Babiš ho nechal vyhodit ze sálu. Teď nám vyvedený muž popsal, co následovalo

08.10.2013 7:57

ROZHOVOR Andrej Babiš je nebezpečná a všehoschopná osoba, která se snaží dostat do politiky. Tvrdí to Vít Jedlička ze Strany svobodných občanů, kterého nechal lídr hnutí ANO vyvést z předvolebního mítinku v Praze minulý týden. Hned na začátku akce došlo k výměně názorů, Jedlička se ptal na biopaliva, chtěl vědět, o kolik zisku by Andrej Babiš přišel, kdyby nebylo biopaliv, které platí každý z nás.

Babiš ho nechal vyhodit ze sálu. Teď nám vyvedený muž popsal, co následovalo
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Ke konkrétní odpovědi nedošlo, k zásahu ochranky ano. Zástupce svobodných už nedostal možnost diskutovat, ačkoliv se o to pokoušel, kandidáti ANO několikrát narazili během odpovědí na jeho vystoupení, Babiš ho opakovaně vyzýval k odchodu a za doprovodu slov moderátora Jana Musila o tom, jaké má on daňové přiznání a automobil, byl nakonec vyveden ze sálu. Jednička svobodných v Královéhradeckém kraji na kandidátce do blížících se voleb odpovídala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Co k Jedličkově účasti na mítinku sdělil Babišův spolupracovník Jan Šinágl, čtěte ZDE.

Co si myslíte o svém vyvedení ze sálu při mítinku Andreje Babiše v Praze?

Myslím si, že se ke mně chovali sprostě, napadli mě bezdůvodně, že se směji plačící důchodkyni a vůbec mě nenechali reagovat. Bylo evidentní, že se mi chtějí pomstít za můj předchozí dotaz ohledně biopaliv, snažili se do mě trefovat a vyprovokovat nějakou další akci. Věděli, že jsou v pozici síly, když je to jejich mítink. Dělali to naschvál, protože je složité zůstat v klidu sedět, když někdo tvrdí, že se někomu vysmíváte a dělají z vás neprávem zloducha v místnosti.

Posmíval jste se důchodkyni, která si stěžovala na svoji životní situaci, jak vás Andrej Babiš nařkl?

Neposmíval, jen jsem se chytnul za hlavu, když jsem si uvědomil, že má průměrný důchod jedenáct tisíc korun právě díky komunistům jako byli Babiš, Martin Komárek a Telička (Pavel Telička byl na pódiu také přítomen, pozn.red.). Čtyři desítky let komunismu značně poškodily naši ekonomiku, kdyby paní bydlela v Rakousku, kde žádný komunismus nebyl, tak by měla dnes důchod minimálně dvaapůlkrát vyšší.

Jak vnímáte samotný způsob vyvedení ze sálu?

Pánové se se mnou moc nemazlili.

Co s vámi pak ochranka udělala?

Dovedli mě do poloviny schodů u východu a důrazně do mě jeden z nich šťouchl. Naštěstí se mi podařilo šťouchanec ustát. 

Jaký máte názor na Andreje Babiše a změnil se nějak po tomto incidentu?

Nezměnil se nijak, musím říct, že mě překvapila záludnost, se kterou tihle lidé pracují. Nečekal jsem, že se budou takhle chovat a provokovat. Záměrně mě napadli, když věděli, že nemám šanci reagovat.

Co si o něm tedy myslíte?

On je podle mě nebezpečná a všehoschopná osoba, která se snaží dostat do politiky, protože ho přestalo bavit tahat za nitky v pozadí. Například zvýšení podílu biopaliv ze 4,1 procenta na šest procent ho stálo spoustu osobního úsilí v přesvědčování politiků. On má enormní zájem na dotačním a korupčním prostředí, které v Čechách funguje. Místo, aby musel politiky uplácet nebo přesvědčovat, tak půjde do politiky sám.

Proč jste na jeho mítink vlastně šel? Chtěl jste ho vyprovokovat nebo se zviditelnit?

Marně jsem se snažil již dlouho zjistit, jak moc na nás Babiš parazituje díky biopalivům.  Do teď mi neodpověděl ani Babiš ani Telička. Telička po telefonu přeložil naší domluvenou pondělní schůzku na den před volbami (Pavel Telička odpověděl Vítu Jedličkovi na mítinku, že se zítra mohou sejít a promluvit si o biopalivech, pozn.red.). Babiš má zájem mít politický vliv nejen v souvislosti biopalivy, ale také například kvůli zemědělským dotacím. Tři miliardy korun, které dostává ze zemědělských dotací, tvoří polovinu zisku jeho holdingu. Jenom dotace mu vlastně za minulý rok zaplatily celé vydavatelství Mafra.

Od Babiše nemůžeme čekat, že by někdy byl ochotný měnit tento socialistický systém financování zemědělství, který nám naordinovala Evropská unie.

Ptal jste se ho na biopaliva. Ta otázka ho značně rozladila a tvrdil, že biopaliva jsou povinná kvůli Evropské unii. Faktem je, že jsou povinná, ale až od roku 2020, v Čechách i přesto už od roku 2010.

Pro mě je důležité, že se zasadil o navýšení podílů biopaliv a je to chyba všech parlamentních stran, že to jejich poslanci podpořili. Měli počkat do roku 2020, třeba by se do té doby unie rozpadla nebo od svého bláznivého cíle upustila. Už teď původní cíl deset procent přehodnotila na šest procent. Přísun peněz z biopaliv je obrovský. Uvědomte si, že šest procent veškerého paliva putuje přes kapsy výrobců biopaliv. Je to okolo devíti miliard korun ročně. Každopádně díky biopalivům platí každý motorista v Česku v průměru minimálně o pět set korun ročně navíc, než kdyby tento škodlivý zákon nebyl.

Vadí vám možný střet zájmu v případě, že se ANO do Parlamentu?

Biopaliva jsou nakonec to nejmenší, pokud se k moci dostane. Bude mít možnost rozhodovat o stovkách miliard korun ve státním rozpočtu, což je lákavější, než nějaké povinné přimíchávání biopaliv. Pro něj je důležitější dostat se k penězovodům, které jsou mnohonásobně vyšší než obrat firmy Agrofert. Babiš chce nejspíš řídit stát jako podnik se vším všudy. To znamená, že z toho očekává i patřičný zisk.

Během mítinku jste vstupoval do Babišovi a moderátorovi Janu Musilovi do řeči, proč?

Hlavně proto, že mě nenechali vůbec reagovat, že mě napadali a vadilo mi, že mi neodpověděli. Přitom Babiš odpověď na mojí otázku velmi dobře zná. Vstoupil jsem mu do řeči ve chvíli, kdy se řečnicky optal „Ptali jste se někdy sami sebe, co z toho Babiš má?“ To mi taky připadlo jako provokace směrem k člověku, který předtím upozorňoval, že Babiš má enormní ekonomické zájmy na současné politice biopaliv.

Překvapilo vás to? Dalo se přece čekat, že k nějaké konfrontaci dojde, když jako zástupce svobodných půjdete na jiný politický mítink…

Nešel jsem tam s tím, že bych se nechal vyvést, chtěl jsem položit otázku a dostat odpověď. Pak si poslechnout diskuzi. Kdyby mě dodatečně nenapadali kvůli důchodkyni a podobně, tak by zbytek proběhl v klidu. Na videu navíc bohužel není slyšet, co jsem říkal já, ani to, co mi oni řekli mimo mikrofon.

A co moderátor Jan Musil, jež se vás těsně před vyvedením ptal, jaké máte daňové přiznání a automobil?

Mně to připadne typické, že místo toho, aby se lidé okolo Babiše včetně moderátora zamysleli, co z toho skutečně má a dali od něj ruce pryč, tak na mě útočí osobními útoky bolševického rázu. Daňové přiznání i fotku automobilu mu pošlu, jestli o to stojí.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…