Babiš nastupuje: Dám do voleb, kolik bude potřeba. Jednal jsem se Švejnarem

15.04.2013 7:06

Šéf politického hnutí ANO 2011 a majitel zemědělsko-chemického impéria Agrofert Andrej Babiš si jako hlavní cíl pro rok 2014 stanovil vstup do Poslanecké sněmovny. Věří, že jeho hnutí má šanci na úspěch ve volbách, dává mu až 15 procent. Sám ale ve sněmovně neusedne, vybere jen vhodné lidi a bude stát v ústraní, řekl Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny.

Babiš nastupuje: Dám do voleb, kolik bude potřeba. Jednal jsem se Švejnarem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Do politiky se prý Babiš rozhodl vstoupit proto, aby někdo konečně stát řídil ve prospěch občanů. Není podle něj nutné jen tupě šetřit, ale spíše vybírat daně, použít je ve prospěch všech a správně je investovat. "Nevybrané daně a mrhání penězi nákupem zbytečností představují obrovský balík peněz, který nám uniká. Když bude stát důsledně dohlížet na dodržování pravidel, zjistí se, že tu leží na zemi až 200 miliard korun ročně," říká podnikatel.

Horní sazbu daně by přitom vrátil zpět na 20 procent, spodní sazba by podle něj měla být 10 procent. Chce tak zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců, kteří mají nevýhodu oproti státům, kde je DPH na potraviny podstatně nižší nebo nulová.

Do kampaně vloží tolik, kolik bude třeba

Kampaň před volbami 2014 má dovést hnutí ANO 2011 k úspěchu. A dle Babišových slov se na ní nebude šetřit. Hnutí do kampaně investuje prý tolik peněz, kolik bude potřeba. Ale podnikatel připomněl, že neplatí všechno sám, strana má i své sponzory. A jako jediná skončila podle výroční zprávy 24 milionů v plusu.

Za velký neúspěch považuje Babiš to, že by se jeho hnutí vůbec nedostalo do parlamentu. "Pro mě osobně by to byl v politice určitě konec," dodává.

Sám ale poslancem být nechce a ve sněmovně sedět nebude. "Vím, že to zní blbě, když jsem lídr, ale myslím, že budu hledat způsob, jak být lídr, a nebýt poslanec.

Chce žít normálně

Jak deník uvádí, Babiš dříve řekl, že do dvou let předá Agrofert. Podle podnikatele ale nemělo jít o to, že by se stal politikem na plný úvazek. "To má být něco jiného. Dříve jsem si myslel, že pravda a láska opravdu zvítězí, ale to se nestane," říká Babiš. Měl prý na mysli spíše svůj vyčerpávající životní styl.

"Chci to změnit. Žít normálně. Nemám ale ambice být prezident ani premiér. Chci jen docílit toho, aby stát fungoval podle pravidel a dalo se v něm podnikat a dobře žít. Češi mají na víc, byli jsme elita Evropy. Vím, že nejsem ideální lídr, kdybych ale hledal za sebe cvičeného medvěda, vybral bych si nějakého Radka Johna jako VV. Tak by to bylo horší, nechci se schovávat," tvrdí Andrej Babiš.

Prozatím lídrem zůstane. Alespoň do doby, než bude hnutí na obtíž. Nebo než se najde někdo, kdo mu prospěje víc než on sám. Případným lídrem by ale mohl být třeba ekonom Vladimír Dlouhý. "Jednali jsme o spolupráci, ale nedohodli se. Jsou další možní kandidáti. Celé léto jsem vyjednával i s profesorem Švejnarem, uznávám ideje ekonoma Pavla Kohouta, ale s nikým není nic domluvené," dodal Babiš.

Zeman? Nejlepší prezident

Ačkoli před prezidentskou volbou podpořil Karla Schwarzenberga (TOP 09), nyní je Babiš s výsledkem spokojen, se současnou hlavou státu prý souhlasí v řadě věcí. "Nejdřív jsem měl obavy, ale teď si myslím, že Miloš Zeman může být nejlepším prezidentem od revoluce. Aspoň já to tak vnímám," uzavírá rozhovor pro Lidové noviny Andrej Babiš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…