Babiš opravdu založí politické hnutí, říká senátorka

26.10.2011 7:32

Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) potvrdila zájem spolupracovat s miliardářem Andrejem Babišem v novém politickém hnutí. Ústředním tématem se stane boj proti korupci. Nepůjde nové hnutí ve stopách Věcí veřejných? Podle politologů existuje možnost, že se v budoucnu prosadí populistická pravicová strana, která se profiluje obhajobou národních zájmů. Šanci má např. Ladislav Bátora se svou akcí D.O.S.T.

Babiš opravdu založí politické hnutí, říká senátorka

Miliardář Andrej Babiš dával v několika posledních týdnech najevo, že se hodlá výrazněji politicky angažovat, vadí mu totiž, že v Česku bují korupce v obřích rozměrech. Zatím sonduje mezi jednotlivými zákonodárci, kdo by do tohoto protikorupčního boje šel s ním. Ochotu ke spolupráci vyjádřila např. senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Zprávu přináší dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Jako bývalý člen KSČ jsem bez šance, míní Babiš

Senátorka Dernerová zvolená za obvod Most se do povědomí veřejnosti dostala především svou důraznou kritikou hospodaření akciové společnosti Krajská zdravotní, která spravuje síť zdravotnických zařízen v Ústeckém kraji. Zašla dokonce tak daleko, že vyzvala evropsk orgány, aby společnost prověřili. Spolupráci s podnikatelem Babišem je nakloněna.

„V první fázi to strana nebude, bude to hnutí. ... Až to hnutí bude založené, budeme o formě naší spolupráce dál mluvit," říká Dernerová. K tomu je třeba dodat, že sám Babiš opakovaně popírá, že by chtěl vstoupit do politiky. Dnešním Lidovým novinám (LN) např. řekl, že býval členem KSČ, což mu uzavírá politickou cestu. Jeho jednání v posledních týdnech ovšem svědčí o opaku.

Oslovení politologové věří, že mezi voliči může uspět populistická pravicová, národovecká strana, protože se neustále opakují zprávy o kolapsu EU a nepřizpůsobivých občanech, což představuje živnou půdu pro podobné strany. Nemalou šanci na úspěch má tak např. Ladislav Bátora se svou iniciativou D.O.S.T.  

Na druhé straně je dobré mít na paměti vývoj preferencí dnešní nejmenší vládní strany Věcí veřejných. Před volbami tato strana operovala bojem s korupcí na každém plakátě a v každém projevu a podle dnešních průzkumů by se už nedostala do sněmovny.

Čtěte také:

Babiš by mohl sestavit agrární stranu. Chce zatočit s korupcí 

V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Ten Babiš je trochu jako Schwarzenberg, zamýšlí se zkušený Zbořil

Klaus může být pro Bobošíkovou tím, čím je pro Kalouska kníže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…