Babiš přednášel: Moravec dostal do držky. Za to, že mě pozval

22.11.2011 6:08

Před zraky téměř tisícovky lidí, převážně z řad studentů, na pražské Vysoké škole ekonomické vystoupil v pondělí večer podnikatel Andrej Babiš s přednáškou Byznys a korupce v České republice. Vysvětloval své pohnutky, proč se rozhodl zapojit do veřejného dění a neopomněl se opřít také do novinářů, kteří na něho prý jen plivou špínu a nechtějí znát fakta.

Babiš přednášel: Moravec dostal do držky. Za to, že mě pozval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Pokud je vám tu těsno, nestěžujte si na nás, ale vedení školy, které nám nechtělo dát větší místnost," řekl při zahájení šéf Cashflow klubu VŠE David Rektorys. Narážel tak na to, že již několik dní před konáním přednášky se k účasti na Facebooku přihlásilo víc než tisíc lidí, ale Cashflow klub dostal posluchárnu s kapacitou pouze pět set míst.

Psali jsme: Nečasovu poradci zakázali mluvit ve škole. Ministr Dobeš: Totalita


Nejsem školený řečník, ale manažer, stroj na rozhodování

Babiš začal zlehka a omlouval se, že není nadaný řečník, a proto si koupil knížku Nebojte se mluvit, aby alespoň trochu zlepšil svůj projev. „Jsem manažer, tedy v podstatě stroj na rozhodování a občas mi ujedou emoce. Ale nedivte se, když jsem musel třeba u Moravce poslouchat ty lži, tak mi to trochu ujelo. Moravec je správný chlap, ale myslím, že už za to, že mě pozval, dostal do držky. Takový Sobotka s Haškem třeba mluvit umí, ale za hodinu vám do hlavy vymluví díru a nevíte stejně nic, tak si vyberte, co je lepší," uvedl s vtipem svoji přednášku miliardář.

Související:


„Věci veřejné byly velkou nadějí pro Čechy, lidé věřili, že zatočí s korupcí, ale když vyšlo najevo, že jde jen o podnikatelský projekt, všichni jsme přišli o naděje," vysvětloval na začátku podnikatel důvody, proč inicioval vznik hnutí ANO 2011. Odkazuje se přitom na knihu a reportáže novináře Jaroslava Kmenty, o němž ovšem Kristýna Kočí v uniklé nahrávce řekla, že jednal na objednávku s cílem zničit Víta Bártu.


K tématu:


Přestože Andrej Babiš v úvodu přednášky avizoval, že už moc nechce mluvit o korupci, nakonec se tomu stejně nevyhnul: „Myslím si, že všichni víme, kdo v tomto státě co rozkradl, jenomže se to nikdy neprokázalo, nejsou samozřejmě důkazy."

Ať ministerstvo řekne, jestli jsme z EU dostali víc než jsme odvedli

Mezi hlavní témata patřila například problematika Evropské unie a eura. „Ministerstvo financí by mělo občanům ČR říct, kolik peněz jsme do EU poslali a kolik se nám zpět vrátilo v dotacích, protože ta čísla, která jsou známa, jsou jen teoretická. V praxi to závisí na tom, jak je stát schopen čerpat peníze z dotačních programů. Podle Evropského soudního dvora patří Česká republika vedle Itálie a Španělska k zemím, které jsou na tom z hlediska spravování evropských fondů nejhůř. Kdyby případně někdo přišel s tím, jestli z EU vystoupit, tak to musí záviset i na těch dotacích a pochopitelně i na celkové situaci v Evropě," uvažoval Babiš.

Podivoval se také nad tím, jak se Řecko dostalo do dnešní situace. „Kdo je kontroloval? Jak to, že nikdo nepřišel na to, že podváděli? Pokud by Řecko bylo normální firma, už dávno zbankrotuje. Jenže tím by hrozilo riziko dominového efektu a stejný osud by mohl potkat i další země. V tom je ten problém, že to politici nechtějí nijak řešit," kritizoval miliardář.

Vláda se chlubí deficitem, to je šílenost

A pokračoval i ve filipice vůči české vládě: „Jak je možné, že se vláda chlubí tím, že plánujeme příští rok deficit 105 miliard korun. Já si neumím představit, že by nějaká naše firma plánovala ztrátu, to není možné! Kdyby za mnou někdo s takovým byznys plánem přišel, tak ho okamžitě vyhodím. Oni plánují ztrátu každý rok, to je absurdní!"

Čtěte také: Takhle si miliardář Babiš vychutnal Radka Johna. Kvůli Hitlerovi


Babiš promluvil i o ekonomické spolupráci ČR se sousedními státy. Podle něho bychom se měli snažit o nadstandardní vztahy s Německem, tam je prý potenciál pro české firmy. Dobrý příklad vidí také v jižních sousedech. „Rakousko má přebytkový rozpočet. Jak je možné, že tam to jde a u nás ne?" ptal se.

Rozkrade se tu prý 300 miliard ročně

Dále zmínil, že objem státních zakázek za rok je v naší zemi asi 700 miliard a podle jeho propočtů by to údajně šlo vytendrovat za miliard 450. „Podle mého odhadu tady někde leží tři sta miliard, které naší republice někdo nekompetentností, někdy hloupostí a korupcí zašantročí a to je velký problém. Jestli se tu má něco změnit, tak to musí být zásadní. Proto musí Česko řídit lidé, kteří už v životě něco dokázali. Tady se můžete stát ministrem a vůbec nic nemusíte umět. Třeba Bendl, nejdřív dělal ministra dopravy a teď sedí na zemědělství," sděloval tisícovce posluchačů Babiš.

Současný model, kdy zemi řídi koalice tří, čtyř nebo více stran, podle něho nemůže fungovat. „Dopadá to potom tak, že se mezi sebou jen hádají a než se stihne něco vyřešit, uběhnou čtyři roky, přijde jiná parta a hádá se nanovo. V Americe je běžné, že vládne jedna strana a druhá je v opozici a funguje to," srovnával.

K výstavbě dálnic se vyjadřuje kdejaká liška, co pobíhá po poli

Za největší ostudu českého státu za uplynulých dvaadvacet let Babiš považuje stavbu dálnic. „Postavení dálnice tady trvá dvacet let. Víte proč? Je nastaven režim, že než začnete stavět, tak se k tomu vyjadřuje každá liška, která běhá kolem nebo nátlakové ekologické organizace. To je pak průser. Výkup pozemků od paní Havránkové v Hradci Králové řešili sedmnáct let a údajně na ni byli arogantní, to je neuvěřitelné. Já bych jí dal milion korun za čtvereční centimetr a bylo by po problému," pokračoval dále podnikatel.

Psali jsme:  "Gangster" Babiš národu: Nezbohatl jsem díky divoké privatizaci. Vím to


Obhajoval také své dřívější kontakty se zastřeleným Františkem Mrázkem nebo zadrženým podnikatelem Tomášem Pitrem: „Pánové Mrázek s Pitrem byli normální podnikatelé, to, že měli nějakou minulost, je jiná věc. Pokud vím, tak Karel Gott dříve s Mrázkem také nějak spolupracoval. Od Mrázka jsem chtěl koupit Setuzu, Pitrovi jsem dodával řepku, tak jsem s nimi v kontaktu být musel. A třeba na Pitrovo podání ruky bylo spolehnutí, na rozdíl od jiných. Tím, že mám tak obrovský záběr firem, tak potkávám mnoho lidí a oni byli součástí toho systému."

Mach lže, na biopaliva od státu neberu ani korunu

Miliardář také znovu odmítl, že by byl agentem komunistické Státní bezpečnosti. Prý jsou to jen lži, které ho mají zdiskreditovat. Bude prý po slovenském ministerstvu vnitra požadovat, aby ho ze seznamu spolupracovníků StB vyškrtli. „Všichni se na mě snaží něco sehnat, dokonce byli na Slovensku, v Ústavu paměti národa. Snaží se ale marně, žádný škraloup nemám," řekl rázně.

Během přednášky narážel také na kritiku především ze strany šéfa Svobodných Petra Macha, který podle něho šíří lži, když tvrdí, že se Agrofert živí na dotacích z biopaliv. „Nedostáváme na to od státu ani jedinou korunu," bránil se Babiš.

K tématu: Petr Mach: Nejvíc másla na hlavě má Babiš


Předseda Strany svobodných občanů Mach však redakci ParlamentníchListů.cz sdělil, že nikdy nemluvili o přímých dotacích, ale o tom, že Babiš protlačil přimíchávání biosložky do pohonných hmot a lidé jsou tak nuceni je kupovat, nemají na výběr.

Mach: Nejde o dotace, ale Babiš si zařídil, že lidé musí povinně kupovat jeho produkty

„Biopaliva nejsou dotována státem ze státního rozpočtu, jsou ale opřeny o mandatorní nákup. Spotřebitelé je musí kupovat, protože jejich přimíchávání nařizuje zákon. Lidé je musí kupovat, jinak by je nekupovali, protože jsou (mimo jiné) dražší. Babiš navýšením mandatorních nákupů získal odbyt pro své provozy," řekl naší redakci Mach.

V závěru přednášky Babiš nastínil další vývoj iniciativy ANO 2011. V lednu příštího roku chce představit krajské lídry a začít pořádat diskusní kulaté stoly. Vyzval také přítomné studenty, aby se k činnosti jeho hnutí připojili.

Výzva ANO 2011


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…