Babiš zavádí diktaturu, hrozí katastrofální nezaměstnanost. Pravicový politik nenechal na ministru financí nit suchou

28.05.2015 12:44

Strana soukromníků České republiky již nějaký čas upozorňuje na to, že zavedení elektronické evidence tržeb a také absolutní zákaz kouření v restauracích některé české podnikatele a živnostníky doslova zlikviduje. Nejde totiž jen o zavedení nějaké legislativy. „Naši zaměstnanci musí být také proškoleni a v druhé řadě musíme investovat do softwaru a někteří drobní prodejci dokonce i do hardwaru, protože pořád provozují paragony,“ vysvětluje k tomu v rozhovoru ParlamentníchListů.cz předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

Babiš zavádí diktaturu, hrozí katastrofální nezaměstnanost. Pravicový politik nenechal na ministru financí nit suchou
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

Strana soukromníků dlouhodobě kritizuje vládu a především Andreje Babiše a v souvislosti s tím mluvíte o hrozbě likvidace živnostníků. Nejsou to z vaší strany přehnané obavy? Na základě čeho se domníváte, že kroky vlády mohou být pro vás smrtící?

Určitě to nejsou přehnané obavy, protože máme k tomu informace od našich členů a dalších živnostníků v regionech a za další pořádáme i různé schůze a setkání s podnikateli, takže máme od nich zpětnou vazbu o tom, jak jim vychází hospodaření. Samozřejmě, že z toho také víme, že jakékoliv napěchování administrativy a zbytnění finanční náročnosti pro ně znamená konec.

Jenže ohledně možného nárůstu byrokracie a nákladů spojených se zaváděním elektronické evidence tržeb vicepremiér Babiš argumentuje tím, že náklady budou minimální, neboť to bude elektronické a bude to fungovat v rámci počítačového programu či aplikace...

V první řadě musí být naši zaměstnanci proškoleni a v druhé řadě musíme investovat do softwaru, někteří drobní prodejci pak dokonce i do hardwaru, protože pořád provozují paragony. Speciálně prodejci tabákových výrobků a tiskovin jedou na paragony záměrně, neboť je u nich náročné vést zboží přes na nějaký skladový program. Takže tam je to hodně složité. Samozřejmě, že je to věc techniky, která ale samozřejmě může selhat. Máme také zkušenosti ze Slovenska a Chorvatska – někde to funguje, ale někde zase ne a ti lidé tam proto nevědí, jak to mají dělat a jsou pak z toho zmatení. Je to tedy obrovský problém pro lidi, kteří podnikají jako samostatně výdělečné osoby a najdou se mezi nimi i ti, kteří stále počítače neovládají.

Ve své tiskové zprávě používáte obrat, že stát vytváří nový druh diktatury. Není to od vás přehnaný termín?

Toto prohlášení vychází nejenom z nuceného zavedení registračních pokladen a elektronické evidence tržeb, ale vychází i z různých dalších předpisů, které řeší obchodní vztahy, ať už to jsou odborné vyhlášky nebo daňové zákony, či daňové předpisy. To, co vláda dělá v oblasti drobného podnikání, my jednoznačně vnímáme ve smyslu, že nás to nejenom finančně zatíží, ale také zavalí zbytečnou byrokracií. Mne osobně jako podnikatele to nadto ještě kriminalizuje, neboť jde o to, jakoby nás vláda chtěla mít permanentně pod dozorem jako ty, kteří podvádějí. To je ale pro mne nepřijatelné.

Mezi dalšími věcmi, které Soukromníci odsuzují, patří připravovaný protikuřácký zákon, v němž je nejzákladnějším obsahem fakt absolutního zákazu kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních. Vláda ale argumentuje tím, že tento zákaz spousta západních zemí zavedla a my, protože chceme patřit na Západ a být kulturní, tak to zavedeme také. Co říkáte na tyto argumenty?

Argumentovat tady tím, že když to zavedli v Německu, tak to zavedeme u nás také, je trochu divné. Když se u nás rodí nějaké zákony, tak je podle německého vzoru také dost často nevytváříme. Naše vláda vybírá tak podle nás od našich sousedů jenom to, co se jí hodí. Když bude zákaz kouření v restauracích, tak i když já osobně jsem bývalý kuřák, tak mi to nepřipadá dobré. Rozhodnutí, zda restaurace bude nekuřácká, nebo kuřácká, bych nechal na podnikateli a zákazníkovi.

Čím si vysvětlujete, že Andrej Babiš, který před volbami sliboval podporu právě živnostníkům a menším podnikatelům a své sliby v tomto dle vás nedodržel, má přesto stále takovou podporu lidí?

Jeho uskupení se před volbami tvářilo jako nestranické uskupení, která nabídlo našim živnostníkům možnost obrany a v našich průzkumech se prokazovalo i tím, že se do Parlamentu dostane. Lidem, kteří byli otráveni praktickou politikou napříč politickými stranami, různými aférami a podobně, to znělo velmi dobře. Ovšem nakonec tato vláda popřela to, s čím do voleb šla, což byla ochrana drobných podnikatelů, ubývání administrativní zátěže a byrokracie a podobně. První, co udělali, je, že začali nabírat úředníky na kontrolu drobných podnikatelů. Podle mne to jde špatným směrem, neboť vlastně jde o přitvrzování. Proto kroky, které kabinet dělá, postihne ponejvíce poctivé drobné podnikatele, kteří se snaží přizpůsobit novým zákonům. Ti nepoctiví to totiž neřeší a mnohdy začínají podnikat třeba i bez živnostenských oprávnění a bez přihlášení provozoven. Ti jsou ale v podstatě neviditelní a nepostižitelní, tedy pokud nefunguje dobře kontrola státního aparátu. Nakonec tedy vše dopadá na ty, kteří se snaží podnikat poctivě, ale nemají třeba kapitál na to, aby si své provozovny zmodernizovali a aby nasadili elektronické sítě a tak dále. Všechny kroky, které vláda plánuje udělat, se navíc zobrazí i v nákladech na účetnictví. Tady musím připomenout, že během posledních pěti let se náklady na účetnictví již tak zvedly o třetinu. Proto jde v tomto směru o věci, které jsou podle mne naprosto zbytečné. My navíc tvrdíme, že stát selhává v roli výběrčího daní a kontrolora dodržování zákonů, které tvoří, a pak toto své selhání přehazuje na podnikatele a výdělečný sektor, čímž narušuje stabilitu podnikatelského prostředí a stabilita státu jako takového.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…