Babišův podřízený: Mám skvělého šéfa. Může být i premiérem

01.12.2011 12:34

K hnutí ANO 2011 se přidávají spolupracovníci Andreje Babiše. Generální ředitel akciové společnosti DEZA Valašské Meziříčí, kterou Babišův Agrofert vlastní a místopředseda představenstva Agrofert holding Zbyněk Průša by za svého šéfa dal ruku do ohně. „Andreje Babiše znám sedmnáct let a vždy se mi s ním spolupracovalo dobře. Situace, kdy bychom se neshodli ještě nenastala, a věřím, že k tomu ani nedojde," uvedl Zbyněk Průša pro ParlamentníListy.cz.

Babišův podřízený: Mám skvělého šéfa. Může být i premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Snažím se řídit část chemické divize a projekty tvoříme spolu," dodal. Iniciativu Ano 2011 podpořil hned ze startu. Proč? I Průša se obává toho, že současné řízení republiky může mít katastrofální důsledky pro společnost.

„Nejsou stanovena jasná pravidla reforem. Společenské změny budou vyvolávat tlak na zvýšení mezd, což pro nás může být velmi komplikované. Dlouhodobé mzdové zatížení pro podnikatele může být likvidační," upozornil Průša.

Psali jsme:
Zpověď dámy Andreje Babiše: Je jí líto vás, co nejste z Prahy
Keller: Vše rozkradeno. Miliardáři Babiš a Bakala se rvou o zbytky

Za zásadní problém dnešní doby považuje to, že mizí „střední" vrstva obyvatel, dochází k úpadku výzkumu, krachují živnostníci, drobní podnikatelé a výroba se přesunula na dálný východ. „Bohatší se stávají bohatšími a chudší chudšími. Pokud by ekonomický rozvoj dobře fungoval, nikdy by se to nestalo. Jde o celospolečenský a celoevropský problém," vysvětlil Průša.

Andrej Babiš koupil chemičku Deza v roce 1999, tato společnost je jedním z největších zaměstnavatelů na Valašsku, jen na mzdách tu vyplatí asi 400 milionů korun ročně.

Čtěte vše o výzvě ANO 2011

Jak vnímáte Andreje Babiše jako novou tvář na politické scéně?

Pro mě jeho názory nejsou žádnou novinkou, protože je znám dlouho. Mě nepřekvapilo, že se svými názory veřejně vystoupil. Byla to jen otázka času. Zaskočilo mě pouze s jakou razancí se do věci pustil a toho si velmi cením.

Máte pravdu, jeho výroky jsou často velmi ostré. Vystupuje stejně jednoznačně i v práci?

Ano, je stejně razantní. Myslím si, že ve svých mediálních vystoupeních je velmi autentický, je silná charismatická osobnost a tím si získává autoritu také ve vedení firem i v představenstvu Agrofertu. To, co mu novináři zazlívají, právě dokresluje jeho osobnost.

My se snažíme být jen objektivní. Andrej Babiš kritizuje hlavně korupci, myslíte si také že se v republice snaží politici využít postavení hlavně ve svůj prospěch?

Myslím si, že situace je velmi tristní. Stačí, když se podíváme na vybudování infrastruktury v tomto státě. Když jedu do Prahy, děsím se, jestli vůbec dojedu, dálnice je v dezolátním stavu. Situace je velmi špatná. Politické strany dělají naprosto nepochopitelné ústupky a nelogické kompromisy, nevím, jak si to má veřejnost vysvětlit.

Vy jste se s korupcí v podnikání setkal?

Ne. Byly takové pokusy v době divoké privatizace, když chtěly nově privatizované firmy získat zakázky. Já osobně ale ručím za celý management Dezy. V naší firmě k žádné korupci nedochází.

Když vidí lidé vystupování Andreje Babiše na televizní obrazovce nebo čtou texty v novinách, působí způsobem, že se s ním dá jen těžko dohodnout...

Není to tak. On je velmi razantní, když je přesvědčený o tom, že hájí pravdu. Na druhou stranu velmi rychle dokáže změnit názor, pokud se přesvědčí, že pravda je na jiné straně. Teď se ukáže, jakou bude mít ANO 2011 podporu. Může to vést k případnému transferu v politickou stranu. Dodnes není rozhodnuto. Pokud vím, hnutí mělo poslední týden podporu asi 14000 lidí, ale úplně přesná čísla neznám.

Dokážete si představit pana Babiše jako premiéra?

Určitě si ho na takové pozici představit dokážu a myslím, že by to dokázal. Je otázka, jakou by měl podporu, aby mohl stát manažersky řídit. Jistě by si ale dokázal poradit.

Související:
Po příštích volbách budu premiérem, naznačil Babiš

Vstoupil byste do politické strany, kterou by vedl?

Já nejsem politicky zajímavá osoba, nemám dar vystupování. Můžu tomu pomoct spíš manažersky a organizačně. Nemyslím si, že by moje tvář a osoba byla atraktivní pro veřejnost. Hlavním motivem je, že musí někdo tento stát začít řídit manažersky, takže budeme hledat managery, kteří to zajistí.

Panu Babišovi i jeho společnostem se finančně daří velmi dobře i v režimu, který kritizuje. Není v tom rozpor?

Ne. Nám se daří dobře jen dva roky a to je pouze zásluha trhu. Teď v posledním kvartálu přijdeme o padesát až sto milionů na zisku, z toho důvodu, že se totálně hroutí trhy a nastupuje recese. Dodáváme z 99 % do automobilového průmyslu a do stavebnictví. To jsou dvě hlavní odvětví, které jsou krizí nejvíce zasažené. Čelíme nedostatku surovin, nemůžeme prodat naše klíčové výrobky, naši dodavatelé omezují výrobu. Vypadá to, že některé provozy budeme muset příští rok odstavit. Nevím, co bude dál.

Budete muset propouštět?

Uvidíme, stav lidí u nás je optimální. Pokud bychom museli propouštět těžko provoz zase obnovíme.

ČETLI JSTE?


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…