Bakala potřetí za tři dny v bulváru: V Havlově knihovně staví bazén

30.05.2012 10:16

Dům u Drahomířina sloupu nedaleko Pražského hradu se údajně stane palácem, kde budou dva bazény, čtyři výtahy a podzemní garáže. To všechno bude mít k dispozici Knihovna Václava Havla po přestavbě domu, kterou platí Zdeněk Bakala. Informuje o tom deník Blesk, který miliardáře Bakalu propírá již třetí den v kuse.

Bakala potřetí za tři dny v bulváru: V Havlově knihovně staví bazén
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Rekonstrukce podle bulváru prý historicky cenný dům zničí. Právník Petr Kužvart, který zastupuje odpůrce přestavby, dokonce tvrdí, že i když na přestavbu domu ještě úřady nevydaly stavební povolení, práce už začaly. „Pod záminkou záchranných prací se začaly bourat nejen novodobé sádrokartonové příčky, ale i vestavby pocházející z první republiky. Nejméně v jednom případě byla také porušena nosná zeď, což může vážně narušit statiku domu,“ řekl  Kužvart v rozhovoru pro Blesk. Podle jeho slov je nesmysl, aby knihovna disponovala bazénem, luxusními apartmány, nebo podzemními garážemi. Ty jsou prý vydávány za bezpečnostní archiv. "Kvůli těm by se měla dokonce odtěžit skála, na které dům stojí,“ upozornil právník.

Jméno Zdeňka Bakaly je v negativních konotacích propíráno v nejčtenějším českém deníku již třetí den za sebou. V uplynulých dvou dnech ho bulvární list obvinil z bezohlednosti vůči nájemníkům bytů OKD, které koupil coby součást důlní společnosti.

Bakala vyvrací obavy

Bakala rezolutně popírá, že přestavba domu by jej poškodila. „Projekt posuzoval Národní památkový ústav i městští památkáři a prošlo to. Jsou to liché obavy a účelová argumentace právníka, který zastupuje pana Vejtasu. Záchranné práce, které se na místě provádějí, navrhl Stavební úřad Prahy 1," prohlásil Bakalův mluvčí.

Z domu se už vystěhovalo sedmnáct rodin. V současné době zde bydlí v podkroví poslední nájemník Bohumil Vejtasa. Odmítá se vystěhovat, i když mu Bakala nabídl za jeho byt 6,5 milionu korun. „Je to asi čtvrtina tržní ceny. Ale já neodejdu za žádnou cenu. Bydlím v tom bytě čtyřicet let a sám jsem ho vybudoval. Jsem pevně odhodlán v něm dožít a zemřít,“ řekl Vejtasa deníku Blesk.  V minulosti se revoltující nájemník proslavil rvačkou s bývalým sousedem, exředitelem Sazky Alešem Hušákem při hádce o terasu.

Odpůrci přestavby odmítají prolomení fasády a vytěžení skály pod domem. Vadí jim odstranění schodiště kvůli stavbě výtahu, prosklení a vybudování střešních oken. Nesouhlasí ani s překrytím dvora.

Václav Havel by prý s podobou knihovny nesouhlasil

O napětí provázející realizaci knihovny ParlamentníListy.cz už dříve zveřejnily stanovisko  šéfové Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové, která upozornila, že s historickým objektem mají být provedeny tak razantní změny, že je třeba se proti tomu razantně ozvat.

„Co to vlastně bude za hosty, že se nedokážou obejít bez bazénu, kvůli kterému by se musel podkopat dvůr? Proč se plánuje vybourávání vnitřních konstrukcí domu, přemísťování schodišť a změny půdorysných dispozic? Proč se vlamuje dům do skalnatého podloží budováním prostoru označeného jako bezpečnostní archiv s nutností prolomit v jižním průčelí nový vjezdový otvor z Úvozu, když Knihovna Václava Havla ve svých sbírkách jistě nechová žádné diamanty či Modrého Mauricia? Není ten bezpečnostní archiv spíš krycím názvem pro garáž? Proč je vůbec nutné podstupovat takové zásahy, kvůli kterým se budou muset z důvodu zabezpečení statiky tohoto i sousedních objektů nalít tuny betonu do základů?“ ptá se Bečková.

Členům Klubu za starou Prahu se navíc podařilo zjistit, že jsou naplánovány přesuny celých schodišť i dalších prvků. Není vyloučeno, že některé vpravdě historické klenoty budou nenávratně odstraněny. Proti tomu protestuje i Národní památkový ústav, ale konečné slovo bude mít magistrátní odbor památkové péče, který se odborným vyjádřením památkového ústavu řídit nemusí.

Nikdo s námi nechce jednat

Bečková si navíc stěžuje, že s lidmi z Klubu Za starou Prahu nechce nikdo jednat. Místo toho jsou členové klubu napadáni, že blokují projekt, který má sloužit k poctě významného muže. Autorka je ovšem toho názoru, že projekt přestavby domu je barbarstvím, které se za Havlovo jméno jen schovává.

„Za jeho jméno se totiž schovává bezprecedentně drzý stavební záměr. O to, co by si žádný jiný stavebník snad ani netroufl navrhnout, se zde žádá se samozřejmostí, jako by šlo o pouhou formalitu. Přitom se nelze stále zbavit dojmu, že pod povrchem záměru je cosi skryto. Opravdu ten velký a provozně drahý podnik s bazénem, který se zde plánuje, má být institucí pečující o odkaz Václava Havla? Nejméně třikrát jsme žádali představitele knihovny o setkání, chtěli jsme jim vysvětlit náš názor a pochopit jejich přístup. Nedočkali jsme se, nebyli jsme ani vyslyšeni, ani hodni vysvětlení, jen nařčeni, že vedeme proti knihovně negativní kampaň,“ stěžuje si a dodává k tomu, že řadoví pracovníci knihovny k situaci bohužel mlčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…