Bárta se těší na zítřejší MF Dnes. Dozví se, co vše chtěl ovládnout

21.04.2011 13:10

Vít Bárta by se nedivil, kdyby informace redaktora deníku MfD Jaroslava Kmenty vydávané za fakta a materiály Národně bezpečnostního úřadu (NBÚ) byly jen spekulacemi. "Hrozbu", že deník se chystá vydat "jeho" strategii na propojeni ekonomické a politické moci Bárta vítá. Sám jsem k tomu Kmentu vyzval, uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Bárta se těší na zítřejší MF Dnes. Dozví se, co vše chtěl ovládnout

Jak deník napsal, NBÚ Sýkoru prověřoval kvůli udělení bezpečnostní prověrky. Na jeho účet prý chodily loni stotisícové částky za údajnou poradenskou činnost ve firmě Ingelton, jejímž majitelem je Jan Harvilla. Sýkora tvrdí, že o původu peněz nevěděl.

Peníze, které firma Ingleton Sýkorovi vyplácela, podle listu chodily na její účet od ABL a její dceřiné firmy ABL Transport Services. Od července do listopadu 2010 obdržela společnost Ingleton od obou společností ABL celkem 3,223 milionu korun v různých sumách, minimálně dvakrát poslal Ingleton Sýkorovi 108 000 korun.

Někdo mi to přečetl

„Můj program neurčuje Mladá fronta Dnes, já dnes předával úřad novému ministrovi," reagoval pro redakci Vít Bárta. O článku ho nicméně podle jeho slov informovali. „Já v tom článku nevidím nic špatného ani o panu Sýkorovi, ani o firmě ABL. Nevidím nic sebeméně špatného na tom, že pan Sýkora než do podzimu loňského roku ukončil své podnikání, tak měl nějaké zakázky za poradenství od firmy, která zároveň měla byznys se společností ABL," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Bárta.

„Spekulace pana Kmenty jednoznačně odmítám," dodal exministr dopravy. Bárta současně potvrdil, že hodlá spolu s Věcmi veřejnými otevřít téma úniků informací z NBÚ, na něž se deník MfD odvolává. „Jestliže Mladá fronta Dnes opakovaně zveřejňuje informace ze zdrojů NBÚ, tak je tu zásadní otázka, odkud z NBÚ informace unikají," konstatoval Bárta.

Kdo ví, jestli zdroje, možná spekulace

Nicméně by ho nepřekvapilo, kdyby o informace z bezpečnostního úřadu nešlo, ale byly to jen čiré spekulace deníku. „Z druhé strany, já si dovedu představit, že tak jako o mě deník spekuluje naprosté hlouposti, tak spekuluje i jiné hlouposti na vrub NBÚ," směje se Bárta.

Deník ve zmíněném článku rovněž avizoval, že v zítřejším vydání přinese „kompletní strategii Víta Bárty na propojení ekonomické a politické moci". Na to se Bárta prý těší. „Já neměl čas to číst, ale někdo mě říkal, že deník chce zveřejnit celou strategii, která je mi přisuzována. Já se na to těším a považuji to za velmi pozitivní, protože jsem k tomu pana Kmentu vyzval," reagoval Bárta.

Připomeňme. že deník už v září loňského roku přišel s kauzou ABL, když přinesl materiály o sledování politiků na Praze 11 touto firmou. Nejvíce se pak do Bárty deník opřel, když před necelými čtrnácti dny přinesl zmíněnou Bártovu strategii na propojení ekonomické a ekonomické, kterou následně politici začali nazývat privatizací politické moci. Konkrétně pak deník věnoval Bártovi "velkou péči", tím, že k jeho kauzám vydal i zvláštní přílohy. Nyní tedy na Velký pátek deník bude Bártu "křižovat" opět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …