Bárta skončí v rukách policie. Jsem nevinen, říká a děkuje za podporu

24.06.2011 14:33

AKTUALIZOVÁNO Protikorupční policie už dnes doručila podle státního zastupitelství do sněmovny žádost o vydání poslance Věcí veřejných Víta Bárty, kterého podezírá z uplácení. Policie ale žádá i o vydání poslance Jaroslava Škárky a to zřejmě v souvislosti s tím, že si úplatek od Bárty nechal.

Bárta skončí v rukách policie. Jsem nevinen, říká a děkuje za podporu

Protože o Bártovi budou rozhodovat poslanci při veřejném hlasování, exministru dopravy hrozí, že k vydání opravdu dojde. Poslanecký klub TOP 09 bude pro jeho vydání hlasovat určitě a opozice se ho s největší pravděpodobností nezastane.

„Poslanecký klub bude hlasovat pro jeho vydání. Musí mít jako kdokoli jiný nárok na demokratický proces. Kdyby ho sněmovna nevydala, už by se v budoucnu nikdy nemohl z tohoto podezření očistit," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Protikorupční policie se Bártu rozhodla stíhat proto, že některým poslancům své strany předával obálky s penězi, a tím se podle kriminalistů dopustil korupce.

Policie je přesvědčena, že nešlo o žádné půjčky, jak Bárta tvrdil, ale o úplatky za loajalitu. Zda Bártu stíhat, rozhodovali detektivové a žalobci na včerejší společné schůzce. Trvala několik hodin. Výsledek byl však jednoznačný. „Obsah spisu je příliš vážný na to, abychom s žádostí čekali," řekl pro iDNES.cz vysoce postavený policejní zdroj.

Sám Bárta se vydání nebojí. "Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy. Doposud mám veškeré informace pouze z médií, a dokud se neseznámím s podstatou obvinění, jen těžko se k tomu mohu jakkoli vyjadřovat. Děkuji za případnou podporu," uvedl v prohlášení pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Vydán i Škárka?

Policie bude žádat i vydání Jaroslava Škárky, kterého měl Bárta ještě jako člena VV uplácet.

,Dozvěděl jsem se o tom až od novinářů. Musím se s tím nejprve seznámit," sdělil redakci Škárka. Poslanec uložil obnos do úschovy hned druhý den po obdržení a odjel do zahraničí. ,,Uložil jsem to do bankovního trezoru, nicméně notářské ověření nemám. Vše se dá však dohledat podle vstupů a výstupů," hájí se Škárka.

Poslankyně Kristýna Kočí, která měla být Bártou rovněž uplácena, prokazatelně uložila předané peníze do notářské úschovy. Proto zřejmě narozdíl o Škárky není žádáno její vydání.

Čtěte také:

Šéf poslanců TOP 09 Gazdík si nedovede představit, že by zástupci Věcí veřejných přišli na jednání koaličních špiček s požadavkem, aby Bárta nebyl vydán. „Určitě neuděláme to, že bychom něco za něco vyměnili. Navíc od Věcí veřejných jsme v minulosti často slýchali, jak usilují o omezení poslanecké imunity," připomněl Gazdík pro náš web časté výroky představitelů VV. Předseda poslaneckého klubu přiznal, že stejná pravidla jako pro Bártu platí i pro Škárku. ,,Nemám s tím žádný problém," uzavřel Gazdík.

Vydání Bárty: VV rozhodnou na klubu

„Se žádostí se nejprve musí seznámit členové mandátového a imunitního výboru Jana Drastichová a Karolína Peake a jejich zprávou se pak budeme zabývat na poslaneckém klubu Věcí veřejných," reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. „Až kolegyně seznámí klub s informacemi ze spisu, tak k tomu teprve můžeme zaujmout stanovisko," uvedla pro ParlamentníListy.cz k Bártově vydání místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Mandátový a imunitní výbor po seznámení se žádostí o vydání dává obvykle sněmovně své vyjádření. Ale například při poslední žádosti o vydání Stanislava Humla nepřijal žádný návrh a zasedání skončilo v této věci bez usnesení. Sněmovna pak nevyslyšela Humlovo přání a nevydala ho, když v tomto případě nehrála při hlasování stranická příslušnost takřka žádnou roli.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …