Bártovi nahrávka Škárky asi nepomůže. Pro policii je nevěrohodná

09.01.2012 10:47

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta mohl mít v trestním stíhání, k němuž ho vydala sněmovna, pořádný trumf. A to nahrávku, o níž v pátek ParlamentníListy.cz jako první informovaly, z níž měl být patrný pokus Jaroslava Škárky neformálního vůdce VV diskreditovat. Policisté ji však vyhodnotili jako krajně nevěrohodnou.

Bártovi nahrávka Škárky asi nepomůže. Pro policii je nevěrohodná
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Mohl to být jeden z trumfů předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty, jak znevěrohodnit důležitého svědka v kauze údajného uplácení, v níž je trestně stíhán. Policii se dostala do rukou nahrávka schůzky, na níž se právě Jaroslav Škárka jeví jako ten, kdo se pokoušel získat na neformálního šéfa Věcí veřejných kompromitující informace.

Z údajných materiálů o vyšetřování zmíněné kauzy, do nichž měly ParlamentníListy.cz možnost nahlédnout, zaujme především dosud neznámá část týkající se nahrávky ze schůzky Škárky s dlouholetým spolupracovníkem ABL a Víta Bárty Tomášem Jánským. Právě on měl záznam schůzky pořídit na ukrytý diktafon a později předat policii.

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

Po první schůzce přišel na druhou už s diktafonem

Jánský, který je v dokumentech veden pod krycím jménem Josef Novák, se měl se Škárkou sejít 29. srpna minulého roku. Podle jeho výpovědi mu nabídl Škárka, zda by jemu, Kristýně Kočí a Stanislavu Humlovi nepomohl s informacemi, které by mohly kompromitovat Víta Bártu. Na tuto nabídku měl reagovat s tím, že si musí věc nechat projít hlavou, že by to mohlo ohrozit jeho podnikání v bezpečnostní oblasti.

O tři dny později si další schůzku už nahrával, což v dokumentu odůvodňuje tím, že nevěděl, zda se vůči jeho osobě nejedná o provokaci. Na nahrávce se pak nechal slyšet, že by na nabídku Škárky přistoupil s podmínkou, že by musel být zajištěn na zbytek života a milion korun či dva nic neřeší. Zatímco možnou změněnou identitu po svědectví proti Bártovi neodmítl, vycestování do zahraničí se mu nezamlouvalo.

Škárka chtěl svědectví o Bártových praktikách

„Že bych někoho k něčemu přesvědčoval, je naprostý nesmysl. Že bych někomu něco nabízel, i Tomáši Jánskému, je nesmysl. Na druhou stranu je pravdou, že se ve spisu objevila nějaká nahrávka, o jejíž pravosti musíme pochybovat. Nebudu vám více říkat, protože ten spis je důvěrný a nechci pouštět z něho informace, s kým a o čem se tam jedná,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Škárka na dotaz o nahrávce.

Schůzky s Jánským v inkriminované době přiznal, i když si nepamatoval, kolik jich bylo. „Co se týče dalších věcí, tak Tomáš Jánský byl velmi blízký spolupracovník pana Bárty. Bylo by jenom dobře, kdyby sebral odvahu a svědčil o praktikách pana Bárty, které používal v byznysu a které používal i jinde a ty praktiky nebyly čisté. Nikoho jsem nepřesvědčoval,“ dušoval se pro ParlamentníListy.cz Škárka.

S nahrávkou přímo za náměstkem protikorupční policie

MF Dnes upozorňuje v dnešním vydání na okolnosti, za nichž byla nahrávka pořízena, ale především na to, jaký byl její další osud. Nahrávka trvá 22 minut, přestože schůzka 1. září minulého roku trvala hodinu a půl. „Bohužel se mi vypnul diktafon, nijak jsem s tím nemanipuloval,“ tvrdí Jánský, jenž v době pořízení nahrávky pracoval také jako řidič na ministerstvu dopravy, které musel Bárta po vypuknutí kauzy údajného uplácení opustit.

Brzy po této schůzce se tehdejšímu náměstkovi protikorupční policie Jiřímu Veselému ozval svého času významný důstojník tajné služby Václav Jahodář a domluvil u něj schůzku, na níž přišel Jánský i se svým právníkem. Angažmá Jahodáře v celé věci zřejmě souvisí s tím, že po posledních volbách nastoupil na ministerstvo vnitra jako bezpečnostní poradce a po odchodu Radka Johna z úřadu poskytoval stejné služby Věcem veřejným.

Policisté poznali, že s nimi někdo hraje podivnou hru

„Jánský se na mne obrátil se žádostí o radu, tak jsem Veselému zavolal, nevidím na tom nic špatného,“ uvedl Jahodář pro MF Dnes. Veselý jej ani neodkázal na své podřízené, ale svědka přijal ve své kanceláři. Až poté zavolal šéfa týmu, který na případu úplatků uvnitř VV pracuje. Veselý pak dává pokyn, ať Jánského vedou jako utajeného svědka.

Když si ale Veselého podřízení poslechli nahrávku, kterou jim Jánský dodal, získali pocit, že s nimi někdo hraje podivnou hru. Znovu vyslechli Jánského, kterého to zaskočilo. Hned po výslechu volal Jahodářovi, že se mu postup policie nelíbí, a že proto „šlápne na brzdu“. Jahodář hned volá Veselému a zjišťuje, co se děje.

Krajně nevěrohodné svědectví

Ani jeden z nich netuší, že v tu chvíli už telefonní hovory poslouchají Veselého podřízení. Když zjistili, kdo a jak se v případu angažuje, podávají trestní oznámení na inspekci policie. Následný odchod Veselého od policie do firmy Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše koncem roku proto v této souvislosti nepřekvapuje stejně jako to, že policie svědectví související s pořízenou nahrávkou vyhodnotila jako krajně nevěrohodné.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…