Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

07.01.2011 7:37

Vít Bárta si tentokrát batoh se sádlem do studia nepřinesl. Miroslav Ševčík si ale přinesl Ústavu - to aby ji ukázal ministrovi, který ji prý zřejmě nikdy neviděl. A do dopravy prý také nemá co mluvit, když nemá ani řidičák.

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Diskuse ve čtvrtečním pořadu Máte slovo se vyostřila. Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Ševčík se oháněl sarkastickými úsměvy, divokými gesty i Ústavou. Zkopíroval z ní úryvky a přehledně vyznačil pasáže, které podle něj ministr dopravy nikdy neviděl. Protože kdyby viděl, nikdy by nepřicházel s nápady jako jsou vyšší pokuty pro bohaté.

Bárta se nenechal vyvést z míry a svůj návrh srdnatě obhajoval. Skutečně si totiž myslí, že by řidiči s vyššími příjmy měli platit na silnicích vyšší pokuty. "Jde mi o to, aby člověk skutečně pocítil sankci za to, že něco udělal špatně," zdůraznil. A pro člověka, který má stotisícový měsíční plat, je pět tisíc pokuty spíše vtip než trest.

Ministrův nápad okamžitě vyvolal vlnu kritiky. Jeho političtí kolegové sáhli k charakteristice "populismus", řadoví řidiči se zamýšlejí: Jak se bude stanovovat, kdo je bohatý a kdo chudý? To bude policie nahlížet do majetkových přiznání? Nebo - jak uvedla pořad Michaela Jílková - to už si nejsme před zákonem všichni rovni?

"Ano, jsme," kontroval ministr. "A proto musíme být stejně závažně trestáni. A závažná je pro každého jiná výše pokuty."


(Screen: ČT)


Když jedu v manželčině minicooperu, necítím se silný

Řidiče s vyššími příjmy by chtěl ministr přísněji trestat kvůli tomu, že zejména ti mají ve svých silných a drahých vozech sklon k agresivitě na silnici. A ministr mluví z vlastní zkušenosti, má totiž luxusní maserati.

"Přiznám se, že to pozoruji i na sobě," pokrčil Bárta rameny. "Když si sednu do auta své ženy - ona má minicooper - tak na dálnici cítím dost výrazný rozdíl. A cítí ho i ostatní, podle velikosti a síly vozu mi uhýbají, to je zavedená psychologie."

Čím větší má člověk vůz, tím spíše se má zamýšlet nad následky svých činů. "Auto je zbraň, dámy a pánové," prohlásil Bárta.

Předpisy dodržují jen blbci

Dopravní psycholog Alois Hudeček dal ministrovi za pravdu, že by se měla situace na silnici brát velice vážně. Podle jeho názoru by se ale mělo spíše zapracovat na prevenci než na trestání, moderní Čech má totiž podle něj často pocit, že předpisy jsou zbytečné. "Umělé buzerace, které k ničemu nejsou," dodal bývalý učitel autoškoly.

"Ano, včera jsem jel v noci po magistrále tou 50 jako blbec," přitakal i Ševčík a jen tím potvrdil psychologova slova. "Vidíte? Pro Čechy dodržovat předpisy znamená "být blbec"," glosovala plamenný ekonomův projev moderátorka.

Vy mi nemáte co říct! Vy ani ten řidičák nemáte

"Mně nemůžete říct, že nedodržuji předpisy!" rozhohnil se Ševčík a začal zběsile mávat listem papíru. "Vidíte? Tohle je můj výpis z trestního rejstříku. Vidíte, kolik mám bodů? Nula!" Papír záhy přistál na ministrově stolku. "Nula bodů! Vy mi nemáte co říct, vy ani ten řidičák nemáte!"

Ministr Bárta přišel na půl roku o řidičský průkaz kvůli tomu, že jel ve svém maserati bez státní poznávací značky. Prý ji ztratil v poli, proto si na okno nalepil samolepku s číslem vozu. To soud ocenil jako snahu o nápravu, ministra ale stejně ztrestal. Jezdit bez SPZ se prostě nesmí. Zpráva o ministrovi dopravy bez řidičského průkazu se do světa rozšířila jako blesk.

Více: Český ministr dopravy přišel o řidičák. Baví se celý svět


Bárta ale bere věc s humorem. Stejně tak reagoval i na Ševčíka. A vyplatilo se mu to. Zatímco se ekonom na konci pořadu při pořvávání a pochechtávání zpotil a zadýchal, ministr si zachoval suverénní výraz. Diskusi tak s přehledem vyhrál.

Bárta byl u Jílkové poměrně nedávno, svému diskusnímu protivníkovi Bohuslavu Sobotkovi tehdy přinesl jako dárek batoh plný sádla, který měl symbolizovat státní dluh, na kterém měl Sobotka jako někdejší ministr financí podíl. Úřadující šéf ČSSD ale tehdy dar nepřijal. Bárta naopak úryvky z Ústavy, které mu tentokrát přinesl Ševčík, přijal s úsměvem.


Více o Bártovi v pořadu Máte slovo:


Více o ministrově nápadu s novým pokutováním:


FotoScreen: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…