Bátora a Achillova pata? Ne, kvalitní pracovník, trvá na svém Dobeš

18.08.2011 18:59

ROZHOVOR Ministr školství Josef Dobeš tvrdí, že Ladislav Bátora je coby úředník resortu školství kvalitní, a tak není důvod jej odvolávat, že na některých soukromých školách se začalo řádně vyučovat až se zavedením státních maturit či že Jaroslav Škárka lže, neboť mu peníze půjčoval i on sám...

Bátora a Achillova pata? Ne, kvalitní pracovník, trvá na svém Dobeš

Rozhovor s Josefem Dobešem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Pane ministře, za pár dnů vám začíná školní rok, cítíte z toho jako ministr školství lehkou nervozitu?

Ani ne tak ze školního roku, ale z těch balíčků, které jsou někde na půli cesty. Je to novela školského zákona vzhledem k státní maturitě, k zásadním reformním krokům ve školství, změna ve financování regionálního školství a samozřejmě rozpočet, abych navýšil platy učitelům a nesebral školníkům.To mi spíše překrývá napětí než samo o sobě to, že děti a prvňáčci zasednou do školy. Už mám ale vybrána dvě místa, kam pojedu, a budu se na to těšit. Ale nervozitu k tomuto dni nemám.

Co bude všechno od 1. září jinak, čeho se mají pracovníci školství bát?

O malinko se zmenší síť středních škol, v krajích proběhla optimalizace ne úplně důsledně a ne úplně všude. Od září přijde zpětná vazba kvality středních škol, jak dopadly státní maturity. Velmi detailní zpráva pro učitele, jak učí paní učitelky ze 4.A, B, C vzhledem ke svým kolegyním v kraji, v České republice atd., to je věc, kterou školám dlužíme. Naložili jsme na ně spoustu úkolů, teprve teď přichází ta podpora, zpětná vazba pro ředitele. Nepedagogickým pracovníkům bych rád 26. oznámil, že dokážu vyjít s rozpočtem, udělám řezbu administrativy a byrokracie, propustím více než 23 procent úředníků, seškrtám investice.

Na průměrné ZŠ v okresním městě poznají, že školství má méně peněz?

Rozhodně nepoznají, měli by poznat, že jich má více. Jsme ve fiskálním roce 2011, tam by měl začínající účitel nastupovat za 20 tisíc hrubého, přesně před rokem nastupoval za 14 tisíc hrubého. Od roku 2012 by měli všichni učitelé vědět, že se jim rozprostřou 4 miliardy tak, že oceníme kvalitní učitele, učitele s dobrou praxí. Návrh rozpočtu ale ještě musí schválit Poslanecká sněmovna.

Kdy se začne platit školné na vysokých školách?

Takzvané odložené školné spočívá v tom, že až absolvujete vysokou školu a dosáhnete vyšší než průměrné mzdy, začnete jej platit. Hranice, do které se bude platit, je 50 let věku. To jsou základní parametry připraveného modelu. Praxi musí předcházet zákon o finanční pomoci studentů, jehož věcný záměr pošlu do konce roku do vlády, kde by měla být vytvořena sociální síť a pravidla a podmínky tak, aby začal fungovat za rok, v akademickém roce 2012/2013. Odložené školné by pak mělo začít platit od dalšího akademického roku.

Pokud se bavíme o kvalitách a nekvalitách soukromých vysokých škol v České republice, je to evergreen, nebo šproch, na kterém je pravdy trochu?

Je to napříč celým systémem. Do velmi bizarních situací jsem se dostával i na soukromých středních školách, které jsem navštívil, kdy třeba v deset, v půl jedenácté nebyli studenti, které prý ředitel propustil domů. V jedné škole byl dokonce ve dvou místnostech na stolech prach, tak jsem dospěl k závěru, že se tam zřejmě příliš neučilo. Zřejmě než byla zavedena státní maturita, tak se tam dávala skoro zadarmo.

Kde to bylo?

Bylo to jedno místo v Praze, ale podobná místa jsem navštívil i jinde v republice. Takže problém soukromých škol je napříč celým školstvím. Pokud na středních školách změníme podmínky v novém modelu proo veřejné i soukromé školy, tak ty dobré soukromé zůstanou na standardu. Průměrné se budou mít co ohánět a podprůměrné zemřou dnem schválení.

Pojďme k aktuálnímu případu Bátora, je to drobná přestřelka, nebo fatální věc, která ohrožuje vládu, či ministra Dobeše?

Postoj pana premiéra je garancí, že by nemusel ohrozit vládu. Je to první testovací valounek ministra financí Kalouska, co tato koalice zvládne. Klíčové, o co mu jde, jsou daně, rozpočet, DPH. Tam velmi cítí konflikt a napětí, které v koalici je. Proto vyslat signál, že jsme na půli z koalice pod zástěrkou pseudoproblému Bátora, je pro něho velmi výhodné jako nátlakový nástroj. Vidím tam ale ještě jednu citlivou věc. Svorníkem v koalici pro mě vždy byl pan premiér a pan vicepremiér. V tuto chvíli vyslat nějaký osten vůči vicepremiérovi je pro mě velmi mazaná hra ministra Kalouska. Jsem rád, že pan vicepremiér je teď na dovolené, ale pan premiér, který tu je, s ním tu hru nehrál.

Nebylo by pro něj pohodlnější vás teď mít za kamarády, když jsou na programu klíčové věci?

Pan ministr financí má rád lidi za kamarády, když je má pod tlakem, nejedná jako rovný s rovným. Když já budu mít strach, budu se klepat, aby se něco nestalo, pak se mu jedná výborně.

Cítíte pana Bátoru alespoň trochu jako Achillovu patu tohoto domu?

Pan Bátora je velmi citlivé téma, správně načasované. Kdyby měl ale být Achillovou patou, tak takových mám sto. Pro mě je to jedna dílčí kauza. Je to úředník, který kvalitně odvádí svou práci, dokázal bych kvantifikovat jeho přínos, co udělal.

Potřebujete ho?

Ano. Na druhou stranu na své úředníky jsem velmi nepříjemný, jestliže jich budu propouštět 23 procent, tak lidí, kteří tu zůstanou, nehážu přes palubu. Nejsou to ponožky, které ráno našpiním a večer je někam zahodím, ne. Mám na své úředníky vazbu a každý úředník má právo svobody slova. Musí to být způsobem slušným a nerasistickým. Ale nesmí to promítat do své práce. Pan Bátora má teď propustit 23 procent lidí, kdyby to dělal podle klíče sexuální nebo náboženské orientace, tak je to samozřejmě problém. Musí to dělat podle klíče nejlepší pracovníci, které ministerstvo potřebuje, a padni, komu padni.

Je pan Bátora v těch 23 procentech propuštěných?

Není.

Bylo Vám sympatické, když před pár dny obcházel s peticí?

Mně to nebylo ani sympatické, ani nesympatické. Petice nemá nic urážlivého, vyjadřuje názor určité skupiny konzervativních obyvatel vůči něčemu.

Zkusme to jinak: udělal byste to Vy?

Já bych petici nedělal. Být primátorem, pak tu akci povolím. Vážím si svobody slova, ale i práva vyjádřit svou sexuální orientaci. Záštitu bych ale nedával, řeknu Vám proč. Pochod hrdosti na svou sexuální orientaci? Nevím. Já na svou sexuální orientaci hrdý nejsem. Zúčastnil bych se pochodu otců dobře vychovaných lidí, to je něco, co Vás stojí úsilí. Ale tohoto pochodu bych se nezúčastnil, nicméně má právo na svůj život.

Příští týden Vás čeká řada důležitých věcí, bude se projednávat třeba vydání pana Bárty, co o tom soudíte?

Velice rád si vyslechnu členy mandátového a imunitního výboru, pány Bárta a Škárku. Už dnes mám problém se zásadní věcí - moje výpověď nebyla členům mandátového a imunitního výboru předložena, a to ji považuji za dost zásadní.

Co za tím čtete?

Nevím, a bude se na to ptát. To, že ta výpověď tam není, a to, že když byla ta kauza pana Bárty, jsem byl snad druhý, který mu byl nejblíž, to je velmi zvláštní. Stejně tak vím, že ani Karolína Peake, další klíčový člověk, nebyla pozvána, aby podala vysvětlení. To je poměrně zvláštní, na tyto věci se budu ptát. Další problém: pan Škárka v médiích říkal, že si nikdy nepůjčoval peníze. V mé výpovědi je, že já sám jsem panu Škárkovi dvakrát půjčoval peníze. Pan škárka se mi už v roce 2006 chlubil, že mu Vítek Bárta dal peníze, protože se potřeboval obléct do kampaně, protože se čekalo, že se stane starostou na Praze 1.

Více o ministru školství Josefu Dobešovi najdete ZDE

Kolik jste mu půjčil?

První půjčka byla snad dvacet pět tisíc, druhá třicet tisíc, pak mi to splácel zhruba po pěti tisících. Na tu první jsme sepsali smlouvu, ta druhá byla na čestné slovo.

A máte tu smlouvu?

Ne, neschovávám si všechny papíry. Ale tohle všechno je v té mé výpovědi, budu se ptát, proč nebyla předložena mandátovému a imunitnímu výboru.

Za co byste byl raději, kdyby Sněmovna Víta Bártu vydala, nebo kdyby ho nevydala, ale zůstal by tam viset otazník?

To je velká otázka. Na přátelské rovině k Vítku Bártovi cítím, že je lepší nevydat, protože to má nějakou politickou pachuť, může to být na nějakou politickou objednávku. Na druhou stranu si říkám, že by se to mělo vyšetřit, aby se ukázalo: je to takhle a takhle.

Takže vydat, nebo nevydat?

Pro mě bude důležité, co prohlásí Vít Bárta. Jak ho znám, nebude se schovávat. Předpokládám, že řekne: vydejte mě. Pak je to ten signál, že ano.

Zapochyboval jste někdy o panu Bártovi?

Vít Bárta není Ježíš Kristus, jsem jeho velký kamarád, a znám řadu jeho slabších i silnějších stránek. Ale to, co je mu nalepeno, je nespravedlivé, a to není Vít Bárta.

Čeho se příští týden ve Sněmovně obáváte, co je pro Vás větší kauza, rozpočet, nebo Bárta?

Je tam ještě jeden háček, doufám, že na něj nebude mít vliv to, co se tady děje. Od předsedkyně školského výboru i koaličních partnerů mám slíbeno, že ve zkrácené formě schválíme část ze školského zákona, co se týče státních maturit. Ta část, že státní maturita bude ve stejném obsahu předmětů, jako to bylo teď. Pokud by se to nestalo, nabalují se další předměty, základy společenských věd, informatika atd., jinak bychom zatížili školy ještě větší byrokracií. Kdyby nedejbože se do těchto plánů promítlo něco, co se teď děje, a nedošlo by k dodržení lhůt a slova, které jsme si dali, nastal by pro střední školy velký problém.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Více čtěte:
Dobeš si stojí na svém. Bátoru neodvolám
Ministr J. Dobeš: Pan Bátora je svědomitý člověk, katolík, národovec a
Dobeš si brání Bátoru: Dejte mi jediný důkaz, že je rasista 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …