Bátora si s Klausem na Hradě vychutnal jazz i rozhovor na pravici

08.09.2011 7:43

Již v pořadí 76. večer z cyklu Jazz na Hradě nemohla nepoznamenat tragédie v Rusku, kde mezi ostatními hokejisty zemřeli i tři čeští reprezentanti. Prezident Václav Klaus na ně vzpomenul i při svém úvodním slovu.

Bátora si s Klausem na Hradě vychutnal jazz i rozhovor na pravici

Koncert se tentokrát po dlouhé době konal venku, na terase Jízdárny Pražského hradu a vystoupil zde Sextet Milana Svobody. Mezi hosty byl například ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných či velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Nechyběli zde ale ani představitelé konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín a vicekancléř ministra školství Ladislav Bátora.  Prezidentův vicekancléř Petr Hájek ale na jazzy na Hradě nechodí, protože má spíše raději moderní jazz.

Nešlo mluvit jen o jazzu

„Vážený pane ministře, vážení členové diplomatického sboru, dámy a pánové, všem vám přeji krásný večer.  Dnes se nám o dobrý jazz postará skvělý pianista, dirigent, skladatel a pedagog se svým sextetem. A já pevně věřím, že i počasí je jazzově naladěno a že nám vydrží do poslední noty," řekla na začátku moderátorka.

Psali jsme: Šok! Konzervativec Klaus na Hradě poslouchal hip hop

Poté klasicky uvedl koncert prezident Klaus. „Dobrý večer, dámy a pánové, dobrý večer, milí vážení hudebníci. Já bych vás chtěl všechny opět po létě přivítat a pozdravit a jsem rád, že jste zůstali věrni Jazzu na Hradě. Musím ale podotknout, že než mluvit o jazzu, dovolte mi, abych ještě udělal jedno prohlášení, které jsem před chvílí dal všem médiím a které se týká vás všech," začal Klaus.

Pak přečetl své prohlášení: „Jsem hluboce otřesen dnešní tragickou zprávou o letecké katastrofě v Jaroslavli, při níž zemřely desítky hokejistů z celého světa a mezi nimi tři čeští reprezentanti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Byli to vynikající sportovci a skvělí reprezentanti. Jako hlava státu cítím obrovskou ztrátu a vyjadřuji tímto upřímnou soustrast jejich rodinám i pozůstalým."

Déšť ne, ale kosa

„Já doufám, že to odpovídá i vašim pocitům. Teď už bychom se měli vrátit k tomu jazzu. Já jsem rád, že tu máme opět Milana Svobodu, on je tady jedním z nejčastějších vystupujících. Vy ho znáte velmi dobře v nejrůznějších seskupeních. Moc se těšíme na kvalitní jazz. Prosimvás, až se budete zlobit, že za chvíli začne lít jako z konve, nebo teplota klesne pod bod mrazu, tak vám prozradím, že jsme včera byli jako organizátoři strašlivě rozpolceni, jestli to udělat tady, nebo vevnitř v Jízdárně. A v tu chvíli jsme se dotázali hlavního tvůrce dnešního večera, Milana Svobody a on řekl: ´určitě venku´. Takže Milane, až začne pršet, bude to samozřejmě na vás," pokračoval už veseleji Klaus.

Psali jsme: Klaus: Máme globální oteplování a na moje narozeniny je zima

Nutno dodat, že sice naštěstí nepršelo, ale těm z nás, kteří jsme seděli venku jenom v saku, skoro připadalo, jako by teplota opravdu klesla k bodu mrazu. Naštěstí atmosféru rozehřával sextet svým výkonem. A když se člověk ohlédl doleva, měl i hezký výhled na katedrálu sv. Víta.

Prezident se musí poslouchat

Kapela vystoupila v sestavě Milan Svoboda - piano, Michal Gera - trubka, Milan Krajíc - tenorsaxofon, Přemek Tomšíček - trombon, Filip Spálený - baskytara a do bicích bil ostošest Ivan Audes. Z písní se autorovi tohoto článku asi nejvíce líbila balada Stíny.

z předposledního jazzu:

Odbory v neděli nestávkují, pochvaloval si Klaus na své oslavě

Po skončení playlistu přemluvil ještě prezident kapelu k přídavku. „Že chcete, aby ještě zahráli?" řekl Klaus publiku. „Když nám to říká pan prezident, tak to musíme poslechnout," vtipkoval Svoboda.

O čem ten Klaus s tím Bátorou asi mluvili?

Potom se již část publika odebrala po chladném večeru na kýžené lokální oteplení, na společenský večer na sklenku vína do Jízdárny. Mimochodem hned na začátku po skončení oficialit se u pravicové dvojice Michal Semín - Ladislav Bátora zastavil prezident Klaus a hovořil s nimi dobrých deset minut. O čem? To by zajímalo asi leckterého českého novináře.

"Jazz na Hradě se mi líbil, ale víte, že nic víc nemůžu říct," řekl ParlamentnímListům.cz Bátora, který tak narážel na to, že s ohledem na delikátní politickou situaci se nesmí k politice vyjadřovat. 

  • TÉMA Ladislav Bátora
  • Klaus o Bátorovi před časem prohlásil, že je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk. „Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok, také raději vyslechnu v rádiu Jarmilu Šulákovou než ničitele lidové hudby Pavlicu, i já vidím hrozbu v tom, co do lidské společnosti zasel J. J. Rousseau, i já mám strach z toho, že se pod heslem občanské společnosti skrývá spousta velmi nedemokratických myšlenek," uvedl na obhajobu Bátory Klaus.

    Ilustrační foto z demonstrace proti Lisabonské smlouvě. Jan J. Vorka

    O Jazzu na Hradě:


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …