Bavič Petr Novotný: Lidi, usmívejte se. Je líp než za komunistů

08.01.2012 7:01

JINÝMA OČIMA Herec a bavič Petr Novotný si vůbec nepřipouští to, že by měl být rok 2012 v něčem špatný a krizový. Sám razí heslo, že nic není problém a proto se diví nářkům politiků, ekonomů a i obyčejných lidí, kteří podléhají špatným zprávám šířenými médii. „Lidi, neblbněte! Nasaďte trvalý úsměv a říkejte si, že nic není problém. Špatná zpráva vám totiž zabírá v hlavě místo a pak už není prostor na zprávu dobrou,“ tvrdí Novotný a ParlamentnímListům.cz poskytl pětadvacet zásad svého Klubu přátel dobré pohody.

Bavič Petr Novotný: Lidi, usmívejte se. Je líp než za komunistů
Foto: TV Prima
Popisek: Petr Novotný v pořadu Trampoty na televizi Prima

Lavina pesimismu a špatných ekonomických vyhlídek se v těchto dnech řítí na naše hlavy z médií ze všech stran. Vláda nám naordinovala škrty a zdražování, nastoupí prý i další propouštění a tito nezaměstnaní pak rozšíří davy těch, kteří budou mít mnohem horší nárok na podporu od státu, než v letech minulých. Největší hrozbou roku 2012 se pak stalo slovo krize: Evropany v tomto ohledu pak nejvíc děsí krize eurozóny. Lze vůbec v tomto zmatku najít jen jednoho optimistického člověka?

„Já si myslím, že být pesimistou je to nejhorší, co teď právě uděláme. Já mám teorii, že když se ráno probudíme, že budeme mít blbej den, tak ho opravdu budeme mít blbej a to ani ještě nevstaneme z postele. Tohle platí na celý rok a na všechno. Totiž takhle to nejde – tedy postavit se k budoucnosti tak, že bude všechno špatně,“ spustil k tomu pro ParlamentníListy.cz Petr Novotný, který se proslavil hlavně zábavnými pořady Novoty a Dobroty, které před lety vysílala televize Nova a také sérií moderací silvestrovských estrádních pořadů.

„Když si dopředu řekneme, že tenhle rok bude rok blbec, je to vůbec to nejhorší, co si do nového roku můžeme říci,“ poznamenal v lavině dalších slov bavič, který je známý tím, že i takovou známou osobnost jakou je Karel Gott přemluvil k tomu, aby se pro obecenstvo převlékl za Ivánka, tedy pohádkovou postavu z filmu Mrazík.

„Já razím myšlenku: lidi, neblbněte, bude líp. Já jsem takový kolektivní pesimismus, jaký panuje v dnešní době, ještě nezažil. Tady zavládla taková situace, že všichni začali nejenom strašit, ale začali i šířit depresivní vyhlídky. To, že tu jsou signály, že se situace bude někde zhoršovat, to přece ještě neznamená, že všichni upadneme do kolektivní deprese,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Novotný s úsměvem.

Musíme máknout, ale ne utahovat opasky

Prý se mu vůbec nechce věřit tomu, že mezi Čechy a Moraváky opět zavládla „blbá nálada“. „Jenže tady to slovo není na místě. Za prvé to tak zdaleka špatné není, musíme si totiž uvědomit, jak se máme dnes, a jak jsme si žili před rokem 1989,“ připomněl.

 Z jeho dalších slov pak vyplynulo, že je velkým fandou Evropské unie. „Myslím si, že bychom tady měli – když tak všechno vidíme špatně – naprosto důsledně oddělit Evropskou unii jako geografický útvar a možné budoucí soustátí od jejich ekonomických problémů. To jsou dvě věci, které se automaticky sice spojují, ale je to podle mne škoda,“ poznamenal pak ve vážnějším duchu.

„Že tam v té EU dělají někdy špatná byrokratická rozhodnutí, tak to je jiná věc. Je ale potřeba ´máknout´, a tím nemyslím, že si máme utáhnout opasky a šetřit, neboť tím naší zemi ještě ublížíme. Ale když máme pohled do budoucna jen trochu optimistický a řekneme si: ´já to zkusím´, tak už jen to je slušný,“ pronesl na politickou notu.

A jaký má recept? Pokud se na každý další den, který přijde, dokážeme prý těšit už ráno v posteli a najdeme si v něm věci, které stojí za to, tak už v tu chvíli máme "dobře našlápnuto".

„Já si myslím, že tyhle věci platí pro celý rok a pro celý stát, nejenom pro jednotlivce. Ráno se probudit a říct si, že bude den blbec jen proto, že mám blbého šéfa, mám blbou práci, mám blbou rodinu, nebo špatnou osobní situaci, nemám peníze a mám špatné zdraví, tak už jen tím je zaděláno na to, aby den blbec opravdu byl,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Novotný, jehož takzvaně „lidový“ styl moderování se na televizních obrazovkách vyznačoval přímočarým, myšlenkově nenáročným humorem a silně přeháněnou mimikou.

Novotný je ale kromě toho pětinásobným držitelem titulu BAVIČ ROKU v anketě TÝ TÝ a podle mediálních zdrojů se jedná také o schopného podnikatele, který vlastní vydavatelskou a uměleckou agenturu 6P.

Návrat k jiným hodnotám je v duši

Trochu jiný pohled na věc pak nabídla herečka a rovněž moderátorka Táňa Fischerová, která po několik let spolu s Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderuje známé adventní koncerty, jež získávají peníze na charitativní činnost.

Jaký má Fischerová recept na „blbou společenskou náladu“? „Je důležité, aby se lidé vnitřně posílili a pokoušeli se o vlastní pohled na svět. V demokracii totiž jsou mechanismy, jak vzít ten život do vlastních rukou,“ řekla ParlamentnímListům.cz Fischerová, která se zviditelnila i jako poslankyně. Za Unii svobody usedala v poslanecké lavici ve volebním období 2002 až 2006.

„Jediná možnost, jak reagovat na takovéhle špatné zprávy o krizi, je větší vnitřní aktivita a to ve všech oblastech: ve vlastním životě, ve společenství lidí, ve veřejném prostoru. Je třeba mít na mysli i pomoc jeden druhému,“ zareagovala dále exposlankyně.

Herečka a bývalá politička ale vzpomněla i na minulé dny, kdy se těsně před Vánoci lidé semkli kvůli skonu exprezidenta Václava Havla. Podle ní se tak ukázalo, že rozhodně nejsou slova o pravdě a lásce jen prázdnými frázemi. „Lidi právě toto mají někde uložené hluboko v duši a otevřelo se to právě touto mimořádnou záležitostí,“ zmínila Fischerová k tomu, jak Havla právě obyčejní lidé uctili.

„Člověk se již domníval, že právě toto už neexistuje, ale ukázalo se, že to v nás stále je, a že je to silné. To je pro nás upozornění, že se právě z toho musí vycházet. Smyslem krize je, že si uvědomíme, že jsme v pasti něčeho, co není funkční a funkční nikdy nebude. V takových okamžicích pak přichází zpravidla návrat k jiným hodnotám. A to je ta výzva,“ uzavřela Fischerová a připomněla, že ale je normální, když je svět postaven na penězích.

„Člověk však musí vědět, že se dá žít i ve společenství, kde si lidé pomáhají jinak,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Pětadvacet rad Klubu přátel dobré pohody Petra Novotného

1. Nic není problém.

2. Trvalý úsměv!

3. Každý den na každého z nás čeká v průměru jeden blbec, připravený zkazit nám náladu. Na srážku s blbcem je třeba se připravit.

4. Každé ráno se musíme probudit s myšlenkou, že se těšíme na den, který prožijeme.

5. Když je někdo vůl, nepracujte s ním.

6. Nenechte se vytočit.

7. Změna počasí k horšímu nesmí znamenat změnu nálady k horšímu.

8. Špatná zpráva zabírá v hlavě místo zprávě dobré.

9. Co můžeš učinit dnes, odlož na zítra.

10. Aspoň třikrát denně musíme sami sebe pěkně pochválit.

11. Nehledejte věci, které nemůžete najít.

12. Zásadně si nikdy, nikde a nikomu na nic nestěžujte.

13. Žijte neustále s vědomím, že je vám o 15 let míň.

14. Štěstí přeje připraveným.

15. Když je nejhůř, zavolejte Náhlovského.

16. Zazvoní-li Vám telefon, řekněte si, než zvednete sluchátko: Ať jsi kdokoliv, mám tě rád!

17. Myslete a jednejte tak, jako byste už měli dobrou náladu a budete ji mít!

18. Nepůjčujte nikomu peníze, hlavně ne přátelům. Hrozí nebezpečí, že přijdete o peníze, i o přátele.

19. Každý den na každého z nás čeká v průměru jeden pozitivně naladěný člověk. Nesmíme ho minout - nabije nás!

20. Myslete především na sebe. Dokážete-li se o sebe dobře postarat, prospějete tím svým bližním.

21. To bude dobrý, neboj se, to bude dobrý.

22. Každý den je jenom jednou za život. Nesmíme si ho pokazit.

23. Buďte pány svých vzpomínek a dokážete zapomenout na cokoliv.

24. Jediný, kdo ti vždycky pomůže, když to budeš potřebovat, jsi ty sám. Nezklam důvěru, kterou v sebe vkládáš.

25. Přežít!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…