Bém jde proti Klausovi: Krumlov by měl poděkovat a Epopej vrátit

29.07.2010 7:18

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý mluví o politickém pozadí sporu. Praze za půjčku Slovanské epopeje poděkuje až poté, co totéž učiní metropole vedená Pavlem Bémem. Prezident Václav Klaus podpořil Mokrého.

Bém jde proti Klausovi: Krumlov by měl poděkovat a Epopej vrátit

Za zápůjčku respektive péči o Slovanskou epopej se hned tak děkovat nebude. Na jedné straně "děkujeme" očekává primátor Prahy Pavel Bém, který se těší na zásilku zapůjčených pláten Alfonse Muchy. Na druhé očekává poděkování starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý, jehož město se o dílo padesát let staralo.

A že oba politici z ODS mají ke smířlivému podání rukou daleko, svědčí i poslední vyjádření Mokrého pro ParlamentníListy.cz, podle něhož se pražská ODS v tahanici o Muchu snaží získat hlasy pro komunální volby.

Také Bém mluví o vedení Krumlova bez obalu. „Velkorysostí Prahy byla epopej umístěna v Moravském Krumlově a opakovaně prodlužována výpůjčka. Očekával bych od vedení města spíše poděkování," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Bém.

Podle krumlovského starosty se děkovat bude - ovšem opačným směrem. „Praha určitě poděkuje Moravskému Krumlovu za zachování díla, které by bez naší péče bůhví jak dopadlo. No a potom možná poděkujeme Praze, že jsme mohli toto vzácné dílo vystavovat," řekl redakci starosta Mokrý.

Mokrého navíc ve středu v telefonicky podpořil i prezident Václav Klaus. Podle něj by měla plátna zůstat v kraji, kde se Mucha narodil.

Obrazový cyklus jako politikum

Spor už neběží jen na úrovni samospráv Praha - Krumlov, tahanice dostala politický rozměr. Bémovi se coby pražskému primátorovi za ODS postavili jeho straničtí kolegové z Moravy - ČTĚTE ZDE.

Bém ovšem otázky redakce na vnitrostranické pnutí označil za „hloupé a nesmyslné úvahy". „Osud Slovanské epopeje nemá s pražskou ODS nic společného a je křišťálově čistý," tvrdí primátor. Podle něj je „epopej majetkem Prahy a podle přání Alfonse Muchy musí být umístěna v Praze."

„Neexistuje atraktivnější a prostorově vhodnější místo než Národní Galerie a veletržní palác," dodal primátor.

Volební tahák Mucha

Starosta Krumlova, který má rovněž stranickou legitimaci ODS, vidí ovšem za stěhováním pláten předvolební agitaci: „Já jsem měl od začátku pocit, že je to politický boj Prahy v komunálních volbách." Podle Mokrého by se totiž občanští demokraté, kteří metropoli vládnou, mohli s Muchou před svými voliči blýsknout.

A tématu už se chytl i jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD ."Jsme přesvědčeni, že pražští radní epopej zneužívají v předvolebním boji před komunálními volbami," řekl hejtman v úterý na tiskové konferenci. A následně ocenil i slova Klause. 

"Stanovisko pana prezidenta Klause, který podpořil ponechání Epopeje v Moravském Krumlově, je velkým povzbuzením pro všechny odpůrce stěhování Muchova díla do Prahy, která dle slov radního Pechy má za 2 miliony korun připraven pouze pětiměsíční pronájem dvorany Veletržního paláce k vystavení celého díla. Názoru pana prezidenta Klause k Epopeji si velmi vážím a oceňuji jej," uvedl Hašek.

Uvidíte, že z toho bude problém

Ačkoli Bém pro ParlamentníListy.cz uvedl, že moravské městečko bylo se stěhováním obeznámeno s dostatečným časovým předstihem, Mokrý nechápe, proč by se měla Epopej po padesáti letech „zničehonic" stěhovat do provizoria Veletržního paláce.

„Celý spor je zatím jenom jakási mediální hra. Uvidíte ale, že z toho nakonec bude opravdu velký problém," myslí si Mokrý, podle kterého nakonec bude vlastníka muset určit soud.

Zastupitelstvo Moravského Krumlova totiž podle něj pravděpodobně posvětí rozhodnutí městského úřadu, který na žádost Muchových potomků nařídil obrazy ponechat v krumlovském zámku. Na tahu pak bude Praha a soud.

Odpůrci stěhování Epopeje přitom stále připomínají, že součástí darovací smlouvy Alfonse Muchy Praze z roku 1913 je podmínka, aby metropole dílo vystavovala v nové k tomu určeném místě.

Související:



Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …