Benda: Nikdo z nás nechce platit nově vznikajícím církvím

24.04.2012 9:21

Přibývá církví a budeme jim muset platit. Tak burcuje ODS poslance k tomu, aby dnes schválili církevní restituce. Zatímco opozice normu odmítá, tak totiž poslanec za ODS Marek Benda varuje, že se zákon musí schválit brzy, jinak hrozí, že stát bude platit za nově se objevující církve čím dál více peněz.

Benda: Nikdo z nás nechce platit nově vznikajícím církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Poslaneckou sněmovnu čeká závěrečné hlasování o církevních restitucích. Norma by měla projít, pakliže platí dohoda končící koalice, že pro majetkové vyrovnání státu s církvemi bude mít potřebnou většinu hlasů.

Podle poslance ODS Marka Bendy je na návrhu ale podstatný i fakt, že po vyrovnání s církvemi stát přestane do sedmnácti let vyplácet platy duchovním, což představuje zhruba jedna a půl miliardy korun ročně. Benda totiž varoval, že může přibývat nových církví, což může být oříšek.

„Už tady máme návrh na registraci pivní církve, která má ve svých stanovách, že každý její věřící je duchovní. Kdyby náhodou získala registraci a přišla na státní rozpočet říci, že každý z jejích věřících má být placen, podle stávající listiny se nedá nic jiného dělat, než je začít vyplácet. To si myslím, že nikdo z nás nechce,“ poznamenal pro Český rozhlas Benda. 

Stát by tak vyplatil církvím 59 miliard korun a vrátil by jim až 56 procent zabaveného majetku. Jenže opozice je tvrdě proti, podle ČSSD totiž zákon zakládá nerovný přístup k ostatním restituentům, může přinést stovky žalob, a navíc podle ní obsahuje řadu právních chyb.  Jak by tedy vyrovnání s církvemi řešili sociální demokraté?

„My jsme navrhovali při projednávání v parlamentu i předtím, aby byl zřízen veřejnoprávní fond, který by zohlednil i ty určité historické souvislosti, kdy sice majetek byl užíván církvemi, ale byla tam různá veřejnoprávní omezení. To je určitý obdobný model, tak jak byl v historii vždy, od Rakouska-Uherska, přes první republiku až po komunistický režim,“ řekl pro rádio místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Duka: Může dojít k žalobám

Pokud by zákon v parlamentu neuspěl, musely by se podle kardinála Dominika Duky církve obrátit na soud. To je ale podle něj až nejkrajnější řešení. „Já myslím, že k tomu nemůže dojít. Že je v naší společnosti tolik rozumných lidí, i poslanců všech stran, že toto nedopustí,“ zmínil k tomu pražský arcibiskup. 

Kardinál Duka je navíc proti odložení církevního narovnání. Je přesvědčen, že ekonomická krize v Evropě není otázkou jednoho volebního období. 

„Musíme si uvědomit, že církve se z více než nadpoloviční části svého rozpočtu sebefinancují už dnes. Je to určitá cesta, abychom mohli naši společnosti říci, že se nechceme, nebudeme a nechováme jako ti, kteří by chtěli odčerpávat, ale kterým také záleží na tom, aby se naše společnost rozvíjela. Protože víme, že tyto peníze zůstanou ve státním rozpočtu, jsme občané a tak také věříme a víme, že se nám vrací v podobě státního rozpočtu. To znamená oněch mandatorních výdajů na zdravotnictví, školství, dopravu a jiné úseky, které musí stát mandatorně zajišťovat. Díváme se do budoucnosti s určitou rozvahou, jsme si vědomi toho, že církve nastoupí novou etapu samostatného hospodaření. Je důležitý jeden moment, že to bude hospodaření zcela určitě nutně zodpovědnější a že to bude také způsob, který přinese i společnosti větší užitek než dosavadní způsob financování,“ uvedl minulý týden Duka na Žofínském fóru.

Kardinál také připomněl, že církev jako taková nikdy nic nevlastnila - majetek patřil konkrétním farnostem, klášterům či nadacím.

"Církev nikdy žádný majetek nevlastnila. Vlastnily jej farnosti, nadace, kláštery. Pokud se mluví o vyrovnání či restituci, nelze o ní hovořit jako o navracení majetku církvím," uvedl Duka na Žofíně s tím, že kritici církevních restitucí by si měli uvědomit, že nežijeme v rodovém nebo kmenovém společenství, ale ve 21. století.

Podle vládního návrhu zákona se bude církvím vydávat jen majetek ve vlastnictví státu. Za ten, který vlastní obce, kraje nebo soukromé osoby, dostanou finanční náhradu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…