Bendl na Primě odhalil tabu: Klaus to od lidí schytal i na jiných akcích

30.09.2012 11:45

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ O pančovaném alkoholu a střelbě na prezidenta republiky Václava Klause v nedělní Partii na Primě hovořil Petr Bendl (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Oba hosté se však neshodli téměř na žádné otázce.

Bendl na Primě odhalil tabu: Klaus to od lidí schytal i na jiných akcích
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl v pořadu Prima family Partie

Nedělní Partii i přesto zahájil Tomáš Kužel, náměstek policejního prezidenta. Diváky informoval, že byla sestavena profesní skupina pro oblast legislativy a ochranných služeb. "Ochranka měla bezprostředně zajistit útočníka," uvedl v souvislosti s páteční střelbou z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause. Jak ukázaly exkluzivní záběry televize Prima, šestadvacetiletý útočník vytáhnul zbraň v těsné blízkosti hlavy státu, několikrát vystřelil, aniž by kdokoli z policistů či ochranky jakkoli zareagoval.

"Velká nepříjemnost," reagoval ministr zemědělství Petr Bendl. "Mně přijde podivné, že jsme se v posledních dvou týdnech ocitli znovu v hledáčku zahraničních médií, a to jen díky tomu, že někdo nepracoval, jak pracovat měl," zhodnotil kauzu s pančovaným alkoholem a střelbou na Klause zástupce socialistů Lubomír Zaorálek. Ten následně doplnil, že špatný je celý systém. Připomenul nejen mrtvé a doživotně poškozené kvůli alkoholu, ale také nekvalitní potraviny. "Pan ministr Kubice o tom alkoholu musel vědět už řadu let, to není chyba jednotlivce, ale celého systému," dodal Zaorálek. "Počkejme, až se celá věc vyšetří, aby bylo vidět, kdo chyboval," odvětil Bendl.

"Klidná síla versus vichřice, řekl bych," komentuje pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Lubomír Zaorálek je v posledních dvou letech nejagresivnější zástupce ČSSD. Vystřídal Ratha, to je patrné. Ale na rozdíl od něj se vyhýbá osobním útokům a konstatuje fakta. Není divu, že patří k politikům, kteří mají pravidelně nejvyšší počet preferenčních hlasů. U ministra Bendla, který byl zřejmě nachlazen, šlo spíš o defenzivní reakce, než o kreativní postoje. Bendl opakoval, co již mnohokrát uvedl na tiskovkách a víceméně byl ve studiu tak nějak do počtu," dodává Polách.

Kubice prý věděl všechno

"Ale co mě překvapilo a zaujalo, bylo, jak Bendl zavzpomínal na mítinky s prezidentem, kde na něj zřejmě pískali, anebo byli jinak negativní. O tom se přeci jen vůbec nemluví, natož aby se to prezentovalo v médiích. Dle mého to svědčí o konfliktu části ODS právě s Václavem Klausem," uzavírá Polách.

Klíčová polemika nedělní Partie televize Prima se i v dalších minutách točila kolem alkoholové aféry, při níž zahynuly téměř tři desítky obyvatel. Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Zaorálek varoval diváky před skutečností, že ještě nic není ukončeno, natož vyšetřeno. "Například se psalo, že na severu Moravy je každý druhý panák řezaný, tak to prostě je," vysvětlil. Ministr za ODS Petr Bendl situaci tišil. Podle něj přijaly všechny bezpečnostní orgány veškerá opatření, aby se podobná situace, jakou Česko zažilo v uplynulých třech týdnech, už v budoucnu nemohla opakovat.

"Prim hrál, jak jsem řekl v úvodu, Lubomír Zaorálek. Jeho frekvence slov, pokud si ji mohu vypůjčit od poručíka Troníka z Černých baronů, byla ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta! Ministr Bendl celkem zkušeně odpovídal, ale diváky podle mého nudil. Opět ale nerozumím dramaturgii. Proč proti ministrovi zemědělství neseděl jeho stínový protějšek a proč, když má Zaorálek na starost zahraniční věci, o nich nepadlo ani slovo. Do Partie se zřejmě politikům příliš nechce," doplnil pro ParlamentníListy.cz analytik Polách.

Stále ta prohibice

Prohibice zmírňuje, majitelé firem ale žádají finanční odškodnění. Do kanceláře Středočeského kraje dorazily dvě takové žádosti. Ministerstvo zdravotnictví však nic proplácet nehodlá. "Přijali jsme dvě a předali jsme je ministerstvu zdravotnictví,“ řekl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí středočeského úřadu Milan Smutný.

O tom, že nějakou formu kompenzace budou chtít i další výrobci v republice, mluvil minulý týden i výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner. Na ministerstvo zdravotnictví ale zatím žádné žádosti nedorazily. "V případě, že takové žádosti na ministerstvo zdravotnictví přijdou, ministerstvo zdravotnictví je bude určitě evidovat. Vzhledem k zákonné úpravě, na jehož základě ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimořádný stav, samozřejmě nelze očekávat, že by na jakékoli odškodnění měli nárok. Otázka případného odškodnění je však v současné době předčasná, a další řešení bude závislé rovněž na rozhodnutí vlády ČR, která se otázkou případného odškodnění hodlá zabývat,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Velké ztráty za dobu částečné prohibice pociťují i celorepubliková restaurační zařízení. Asociace hotelů a restaurací České republiky odhaduje ztráty za prvních pět dní na 215 milionů korun. Odmítá částečné ukončení prohibice s tím, že tento návrh přenáší problém na podnikatele, respektive prodejce alkoholických nápojů.

"Stát se nemůže zbavit odpovědnosti za řádnou kontrolu nad prodejem alkoholu, která byla dlouhodobě nedostatečná. Řešením je nalézt urychleně zdroj závadného alkoholu a přesně identifikovat značky lihovin, u kterých byly závady zjištěny. Následně stáhnout z oběhu pouze tyto výrobky,“ uvedl již dříve k návrhu Václav Stárek, prezident AHR ČR.

"Tak za poslední dva tři týdny žijeme tou prohibicí a rychlým hledáním řešení, aby se to definitivně ukončilo. Na jedné straně zajištěním bezpečnosti pro zdraví našich občanů, na straně druhé, aby se urovnalo ono narušení podnikatelského prostředí," konstatoval v neděli pro ParlamentníListy.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…