Bendl střídá ve funkci ministra zemědělství odvolaného Fuksu

06.10.2011 15:11

Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražské hradě Petra Bendla ministrem zemědělství. Bendl nahradí v postu odvolaného Ivana Fuksu (ODS). Bendl již v minulosti byl ministrem dopravy a to ve vládě Mirka Topolánka.

Bendl střídá ve funkci ministra zemědělství odvolaného Fuksu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

O Fuksově odvolání se spekulovalo již delší dobu. Požadovaly ho i Věci veřejné. Spekulovalo se, že tomu mělo být proto, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a poslanci Petru Tluchořovi.

Předseda vlády Nečas odvolání Fuksy z vlády v úterý navrhl v podstatě bez předchozích náznaků. Svůj krok vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s prací svého stranického kolegy. Vyčetl mu například chyby při správě lesů a vadilo mu také, že Fuksa málo hájil ve vládě stanoviska ODS.

Čtěte také: Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám

ParlamentníListy.cz ale již včera uvedly, že vše může mít souvislost i s nadcházejícím kongresem. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil. Stejně tak 15. října proběhne regionální sněm ODS středočeské ODS, kde se bude volit nové vedení. 

Po jmenování prezident Bendlovi popřál úspěch a aby se mu v nové práci dařilo. Klaus zdůraznil, že resort, který Bendl dnes přebírá, není jednoduchý, ale doufá, že nový ministr si s ním dokáže poradit. "Potřebujeme to všichni, potřebuje to i tato vláda," uvedla hlava státu. 

Bendl do vlády nepřichází poprvé, funkci ministra si vyzkoušel už v roce 2009, kdy stál v čele resortu dopravy. Nový ministr zemědělství je členem ODS od roku 1992, v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany. Nyní jej čeká uvedení do funkce na ministerstvu zemědělství, kde do úterý úřadoval jeho stranický kolega Fuksa. 
    

Psali jsme: Bendl propadl na stranické dno. Zvedne se ještě?

Kdo je Petr Bendl?

V letech 1994 až 1998 byl Bendl starostou města Kladno, v letech 1997 až 1998 současně vykonával funkci místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V roce 1998 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny, mandátu se vzdal v roce 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Středočeského kraje. Post obhájil i po krajských volbách v roce 2004. V krajských volbách v říjnu 2008 kandidoval neúspěšně za znovuzvolení. O 1,5 procenta hlasů více získala ČSSD s krajským lídrem Davidem Rathem. 

Od roku 2002 byl Bendl místopředsedou ODS. V letech 2002 až 2006 působil ve stínové vládě Mirka Topolánka jako stínový ministr dopravy. Při rekonstrukci Topolánkova kabinetu v lednu 2009 se stal nástupcem ministra dopravy Aleše Řebíčka. V současnosti je řadovým poslancem a předsedou středočeské ODS.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…