Bendl trefil Tluchoře: Nejsi šéfem středočeské ODS, mluv sám za sebe

04.10.2011 19:21

Ihned po odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) se začalo spekulovat o jeho dalším nástupci. Podle informací ParlamentníchListů.cz nejčastěji padá jméno Petra Bendla (ODS). Na to však reagoval na narychlo svolané tiskové konferenci Petr Tluchoř dost nevybíravým způsobem."Nedovedu si představit, že by někdo gramotný ze středočeské ODS takovou nabídku přijal," uvedl Tluchoř. Nepřímo tak potvrdil, že uvnitř ODS hoří určitý mocenský boj.

Bendl trefil Tluchoře: Nejsi šéfem středočeské ODS, mluv sám za sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Spolustraníci a zejména ti, co se řadí zřejmě do skupiny příznivců Petra Bendla, totiž Tluchořovi jeho náhlou rychlost a aktivitu nemohou odpustit. Zdůrazňují, že jeho vystoupení bylo pouze za něj samotného. Bendl pak o tom, zda bude skutečně nástupcem Fuksy, zatím spíše mlží. Neurčitě reagoval i pro ParlamentníListy.cz.

"Petr Tluchoř mluví sám za sebe, nikoli za regionální ODS. Stanovy ODS totiž přece jasně říkají, že za region mluví jeho předseda a tím Petr Tluchoř i přes veškeré jeho snahy není. Tisková konference potvrdila, že jestli tu jde o nějaký boj, pak hlavně osobní boj - samotného Tluchoře. Je to boj poškozující Petra Nečase i občanské demokraty samotné. Vše ostatní je výhradně věcí premiéra, včetně toho, kdo bude nakonec ministrem," sdělil v sms naší redakci Bendl.

O Fuksovi Nečas přemýšlel dlouho 

O Fuksově odvolání se spekulovalo již dlouho. Požadovaly ho na jaře během "vládní krize" i Věci veřejné. Napovídal by tomu i fakt, že na čtvrteční grémia ODS měli přístup ministři, ale nyní sem již zváni nejsou. Kuloáry pak probíhají informace, že důvodem bylo, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a Tluchořovi.

Čtěte také:


Nečekaný krok premiéra může mít ale i jinou souvislost - a to s nadcházejícím kongresem ODS. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil.

Smírně se k rozhodnutí předsedy vlády staví předsedkyně sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. "Premiér sestavuje a mění svůj tým, tedy vládu. Je to jeho pravomoc, nikoho jiného. Nikdo mu do toho nemá co mluvit," komentovala pro ParlamentníListy.cz Němcová. Stejného názoru je i redakcí oslovený ministr obrany Alexandr Vondra.

Čtěte také:


V polovině října by se měl konat regionální sněm středočeské ODS. A tam se má volit nové vedení regionu. Jmenováním Bendla na ministerstvo by mohli být bendlovci posílení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má totiž Petr Nečas dlouhodobý strategický zájem, aby získal středočeskou organizaci ODS na svou stranu.

Je vše vyvrcholení intrik uvnitř ODS?

Důvodem, proč by Nečas takto proti Fuksovi zasáhl, může však prý být i to, že se v ODS se začínaly objevovat spekulace, že skupina kolem sesazeného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře připravuje plán, jak na letošním podzimním kongresu odvolat celé současné vedení Petra Nečase. Obětního beránka měl údajně v tomto příběhu sehrát exministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil, který patří k nejloajálnějším lidem premiéra. ParlamentnímListům.cz to řeklo několik vysoce postavených členů ODS.

Čtěte také:

Spekuluje se, že do protinečasovské skupiny Petra Tluchoře, která má blízko i k expředsedovi ODS Mirku Topolánkovi a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, má patřit i ministr spravedlnosti a místopředseda Jiří Pospíšil. Ten má podle informací ParlamentníchListů.cz kvůli "zradě Nečase" ale nyní významně oslabit.

Volební kongres? Už se o tom špitá dlouho...

O tom, že si Petr Tluchoř přál ještě jako předseda poslaneckého klubu udělat z letošního nevolebního kongresu kongres volební, se mluví již dlouho. Nyní utržil ránu, protože nedávno šéfové regionálních organizací ODS schválili usnesení, že podporují prodloužení mandátu současného vedení ODS až do doby po krajských a senátních volbách, tedy až na podzim, a ne v červnu příštího roku. Tluchoř argumentuje, že demokratické principy dovolují pouze to, aby kongres vedení mandát zkrátil, nikoli prodloužil. Pro tento postoj získal i podporu svého regionu.

Čtěte také:

Údajné vazby Tluchoře na Pospíšila potvrdila dokonce i Kristýna Kočí v tajně pořízené "slavné" nahrávce. „Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou polici, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl," rozpovídala se ve dnech vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.  

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …