Berete čtvrt milionu? Tak to se podívejte, jaký dáreček pro vás má vláda

21.11.2011 14:18

Naše vláda, která o sobě říká často a s oblibou, že je vládou reforem, šetří, kde se dá. Škrtá v sociální oblasti, jako už tradičně se pokouší zdanit hazard, u kterého to ale vypadá, že se vždy přihodí jakási nepředstavitelná nesnáz, která tomu zabrání, nebo zvyšuje daň z přidané hodnoty pod heslem jejího sjednocení (blíže té vyšší hodnotě samozřejmě). Paradoxní je, že některých skupin obyvatel se škrty dotknou méně, ještě paradoxnější je, že těch vysokopříjmových.

Berete čtvrt milionu? Tak to se podívejte, jaký dáreček pro vás má vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V České republice například platíme z příjmů fyzických osob tzv. rovnou daň, čímž je míněno, že ze mzdy, nebo z platu každý zaměstnanec odvede stejné procento. Progrese neexistuje, s výjimkou vlivu odpočtu na zaměstnance. Daň se přitom platí ze superhrubé mzdy, což je český unikát - zaměstnanec platí tedy 15% nejen z hrubé mzdy, k ní je připočteno také pojistné, které platí za zaměstnance zaměstnavatel.

A nyní onen „paradox" - vláda o rok odložila daňovou reformu, která měla mimo jiné zrušit odvod daně z příjmu ze superhrubé mzdy a nahradit ji klasickou hrubou mzdou. Zdánlivě nezajímá hra s čísly má však pro někoho možná překvapivý efekt. Pro vysokopříjmové zaměstnance platí tzv. strop pro odvod pojistného, tudíž pokud nějaký vysoce postavený manažer pobírá měsíčně okolo 250.000 Kč, tak po zhruba půl roku přestane platit pojistné (dosáhl stropu).

Daň z příjmu sice platí nadále, ale protože již nemá pojistné odvody, platí 15% ze mzdy očištěné o pojistné, nikoli superhrubé (protože už sociální a zdravotní neplatí). Radovat se může i zaměstnanec s příjmem už 150 tisíc Kč. Pocit neplacení pojištění si sice nebude užívat půl roku, úlevu však pocití. 

SLEDUJEME téma rozpočet
Jiří Pehe: Vysílená vláda rozpočtové odpovědnosti

Vláda chystá krizový scénář. Mají se bát i úředníci a důchodci?
Keller: Zvýšení DPH na reformu penzí nebude. Padne na látání rozpočtu
Roman Šmucler: Za dva roky půjde náš stát do háje
Ministr Kalousek: Návrh státního rozpočtu není žádost o bianco šek

V České republice tak v současnosti podle některých odborníků neexistuje progresivní zdanění, které je obvyklé na západ od našich hranic, neplatí ale ani paradoxně tolik vládou zdůrazňovaná spravedlivá rovná daň (nebo chcete-li přesněji rovná procentní sazba daně z příjmů fyzických osob), ale de facto se daň ve vysokých příjmových hladinách stává degresivní. Tuto anomálii ministerstvo financí prodloužením platnosti superhrubé mzdy zachovává, přestože jinde hledá úspory a šetří i tam, kde je to považováno obyvateli za bolestivé.

Muselo se to odložit. Koaličně 

„Důvody odkladu reformy přímých daní a odvodů a fungování jednoho inkasního místa jsou založeny na nutnosti jednotné účinnosti s novým občanským zákoníkem," tak odůvodnilo pro ParlamentníListy.cz odklad ministerstvo financí. Neodůvodňuje tím ale potřebu přetrvávání výpočtu daně z příjmů fyzických osob ze superhrubé mzdy.

„Nelze ale souhlasit, že by současná daň z příjmů fyzických osob byla degresivní. Pro drtivou většinu poplatníků má progresivní charakter, ten se mění na degresivní až ve výši stropů na pojištění. Tento efekt bude pomocí nového základu odstraněn," dodává ústy zástupce tiskového mluvčího Jakuba Haase MF ČR, který se odvolává na odečet na poplatníka jako na onen progresivní prvek.

K daňové progresi a degresi:
Babák z VV: Kvůli Kalouskově reformě se v koalici pokoušeme
Cogan (TOP 09): Návrh pana Sobotky sankcionovat bohaté je ryze politický
Sobotka (ČSSD): Chceme zpět progresivní zdanění pro nejvyšší příjmy

„Dohoda na odkladu daňové reformy, a tím pádem také na odkladu odstranění degresivního charakteru daně spojeného se stropem vznikla jako koaliční konsenzus," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Věcí Veřejných Michal Babák.
„V našem programu ale máme, že pokud by se přikročilo ke zvýšení nepřímých daní jako například DPH, tak je nutno zvýšit i daně přímé. Aby se rozložila zátěž spravedlivě na všechny vrstvy obyvatelstva. Uvažujeme například o tom, že by vzniklo druhé daňové pásmo pro bohatší, a to na úrovni cca 24 až 25%," dodal Michal Babák.

VV mluví, bohaté však nezdaní

Větší zdanění bohatých už není vysloveně tabu ani pro do této doby striktní TOP 09. Šéf jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík totiž pro Právo připustil, že by mohly být zvednuty daně nejbohatším, ale jen v symbolické rovině, jak dodal, a to pokud by hrozilo, že by se nenašly prostředky na valorizaci důchodů, nebo pokud by klesala životní úroveň rodin s dětmi.

Politolog Lukáš Jelínek si nemyslí, že by vláda ke zvýšení přímých daní v příštím roce sáhla. „Za současné situace určitě ne. Umím si to představit jenom tehdy, když přijde nějaký katastrofický scénář a vláda se obrní heslem „Všichni musí nést náklady krizové situace."

"Pro vládu je totiž jednodušší zvyšovat DPH. Konec konců její voličské základně by se zvyšování přímých daní nepozdávalo. Věci veřejné nelze brát vážně. Zaklínají se sice programem, ten ale nejsou ochotny, ani schopny prosazovat," řekl ParlamentnímListům.cz.

ČSSD odklad daňové reformy, přes pokračování superhrubé mzdy, vítá. „Daňová reforma je ohromně zpackaná, proto je jenom dobře, že se jako celek odsunula, přestože zrušení superhrubé mzdy by bylo posunem," řekl pro ParlamentníListy.cz ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

„My navrhujeme vznik druhého daňového pásma pro vysokopříjmové občany. Při zachování superhrubé mzdy, výmyslu Vlastimila Tlustého, by to činilo 28,3%, při přechodu na hrubou mzdu 38%. Stejně tak pro nás není tabu ani daň z příjmů právnických osob, tady máme zato, že největší energetické, nebo finanční organizace by měly platit 30%-ní daň," dodal Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Houda

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…