Besser se brání. Benešovy dekrety nebudou prolomeny

26.10.2011 16:59

Obava ministerstva zemědělství Petra Bendla, že by chystané majetkové restituce církvím prolomily hranici 25. února 1948, vyvolala vášně v koalici. „Restituční hranice samozřejmě nesmí být prolomena,“ uvedl předseda vlády a ODS Petr Nečas pro iDnes.cz. Dodává tak, že se zákon teprve připravuje a je předčasné dělat závěry.

Besser se brání. Benešovy dekrety nebudou prolomeny
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Prolomení těchto hranice se obává i opoziční ČSSD. „Vyzvali jsme již předsedu vlády, aby tuto možnost jasně vyloučil," oznámil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Dále dodal, že pokud by zákon chystaný ministrem kultury Besserem prolomil hranici danou únorem 1948, měl by premiér ihned odvolat ministra.

„Žádné prolomení Benešových dekretů, nejdeme ani před únor 1948," ihned reagoval ministr kultury Besser pro iDnes.cz.

Sledujeme téma miliardy pro církve

Tento spor je ministrem kultury považován za jedno nedorozumění. Jelikož si podrobnosti s Bendlem probral a tyto návrhy on následně akceptoval.

„Byl jsem panem kolegou Besserem ujištěn, že se nejedná o žádné prolomení termínu 25. února 1948. A nechci teď cokoli zpochybňovat. Přesto si nechám předložit podrobné stanovisko ministerstva zemědělství k celé věci,"dodal Bendl.

V úterý Bendl varoval právě pře prolomením restitucí před kounistický puč. „Za sebe mohu říci, že bych nepodporoval s restitucemi jít dál než za rok 1948," citovala ministra zemědělství ČT. Dále informovala, že by chystaný návrh zákona by mohl vést k vydání majetku bývalého Řádů německých rytířů, jejichž majetek byl zkonfiskován po druhé světové válce.

„Prostě by to mohlo otevírat vrátka k debatám o Benešových dekretech a podobně. A to bych si zásadně nepřál," vyjádřil se Bendl v televizi.

Bessera tato reportáž rozzlobila a chce to řešit se šéfem zpravodajství. „Rozhodně se to netýká Řádu německých rytířů," zlobil se ve středu dopoledne ministr kultury Besser. Podle něj reportáž ČT vyzněla, že by církevní restituce mohly zasáhnout před 25. únor 1948.

Dle vládní komise by měl stát do roku 2013 církvím naturálně vrátit majetek v hodnotě asi 75 miliard. Jedná se zejména o lesy, rybníky a pole. Postupně by taky stát během třiceti let měl vyplatit 59 miliard korun. Tyto majetkové parametry schválila vláda koncem září.

Čtěte dále:
Církevní restituce se zadrhávají. ODS referendum o majetku odmítá
Komise pro církevní restituce by měla probrat návrhy Fuksy
Církevní restituce by konečně umožnily využívat blokovaný majetek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…