Bezmála dvě třetiny rodičů přesně nevědí, která očkování jsou povinná

30.10.2014 9:40

Ačkoliv čeští rodiče odpovídají za proočkovanost svých potomků do 18 let věku, téměř 63 % z nich přesně neví, která očkování jsou v České republice povinná (tzv. pravidelná očkování). Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Revírní bratrskou pokladnu, zdravotní pojišťovnu (RBP), jenž proběhl v rámci preventivně vzdělávacího programu Nemoc nemá moc, který RBP zahájila letos v září. Projekt se zaměřil na osvětu v oblasti očkování dětí od narození do 18 let.

Bezmála dvě třetiny rodičů přesně nevědí, která očkování jsou povinná
Foto:
Popisek:

Průzkum, který proběhl na různých místech v České republice na vzorku 507 respondentů, se zaměřil na obeznámenost rodičů dětí do 18 let s tematikou očkování. Vyplynulo z něj, že úplnou jistotu o tom, která očkování musejí tuzemské děti podstoupit, má jen 23,2 % rodičů. Zatímco v Praze a středních Čechách zná povinná očkování 31,4 % rodičů, na Moravě je to 22,7 % a v dalších částech Čech jen 18,5 %.

Na ochranu zdraví svých potomků však rodiče nezapomínají a nechávají děti očkovat i nad rámec toho, co jim ukládá zákon. „Ukázalo se, že více než polovina rodičů, konkrétně 57,1 %, nechalo děti očkovat i proti nemocem, proti kterým vakcinace povinná není, a dalších 22,2 % to zvažuje. Nepovinná očkování například proti rotavirům, pneumokokům nebo hepatitidě typu A lékaři doporučují jako nejúčinnější prevenci,“ dodává Ing. Lubomír Káňa, ředitel RBP ZP. O očkování na cesty do zahraničí by rodiče u potomků uvažovali v závislosti na tom, o jakou by šlo destinaci, a to v 68,2 % případů.

Ačkoliv veřejnost téma očkování v poslední době vnímá velmi citlivě, průzkum ukázal, že vážné obavy z něj má jen 19,7 % rodičů dětí do 18 let. Mírně vyšší obavy panují u rodičů na Moravě, kde se jedná o 24,2 %. V Praze a středních Čechách se očkování obává 19,6 % rodičů, nejmenší obavy z něj pak panují mezi rodiči v ostatních oblastech Čech, a to u 16 % z nich.

O projektu Nemoc nemá moc

„Nemoc nemá moc“ je projekt Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, který má za cíl seznámit rodiče a jejich děti s očkováním.  Informuje rodiče o pravidelném povinném a také doporučeném očkování a vysvětluje, v čem spočívá jeho význam. Zároveň chce rozptýlit obavy rodičů z nežádoucích účinků očkování a motivovat děti, aby se nebály návštěvy lékaře. Zaměřuje se tak na vytváření pozitivního postoje dětí k jejich zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…