Bezpečné cestování podruhé

21.03.2018 0:00

Kdo četl můj první článek o bezpečném cestování, kde jsem psala o testování modelu od Kiu Niro, tak ví, že jsem ho vychválila do nebes. V závěru jsem slibovala pokračování v podobě srovnání Nira se Sportage, která je jedním z nejprodávanějších modelů automobilky Kia.

Bezpečné cestování podruhé
Foto: autor TZ
Popisek: Klinika zdraví

Na tohle srovnání jsem byla hodně zvědavá, to jsem ale ještě netušila, do čeho jdu, protože úkol to není vůbec lehký – porovnávat tyto dva kousky s velkým „K“! J Jako vůz č. 2 jsem měla možnost testovat Kiu Sportage s motorem 1,7 CDRi 4x2 85 kW.

Tak to vezmu hezky popořadě a žensky.

Vzhled:

Jednoznačně plus pro Sportage. V předchozím dílu testování jsem Niro nazvala krasavcem, což jsem možná nadhodnotila, protože Sportage má titul minimálně o level výš. Nemyslím si, že jde pouze a výhradně o názor ženy, myslím, že i muži ji musí milovat za to, jak vypadá. Je to krásné, robustní, sportovní a přesto i trochu elegantní kráska. O jejím prvenství svědčí i řada ocenění za design, jako například Red Dot Design Award nebo iF Design AwardSice.  Zmínit musím i interiér, který mne nadchl. Prostorný, nadčasový, působí mohutnějším, a přesto velmi čistým dojmem. Navíc je tak komfortní!

Jízdní vlastnosti:

Opět a znovu – těžko toto hodnotit. V obou typech jsem se ale cítila bezpečně. Již čtvrtá řada modelu Sportage je nejbezpečnější Sportage, která byla prozatím vyrobena. Oba vozy, Niro i Sportage, jsem testovala jak ve městě ve větším provozu, tak na dálnici při větší rychlosti. Ve Sportage jsem se cítila bezpečněji při nižší rychlosti, u Nira jsem se cítila „stabilněji“ při vyšší rychlosti, což ale mohla ovlivňovat řada faktorů, jako je např. šíře kol a bezpochyby výška auta (hovořím-li o svižnější jízdě po dálnici). Auto je stabilní a s tímto motorem mělo opravdu příjemnou akceleraci, což považuji při nejrůznějších manévrech, jak ve městě, tak v předjíždění na dálnici, za velmi důležité. Podstatné je, že jízda pro mě i mou rodinu byla velice komfortní, prostor i vyhřívaná přední a zadní sedadla byla příjemným překvapením nejen pro mé děti. Další USB nabíječka v druhé řadě sedadel (rodiče pochopí J) taktéž. Celkově byla jízda tichá, jemná a lehká a především bezpečná - respektive já se cítila bezpečně a to považuji za nejdůležitější věc ze všech při výběru vozu.

Spotřeba:

Důležitá věc! Oba vozy mi opravdu šetřily peněženku. :) Samozřejmě nemohu asi úplně porovnávat hybridní auto Kia Niro se Sportage s naftovým motorem, ale i tak Sportage příjemně překvapila. Při jízdě na 100 km si vzala v průměru 6, 5 litru.

Výbava:

Oba vozy jsem měla ve výbavě Exlusive, tedy vyhřívané sedačky i volant, multimediální „vyžití“ - velká obrazovka pro navigaci, rádio, čtení sms, zpětnou kameru pro parkování, komunikaci s mobilem…), bluetooth handsfree, asistent jízdy v pruzích, dešťový senzor, ztmavení zpětného zrcátka, parkovací senzory, zpětná kamera, asistent pro rozjezd do kopce, atd. Mohla bych jmenovat dlouho. Veškeré tyto „vychytávky“ zbožňuji a určitě na tomto nešetřete! Rozhodně toto nepovažuji za nadbytečný komfort, protože všechny jmenované i nejmenované věci činí jízdu nepochybně komfortnější a bezpečnější.

Zápory?

Pro ty, kteří nejsou zvyklí jezdit velkým autem, bude na začátku trochu problematické parkování. Vůz je opravdu robustní. Ze začátku mi dělala problém trochu orientace v prostoru.  Měla jsem pocit, že nevím, co se děje těsně vedle auta nebo před ním, takže jsme se zprvu spolu musely trochu zžít.:) Jak jsem výše vychvalovala prostorný interiér, tak musím zmínit jako ne úplně milé překvapení velikost kufru. Není příliš prostorný, jak jsem na začátku předpokládala. Na druhou stranu tím, že je Sportage vysoká, je perfektní pro nákupy a při jejich nakládání se vyhnete zbytečnému ohýbání zad. Nicméně velikost kufru je jistě dostačující pro rodinu s dětmi!

A co na závěr?

Díky Kia Sportage jsem se znovu přesvědčila o tom, že miluji SUV a těším se na testování dalších. Ráda bych vyzkoušela rodinné auto Kia Sorento, tak si určitě počkejte na moje další testování. A abych to nějak uzavřela - za mě – z celkového dojmu porovnání Nira vs Sportage - vyhrává Sportage na plné čáře. Takže musím napsat, že jsem svoji starou lásku vyměnila za novou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…