Bezpečné cestování - testování vozu Kia Niro

13.12.2017 0:00

Za redakci jsem měla možnost vyzkoušet krasavce s iniciály KN - Kia Niro

Bezpečné cestování - testování vozu Kia Niro
Foto: KIA
Popisek: Klinika zdraví

Jsem máma jednoho skoro puberťáka a jednoho batolete, jenže taky pracující máma, což v překladu znamená rozlítaná máma, hektická, neustále někam spěchající…a krom dalších činností, jako je uklízečka, kuchařka, učitelka, psycholožka, tak jsem z 90% především taxikář a taky tak trochu dispečer. Každodenní kolotoč, který spolu s životem za Prahou nelze skloubit jinak, než spolu s desítkami denně najetých kilometrů.

Pro každodenní cestování do práce, školy, na kroužky, výlety a tak dále, jsem potřebovala komfortní, prostorné auto s úsporným motorem a navíc bezpečné. To je pro mě velice důležité! Hybrid Kia Niro s motorem 1,6 GDI HEV 6st. DCT 104 kW všechny tyto nároky splňuje, ne na 100%, ale na 1000 %. A to, že je krásným autem, je už jen třešničkou na dortu. Upřímně -  předčilo mé očekávání! Auto jsem mohla používat po dobu deseti dní a byla jsem doslova nadšená.  Jsem vášnivou řidičkou, auta mám ráda a ráda jezdím rychle (což se mi už často s dětma v zádech nepoštěstí). Nicméně Niro mě tak uchvátilo, že jsem si zkrátka ten čas „ukradla jen pro nás dva“ a relaxovala - relaxovala jízdou.

CO MĚ UCHVÁTILO?

Auto je zkrátka opravdu "automat" - automat snad na vše :)  Řízení bylo naprosto skvělé!

Jak jsem již zmiňovala, jsem hodně vytížená a celkově je můj život hodně hektický, tedy únava je u mne častá - ježdění po tmě bývá častokrát utrpením pro mé oči. Jenže s Nirem to je jiné. Ve zpětném zrcátku umí světlo ztlumit a ztmavit tak, že vás auta jedoucí za vámi neoslňují. Úžasná věc, pro někoho možná samozřejmost, pro mě tedy příjemná „maličkost“ a skvělá úleva při večerním a nočním řízení.

Další věcí, kterou jsem využívala ráda, bylo automatické nastavení stěračů. Niro má zkrátka dešťový senzor, který si sám určí, jakou intenzitou bude stírat a především sám pozná, kdy má začít stírat a také kdy se má sám vypnout. .

Příjemným zjištěním pro mě byla úsporná jízda! Aby taky ne. Toto auto bylo letos zapsáno do České knihy rekordů jako nejúspornější hybrid v reálných podmínkách v ČR a při mé nikterak úsporné jízdě spotřeboval v průměru 5,2 l/100 km. Takže toto ocenění si určitě zaslouží. Pro každého, komu záleží na životním prostředí, může být určitě potěšením to, že Kia Niro je letos také Ekologickým autem roku 2017, takže vás může hřát u srdce, že když už musíte používat auto, tak s Nirem jsou dopady na přírodu minimální.

Komunikace s mobilem – tohle pro mě byla snad úplně nejlepší věc. Jednak je v autě místo, odkládací prostor, kam můžete svůj mobil položit a on se vám „sám“ nabíjí.  Super (hlavně tedy bepečné) je, že  hovor vidíte na obrazovce – včetně promítnutí vaší obrazovky z mobilu. Hovor lze přijmout (přes Bluetooth) tlačítkem na volantu. Textové zprávy se vám hlasitě přečtou, a pokud chcete na sms odpovědět, stačí text nadiktovat - zde Kia opět myslela na bezpečnost.

Co je pro mě, a pro mnohé z vás, jistě podstatné, je velikost kufru. Ten je prostorný, ale ne tolik, jak jsem od SUVéčka očekávala. Ale! Strašně nadšená jsem byla z toho, že prostor kufru nemá nikde žádný koberec, ze stran, ani na dně, zkrátka jen guma, umělá hmota - tedy na úklid a údržbu ideální věc. A protože svého psího mazlíčka vozím v kufru a vždy mi dá úklid zabrat, tak  tentokrát to bylo velice rychlé.

Startování je další věc, která pro mě byla nová. Nehledejte žádný vstup pro klíče. Kia Niro má jen tlačítko start/stop. Takže stačí zmáčknout. A další zážitek, který s vámi musím sdílet, nastal, když jsem nastartovala – já vlastně vůbec nevěděla, že jsem nastartovala, protože auto je naprosto tiché a pokud se přepne do elektrického režimu, tak vlasntě vůbec nevíte, že se něco stalo. Naštěstí má Niro á však jednu specialitku, a sice to, že vás přivítá melodií, jakmile nastartujete a rozloučí se se stejnou melodií,  jakmile vypnete motor - tedy taková malá "pojistka" toho, že víte, na čem jste u tak tichého chodu motoru.

BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Musím se vyjádřit samozřejmě k bezpečnosti, která je za každých okolností pro mě na prvním místě. Nejenže má Niro na palubce celkem velikou dotykovou obrazovku, kde najdete zabudovanou navigaci včetně informací o aktuálním stavu provozu a další zajímavé a důležité informace (jako např. info o využití elektromotoru, dobíjení baterie, spotřebě, atd.), ale při couvání se na obrazovce automaticky promítne, díky zabudované zpětné kameře, vše, co se odehrává za vámi. Mimochodem díky této funkci dodnes žije můj pes… Což není úplně vtipné, ale teď už se tomu mohu zasmát. Tato funkce je k nezaplacení!

Další věc, kterou jsem zjistila v koloně, je automatické brždění. Kia Niro vydává výstražná varování nejen při parkování, ale také, pokud cítí, že jedete rychleji než auto před vámi, respektive stojí. V ten moment také začne automaticky brzdit. Perfektní funkce, díky které jsem se v autě cítila naprosto bezpečně.

Niru nechybí ani asistent řízení, což uvítáte například při delší jízdě po dálnici. Hlídá, abyste nevybočili z pruhu a v případě, že se tak stane, tak začne opět hlasitě „nadávat.“

ZÁPORY? TÉMĚŘ ŽÁDNÉ

Teď bych měla napsat nějaké mínusy – horko těžko jsem je hledala.

Trochu jsem očekávala, že auto bude mít upozornění v zrcátkách na mrtvý úhel. U výbavy, kterou jsem měla, nebyl, ale lze si ho přiobjednat.

Jediné, co mi možná občas trochu "vadilo" (což je je jistě silné slovo, jde o zvyk), tak  byly širší sloupky v okamžiku, když jsem se rozhlížela na nepřehledných křižovatkách a musela jsem se dívat nejen dopředu, ale i dozadu do stran… ale to byl možná jen můj dojem ve srovnání s mým vozem.

Spánek - co vám budu povídat – špatně se mi spalo. Pokud vám stojí před domem takový krasavec, tak jednak máte chuť jen jezdit a ve druhé řadě o auto máte zkrátka v noci strach..

PRO MĚ - AUTO SNŮ

Samozřejmě není možné zmínit v tomto článku vše, už tak je poměrně dlouhý, ale snažila jsem se vyjádřit své dojmy a popsat to, co bylo pro mě nové, překvapivé a důležité. Samozřejmě jsem to pojala po svém a tedy více žensky/laicky, pokud by někdo prahnul přeci jen po techničtějších informacích, můžete zabrousit na stránky automobilky Kia nebo si počkejte na další z našich článků, který se na Niro podívá detailněji.

Upřímně, zvažuji koupi nového vozu a mým horkým favoritem je (vlastně do zapůjčení Nira byla) Kia Sportage, kterou budu mít také možnost vyzkoušet. Těšte se na další shrnutí mých dojmů a případné porovnání Sportage a Nira.

Kia Niro je ve zkratce krásné, intuitivní, komfortní, bezpečné, prostorné, úsporné a bezesporu ideální auto pro rodiny s dětmi. Za mě 1 s *.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…