Bezradní studenti 22 let po revoluci: Nemáme ideály, ani za co bojovat

10.10.2011 18:29

Ze studentů, kteří přišli diskutovat v rámci Fóra 2000 s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV), šéfem zelených Ondřejem Liškou a dalšími, byla patrná výrazná deziluze.

Bezradní studenti 22 let po revoluci: Nemáme ideály, ani za co bojovat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Forum 2000

"Naši rodiče se určitě měli hůř. Ale možná jen v něčem. My nemáme za co a proti čemu bojovat. Nemáme ideály," postěžovala si 18letá mladá dívka redakci. Do Akademie věd, kde se diskuze konala, dorazila spolu s desítkami dalších kolegů a kolegyň. Poslechnout si diskuzi o korupci, ale i současném stavu české společnosti obecně, jich dorazilo tolik, že řada z nich musela po celou dobu jejího konání stát. Pořadatelé zřejmě nečekali, že zájem o akci bude tak velký. 

Příliš optimismu neprýštilo ani z dalších studentů, kteří se diskuze s názvem "Naše korupce" na půdě Akademie věd zúčastnili. "Naše generace neví, co chce, člověk se do těch možností pořád zamotává a neví, co se sebou," řekla ParlamentnímListům.cz 17letá studentka.

Související:


Můžeme vše. A tak nevíme co

A za pravdu jí dal i její o rok mladší kolega. "Můžeme skoro všechno, až nevíme, co vlastně chceme. Politický systém se od revoluce podle mě moc nezměnil," dodal na dotaz, zda se lépe žilo jemu, nebo jeho rodičům.

Více o Občanském fóru ZDE


Polistopadovou situaci zhodnotil pro ParlamentníListy.cz i jeden z klíčových mužů sametové revoluce a zakladatel Občanského fóra Jan Urban.  

Stál u zrodu OF. Teď je zklamán

„Jsem svým způsobem zklamán, ale zároveň nadšen. Naše role byla v tom, že jsme otevřeli dveře tomu, v čem žijeme. Češi teď konečně nemají žádnou výmluvu," sdělil redakci s tím, že ať je polistopadový vývoj jakýkoliv, nemůžeme jej na nikoho svádět. Poprvé v historii.

Sama diskuze, již Urban moderoval, se ale věnovala téměř výhradně korupci. Skeptičtí byli ohledně současné situace nejen sami studenti, ale i politici.

Vládne nám ČEZ. To je fakt

Předseda Strany zelených Ondřej Liška na fóru vyjádřil výraznou frustraci nad současnou situací. Z té podle něho téměř není úniku. „Zemi vládne ČEZ, to není metafora," řekl na fóru Liška. „Stranicko-politický systém je tak provázaný s lobbyistickými skupinami, že téměř není cesta ven," dodal šéf zelených, který svou výraznou dikcí upoutal pozornost desítek studentů, které mu naslouchaly téměř bez dechu.

Za neslavnou označil situaci ohledně úplatkářství v Česku i volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Upozornil na to, že právě TOP 09 je stranou, která bojuje za transparentnost financování politických stran, zejména díky přehledům jejich financování.

Čtěte také: Jak zabít korupci? Zvýšit politikům platy. Recept TOPkaře Polčáka


Až zakladatel Občanského fóra Jan Urban ale studenty prozatím nečinně přihlížející přiměl k diskuzi. „Vy jste ti, kterým bude v budoucnu patřit stát, Vy jej budete vlastnit a držet v rukou osud nás, staříků," uvedl muž, který po listopadu spoluzaložil stěžejní politické uskupení.

Média si píší, co chtějí

Svou pobídkou do té doby pasivní studenty „pošťouchl". Jednoho z nich zajímalo, proč není veřejnost informována o konkrétních případech a důsledcích korupce. Vinu dával politikům, za což jej vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) lehce pokárala.

"Není to tak, že bychom ovlivňovali, co píší média. Média informují o tom, co považují za vhodné. Nikoliv o tom, co za vhodné považujeme my," sdělila v diskuzi se studenty.

Dalšího z nich na konferenci zajímalo,  jak vrátit politiku zpátky lidem, respektive důvod, proč se současná vládní garnitura není schopna dohodnout. Téměř na ničem. Podle vicepremiérky pro boj s korupcí, Karolíny Peake (VV), je důvod jasný. „Peníze a touha po moci. To jsou balvany v řečišti politiky a boje proti korupci," uvedla téměř zklamaně.


To Matyáš Ferjenčík z České pirátské strany připomněl tragikomický aspekt celé věci, respektive současné situace ve vrcholné politice týkající se nejmenší vládní strany.

VV jako memento

„Věci veřejné snad přispěly k tomu, že lidé nebudou volit nové, neznámé subjekty," řekl na Fóru. Členka ČSSD Marie Benešová zavzpomínala na doby minulé, z nichž by se prý vládní politici mohli učit. "Tak třeba pan Zeman. Ten byl taktní a jemný," poučila studenty.

Související:

Foto: Filip Jandourek


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…