Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo

10.09.2011 20:01

V Rumburku na Děčínsku skončila v sobotu večer poslední ze tří protiromských demonstrací organizovaných v severních Čechách Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Předchozí dvě proběhly v Novém Boru a Varnsdorfu. Všechny akce zajišťovaly pořádkové jednotky policie. Ve Varnsdorfu musela proti extremistům, kteří se snažili dostat až k romské ubytovně v centru města, použít vodní dělo. ParlamentníListy.cz průběh všech tří demonstrací sledovaly, podrobnosti se dočtete v online reportáži.

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo


SLEDOVALI jsme dění na Šluknovsku:


Demonstrace v Novém Boru 

  • 13:10 Zatím na náměstí v Novém Boru postávají především novináři a skupinky místních obyvatel, zvědavých, co se vlastně bude dít. Ti mají z právě procházejícího pochodu atrakci. Policejní vrtulník krouží nad Novým Borem a policisté vyčkávají, co se bude dít.
  • 13:30 Necelé čtyři stovky pravicových radikálů se shromažďují a připravují na pochod. Průvod se řadí za transparenty s nápisy: "Stop černému rasismu" a "Romové do Berouna".
  • 13:40 Příznivci DSSS vyrazily na pochod od nádraží směrem do centra Nového Boru. Organizátoři akce se bojí, že jim policie chce překazit další pochody ve Varnsdorfu a Rumburku.
  • 13:53 "Ani mačety, ani rasismus. Chceme klidný Nový Bor" stojí napsáno na koších. Místní lidé koukají z oken a průvod si natáčí kamerami i mobilními telefony. Procházející radikály sledují i celé rodiny s dětmi. Zdá se, že se z pochodu DSSS pro obyvatele Nového Boru stala atrakce, co spestřuje sobotní odpoledne.
  • 14:05 Průvod dochází na náměstí. Radikálové obklopují Tomáše Vandase a kolem nich všech obchází místní obyvatelé. Začíná meeting, kdy přiznívci DSSS aplaudují svému předsedovi, Tomáši Vandasovi a ten začíná projev.
  • 14:06 Jakub z Ostravy ujišťuje redaktorku ParlamentníchListů.cz: "Zatím je to poklidný, ale teprve začínáme, nebojte.
  • 14:14 "Vláda i vedení města jsou k ničemu, bojím se chodit ven," říká pro ParlamentníListy.cz místní obyvatelka. Vedle ní stojící muž dodává: "Tohle nemá řešení, Ten Vandas má pravdu, volil bych ho."
  • 14:18 Ve svém projevu se Tomáš Vadnas pustil především do kritiky vlády a místních zastupitelstev. "Zákony měří každému jiným metrem, vládne nám zkorumpovaná sebranka, která se bojí o koryta, radnice jdou na ruku Romům," dal by se shrnout v kostce projev předsedy DSSS.
  • 14:32 Zatímco demonstrace pravicových extremistů začíná, protiakce iniciativy Násilí není řešení už skončila. Někteří její účastníci, jako předseda Strany zelených Ondřej Liška a senátor Jaromír Štětina, se přišli z povzdálí podívat na Vandasův projev.
  • 15:02 Příznivci DSSS se v Novém Boru pomalu připravují na pochod zpět směrem k nádraží. Chystají se do Varnsdorfu a do Rumburku.
  • 15:24 V Novém Boru už to demonstranti pomalu balí. Přesunou se do dalších míst své plánované trasy - tedy do Varnsdorfu a do Rumburku. Část policistů však zůstává v Novém Boru, aby dohlížela na tamní bezpečnostní situaci. Při kontrolách demonstrantů policisté údajně nalezli 20 předmětů, které by se daly považovat za zbraně.
  • 16:02 Z průvodu směřujícího na nádraží v Novém Boru se oddělila skupinka čtyř mladíků, kteří se snažili dostat do míst, kde bydlí Romové. Policie je zadržela, dva z nich zatkla. 


Demonstrace ve Varnsdorfu

  • 16:36 Ve Varnsdorfu na náměstí, kde je nahlášena akce DSSS se v tuto chvíli sešlo přes sto lidí. Kromě několika skupinek příznivců Vandasovy strany tvoří většinu shromážděných místní mládež. Kromě antikonfliktního týmu se na náměstí nenachází policisté. Těžkooděnci se totiž přesunuli před ubytovnu sport a červený kostel - lokality, kdy bydlí Romové.  
  • 16:40 "To, že jsou tady hlavně mladí, je logické," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz jeden ze starších přihlížejících varnsdorfských obyvatel. Podle něj totiž právě mládež mívá nejčastěji konflikty s Romy. Přestože není nahlášený žádný pochod, lidé věří, že proslov akce DSSS neskončí. "Vždycky se šlo," říkají.
  • 17:00 Ve Varnsdorfu začíná demonstrace. Spolaplné náměstí v současné chvíli obsadily zhruba čtyři stovky lidí. Místní stojí okolo příznivců DSSS, ale pomalu se přesouvají k pódiu.
  • 17:01 Příznivci DSSS čekají na projev předsedy své oblíbené strany, který už přijíždí k náměstí. Zatím se baví tím, že si ukazují na tajné policisty v davu a smějí se jim.
  • 17:02 Skupinka obyvatel Varnsdorfu rozvinula transparent s nápisem: "Nechceme násilí, chceme spravedlnost a bezpečí, obyvatelé města Varnsdorfu".
  • 17:16 Předseda DSSS Tomáš Vandas na úvod svého projevu vyzval k minutě ticha za hokejisty, kteří zahynuli při letecké nehodě v Rusku. Poté se rozohnil ke svému klasickému projevu. Vinu za současnou situaci klade Vandas starostovi Varnsdrofu, který by podle něj měl být okamžitě odvolán. Dav, jehož velkou část tvoří místní obyvatelé, odpovídá zvoláním: "Je to srab." Vandas kritizuje i zmocněnkyni pro lidská práva Moniku Šimůnkovou a samozřejmě také vládu České republiky. "Vláda posílá těžkooděnce, aby chránila Romy a ne místní občany," zuří ve svém projevu Vandas
  • 17:25 Přestože si Tomáš Vandas dává pozor na svá slova, jeho projev se přiostřuje. Menšinám vzkazuje, že mohou z republiky odejít, pokud nechtějí s majoritou žít v poklidu a svůj vzkaz uzavírá Vandas drsnou výhrůžkou: "Pokud jste neslyšeli na naše vlídná slova, tak je třeba povolat armádu do ulic, uslyšíte na hlavně samopalů!"
  • 17:49 Končí projev Tomáše Vandase. Ten schází pod pódium. Skupina místních se vydává na pochod směrem k ubytovně Sport, kterou obývají především Romové. Zbytek davu složeného především z obyvatel Varnsdorfu jde s nimi. Počet účastníků průvodu se blíží k jednomu tisíci lidí, tento odhad potvrdila ParlamentnímListům.cz i přítomná členka antikonfliktního týmu.
  • 18:10 Dav doráží k mostu přes řeku Mandavu, ten je přehrazen policií. Přítomni jsou policisté s puškami, které vystřelují gumové projektily i vodní dělo. "Vraťte se do Prahy," obořují se obyvatelé Varnsdorfa na členy antikonfliktního týmu.
  • 18:15 Z davu vylétlo několik dělobuchů a plastových lahví. Možná i jeden kámen. Lidé křičí "Čechy Čechům." Policie okamžitě spouští vodní dělo, sprejuje i matky s dětmi. Redaktor ParlamentníchListů.cz si myslí, že tady už policisté nebudou mít nikdy jednoduchou práci.
  • 18:20 Policie vytlačila dav o 15 metrů, přijíždějí i policisté na koních. Do davu policisté hází dělobuchy, těžkooděnci vytahují teleskopické obušky. 
  • 18:23 Záměry policie jsou pro redaktora ParlamentníchLIstů.cz trochu nepochopitelné. Dav je na ulici Horní nábřeží blokován z obou stran. Po chvíli se vytváří koridor, kudy mohou lidé odejít. Demonstranti tak opouštějí prostor pod bedlivým dohledem policejních těžkooděnců i jízdních policistů.
  • 18:30 Policie vyzývá účastníky, aby opustili prostor, kde se nacházejí a demonstraci rozpustili. Policisté se tak pokouší vyklidit nábřeží a místní se snaží dav pomalu opustit, protože se zdá, že policisté hodlají zakročit.
  • 18:35 U ubytovny Sport, kterou obývají především Romové, je zatím klid. Hlídají ji policisté. Část radikálů se snaží k ní dostat i přes další mosty přes řeku Mandavu
  • 18:42 Policii se podařilo vytlačit dav z nábřeží. Klid však rozhodně není. Hlavní část davu je nadále vytlačována a rozptylována policisty na koních. Zbytek davu se tříští na skupinky, které se snaží dostat k místům, kde bydlí Romové. Tyto skupinky jsou pak naháněny policejními těžkooděnci bez štítů. Několik demonstrantů je zraněných. Ty policisté propouští svým kordonem, aby mohli vyhledat lékařskou pomoc. Jen kousek od redaktora ParlamentníchListů.cz leží mladík, který dostal evidentně pořádnou ránu do zubů, všude po obličeji má krev.
  • 18:58 Redaktor ParlamentníchListů.cz se s hlavním proudem davu dostal až na prostranství u varnsdorfského divadla. Tam místní křičí na policii: "Za co vás platíme?! Koho chráníte?!" Občas prolétnou kameny. Policisté se snaží ochránit ubytovnu Sport, ta je však policií chráněno, je ovšem těžké uhlídat všechny ulice a cestičky ve Varnsdorfu.
  • 18:59 Jádro asi šedesáti ostře vyhlížejících příznivců DSSS se vytratilo z davu. Tam zůstali akorát místní. Extremisté se spojují zřejmě jinde.
  • 19:09 Dav prořídl zhruba na čtvrtinu, zablkován ze všech stran pochoduje k náměstí, kde na něj čeká policejní kordon. Zdá se, že policie už má ve Varnsdorfu situaci pod kontrolou.
  • 19:16 Značně prořídlý dav změnil cílovou lokalitu. Blíží se k místu, kterému se říká Červený kostel. Bydlí tam údajně problémoví Romové. Bojovnost však už demonstranty opouští. Když dva mladíci začali tlačit kontajner, vedle stojící starší dáma je ostře zpražila: "Serte na to, přijeli jste sem akorát udělat jednou za rok bordel, o nás vám nejde!"
  • 19:27 Ve Varnsdorfu se před ubytovnou v lokalitě Červený kostel shromáždilo asi 150 lidí - místních i přespolních, ubytovnu proti nim brání zhruba třicet těžkooděnců. Situace je však přesto klidnější. Lidé nikomu nenadávají, nikdo nic nehází, akorát antikonfliktní tým sbírá ze země demonstranty, kteří mají tendenci si před těžkooděnci lehat.
  • 19:38 Poté, co z davu před ubytovnou v lokalitě Červeného kostela vylétlo několik kamenů, dlažebních kostek a plastových lahví, se kordon policistů do davu ostře rozběhl a rozhání jej za pomoci dělobuchů. V předních řadách ovšem stojí hlavně místní. Redaktor ParlamentníchListů.cz byl svědkem, jak dělobuch vybuchuje těsně vedle asi dvanáctiletého chlapce. Radikálové se tak kryjí za místní, policie však dav vyzývá k rozchodu a ostře jej vytlačuje bez ohledu na to, proti komu zasahuje.
  • 19:50 Před Červeným kostelem policisté zatýkají. Skupinka mladíků totiž proti policejnímu kordonu poslala kontajner. Policisté okamžitě zasáhli.
  • 19:55 Policisté zatkli asi pět lidí. Přicházejí jim posily. Nyní se posílení muži zákona řadí a chystají se vytlačit dav dál od ubytovny u Červeného kostela. Lidé proti nim skandují "Pomáhat a chránit".
  • 20:10 Policie vytlačila dav k ulici Poštovní, tvoří jej v současné době asi čtyřicet až padesát místních, na které je připravena jízdní policie a policejní mikrobusy. Zdá se, že i ve Varnsdorfu se už situace uklidňuje.

Demonstrace v Rumburku

  • 18:34 V Rumburku je klid. Iniciativa Násilí není řešení rozmlouvá u míst, která by mohla být cílem extremistů, s lidmi, kteří zde bydlí. Lidé z iniciativy nabízejí místním své alternativy, svůj pohled na situaci.
  • 19:00 Začíná projev Tomáše Vandase. Proti němu demonstrují lidé hesly: "Černí, bílí, spojme síly!" Policie protestující vykazuje z rumburského náměstí.
  • 19:30 Projev šéfa DSSS Tomáše Vandase byl přerušen. Demonstranti se totiž sešli podle policie na špatném místě, kde shromáždění nebylo nahlášeno. Ve městě je zhruba 500 lidí.
  • 19:45 I na třetím shromáždění organizovaném DSSS dokončil Tomáš Vandas svůj proslov.
  • 20:00 V Rumburku policie oddělila pravicové extremisty a jejich odpůrce. Situace je zde klidná. Po skončení projevu Tomáše Vandase se skupiny rozešly.

Demonstrace na Šluknovsku očima ParlamentníchListů.cz

Liduprázdné náměstí čeká na to, až jej obsadí pravicoví radikálové. Takto to vypadá v Novém Boru. "Dneska to bude velký, konečně se něco musí začít dělat, cikány si najdeme", říká Starky z Trutnova ve vlaku mířícím na shromáždění DSSS.

Na nádraží přijíždí vlak plný holohlavých mladíků, dopíjejí poslední lahváče a vyráží na nástupiště plné policejních těžkooděnců. Policisté legitimují pravicové extremisty. Ti zatím čekají na další vlak, aby se pak mohli vydat hromadným pochodem k novoborskému náměstí.

Bojovnost přitom pravicovým radikálům určitě nechybí. U lahve rumu vypráví Jakub z Ostravy: "U nás si situaci hlídáme, sejde se nás padesát za půl hodiny a jdeme proti nim (míněno Romům - pozn. redakce), tady to musí začít taky, dneska to rozjedeme, jedu od pěti ráno z Ostravy," uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Z přítomných pravicových radikálů přitom Jakub z Ostravy není jediný, který se na cestě posilňoval alkoholem. "Mám v sobě litr rumu a pár piv, to tady mají všichni, ale my z Ostravy jsme zvyklí, ovládám se," říká mladý příznivec extremní pravice. Již ve vlaku viděla redaktorka ParlamentníchListů.cz, jak se rozdávají plechovky s pivem a i na nástupišti drží většina holohlavých mladíků v rukou nějakou tu lahev s alkoholem.

Novoborští by dnes volili Vandase

Na dnešní akci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) V Novém Boru na Českolipsku policie čeká i extremisty ze zahraničí, posílila proto hlídky na bývalých hraničních přechodech s Německem, oznámila dnes novinářům. Podle odhadů policistů by do Nového Boru měly dorazit stovky lidí. Ve městě je dopoledne zatím klid.

Někteří obyvatelé Nového Boru se přišli na příjezd příznivců DSSS podívat. Jeden z Novoborských František Šťovíček pro ParlamentníLIsty.cz říká: "Kdyby tady teď byly volby, vyhraje Vandas. Lidi jsou totálně bezradný. Vláda má štěstí, že volby budou až za dva roky,"

Další místní, který se redaktorce ParlamentníchListů představil jako Honza, dodává: "Na Cikány děláme, živíme je. A oni nás budou mydlit? Kde to jsme, dvacet let zpátky?" To opět rozpálí Frantu Šťovíčka, který klade vinu za současnou situaci i premiérovi Petru Nečasovi. "Když slyším Nečase, chytl bych ho pod krkem, policie chrání Cikány, ne nás!"

Romové trasu pochodu blokovat nebudou

"Máme informace, že by se shromáždění měli účastnit i zahraniční extremisté," uvedla liberecká krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Novým Borem dnes akce DSSS na severu Čech začínají, další se uskuteční odpoledne ve Varnsdorfu a Rumburku . Policisté budou mít ve všech třech městech připraveno dohromady asi 600 lidí z celé České republiky.


Na příjezdových cestách do Nového Boru hlídkují policisté a desítky strážců zákona je vidět i v ulicích nebo před místním vlakovým nádražím, odkud by měl pochod ve 13:00 vyrážet. Ve městě samém je zatím klid, některá místa jsou ohrazena páskami a nesmějí do nich vjíždět vozy. Ojediněle jsou vidět i zatlučené výlohy.

Představitelé místní romské komunity oznámili, že trasu pochodu nebudou blokovat. Vedení Nového Boru zároveň obyvatele žádá, aby se demonstranty nenechali vyprovokovat. Město je také připravené v případě nedodržení zákonných podmínek shromáždění rozpustit.

Člen DSSS má dredy až po pás, nejsme neonacisti, vždyť jsou u nás i Romové

Ve Varnsdorfu se setkal Tomáš Vandas a jeho DSSS s daleko větším ohlasem než v Novém Boru. Místní lidé přišli přímo pod pódium, kde Vandase hlasitě povzbuzovali k projevu. Mezi nimi byl i jeden mladík s dredy dlouhými až po pas.

Redaktor ParlamentníchListů.cz jej oslovil, co že to dělá na demonstraci DSSS, vždyť vypadá spíš jako příznivec alternativního životního stylu. Luboš odpověděl, že je z Liberce a že by se stal obětí povětšinou holohlavých příznivců DSSS, se nebojí. "Vždyť já jsem členem DSSS, dokonce jsem za ni i kandidoval," šokuje dredař. A vysvětluje dále: "Různí antifašisté na Liberecku mi říkají, že jsem ostudou dredařů, ale já si to nemyslím. Lidé v Dělnické straně nejsou neonacisté, vím, že některé neonacistické skupiny se na naší stranu snaží navázat, ale my nikoho takového u nás nechceme," nadále přináší trochu jiný pohled na Vandasovu stranu její člen Luboš a uzavírá svou vizi DSSS poslední perlou: "Možná by veřejnost překvapilo, že členy DSSS jsou i Romové, jen já vím o sedmi členech, kteří jsou romského původu."

Foto: Hans Štembera


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka, Jana Šulcová, Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…