Bitva o stavbu v Kladně. Architekt: Návrh studenta je lepší než soutěžící firmy

29.12.2011 21:21

Snahu o zastavění lukrativní proluky na kladenském Náměstí Svobody prý provází podivné okolnosti. Z postupu vedení města je znát, že si přeje vítězství jediného předem vybraného investora, firmy Redex holding podnikatele Radomíra Redka. Ten se má ostatně přátelit s radním Filipem Jíchou z ODS. Sám radní jakákoliv slova o zainteresovanosti své osoby odmítá. Nad tím, co chce Redex v centru Kladna stavět, ale kroutí hlavou i odborníci, včetně České komory architektů.

Bitva o stavbu v Kladně. Architekt: Návrh studenta je lepší než soutěžící firmy
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Občané středočeského Kladna žijí v posledních týdnech a měsících plánovanou výstavbou multifunkčního domu Central Kladno společnosti Crestyl. Ten by měl nabídnout na 90 obchodů a 600 pracovních míst pro Kladeňáky. Komplex s celkovou plochou 2600 metrů čtverečních prý ale bude znamenat velký problém pro obchodníky na místní pěší zóně, kterou se město snaží oživit, leží totiž v jeho těsné blízkosti. Pozdvižení také vyvolal termín územního řízení k výstavbě. Koná se ve čtvrtek mezi svátky.

Stavba, proti níž vznikla již dvě občanská hnutí a petice s téměř dvěma tisícovkami podpisů, ale není jediným obchodním místem, které se poblíž centra města bude zřejmě stavět. Radniční opoziční strana Volba pro Kladno (VpK) varuje před dalším záměrem radních. Je jím rovněž víceúčelový dům s názvem Nové Kladno. Podle bývalého primátora Kladna, nyní zastupitele za VpK Milana Volfa je ze strany vedení města více než očividná snaha poskytnout městský pozemek se stavební prolukou jedinému, předem vybranému investorovi. Tedy bez jakékoliv architektonické soutěže, což kritizuje i Česká komora architektů.

Příliš mnoho supermarketů

"Je pro mne velkým otazníkem a záhadou, proč chce mít magistrát další obchodní dům. V okruhu necelých 1,5 kilometru tu bude už čtvrtý supermarket. Na usilovně rekonstruované a oživované pěší zóně, která funguje jako přirozené centrum města, se poté udrží jen vietnamské krámky a herny," varuje Volf pro ParlamentníListy.cz. Investor podle něj za hubičku získá údajně nejlukrativnější pozemek v Kladně, v samotném centru.

Argument vedení města, že nemusí investovat ani korunu, protože může vyměnit cenu pozemku za patro v budově, kam chce umístit městskou knihovnu, Volf rezolutně odmítá. "Při současné ekonomické situaci je velkým hazardem ztratit jakýkoli vliv nad osudem tak důležitého místa. Navíc vzhledem k blížící se krizi asi nemusím dodávat, že to místo kvalitních obchodů stejně skončí jako lepší tržnice," předpovídá zastupitel.

Vedení města tam chce Redex, je to vidět

"Na celé věci je znát obrovská snaha vedení města prosadit jediného investora. Tím je firma Redex. Její majitel Radomir Redek je podle Volfa dobrým známým radního Filipa Jíchy (ODS) a jeho lidé dokázali údajně lobbovat za výstavbu centra u všech zastupitelských klubů," tvrdí Volf.

Radní Jícha ale taková slova odmítá. "To rozhodně není pravda, setkal jsem se s panem Redkem dvakrát nebo třikrát v životě, pouze oficiálně. Pan Volf se s ním setkal také a já o něm netvrdím totéž," reaguje pro ParlamentníListy.cz radní.

Vedení Kladna mělo rozhodnutí poskytnout pozemek firmě Redex výměnou za patro pro městskou knihovnu přijmout podle Volfa jednomyslně. "Po našem vystoupení na zastupitelstvu, kdy jsme poukázali na nekvalitní návrh, neodpovídající významu místa pro městské centrum a rozpor s územním plánem, nebyl projekt zatím odsouhlasen. Namísto toho zastupitelé přijali vágní usnesení, že se má dále vedení města soustředit na využití výše zmiňovaného pozemku. Počítá se ale s jediným investorem a tím je firma Redex," uvedl pro ParlamentníListy.cz dále Volf. Radní se prý chystají prezentovat jediného zájemce jako jakousi spásu, investora, který se nevyužitého ostrůvku na důležité kladenské křížovatce ujme.

Třicet občanů, to je nějaký občanský nesouhlas, ptá se radní

"Usnesení zastupitelstva je jednoznačné. Běží na to soutěž. Nevím také, kde čerpáte informace o znepokojení obyvatel z plánované výstavby," reaguje radní Jícha na slova politického protivníka. Připomíná jednání s občany čtvrti Podprůhon, jehož by se výstavba domu měla dotknout asi nejcitelněji, čtvrť totiž leží přímo pod ním a několikapatrová budova by ji částečně zastínila.

"Zúčastnilo se toho asi třicet lidí. Přišlo také šest architektů, kteří se shodli na potřebě prostor zastavět. Pokud se takto důležitého jednání účastní 30 občanů, skutečně nevím, jestli je to ukázka občanské nespokojenosti. Ta jednání probíhala i večer," relativizuje Volfovo tvrzení radní. Je podle něj otázkou, zda se za stanovených podmínek zájemce vůbec najde.

Studentské návrhy versus ruzyňské parkoviště

S názorem odborníků operuje i Milan Volf. V ruce má prý posudek České komory architektů, který návrh společnosti Redex nehodnotí zrovna kladně. Centrum města, respektive proluka na náměstí Svobody je podle odborníků mimořádně exponovaným místem, na jehož využití je otevřená architektonická soutěž naprosto nutná. "Již jednou byl podobný, nevhodný návrh smeten ze stolu městskou radou. Nyní skoro to samé jednomyslně podpoří. To je moc zvláštní," říká Volf s tím, že jedna kvalitní architektonická soutěž již pro danou lokalitu proběhla.

Soutěž organizoval architek David Vávra, respektive České centrum Tokio právě s podporou primátora Jiránka. "Jsou tam velmi zdařilé návrhy, plně vystihující potřeby toho místa. Takové bychom rádi podpořili. Ne však návrh firmy Redex. Nápadně připomíná budovu krytého parkoviště na Ruzyňském letišti. Je to hrůza. Chápu, že pan Redek, šéf investorské společnosti, chce jako správný podnikatel ušetřit, ale právě pro ten prostor na Náměstí Svobody je takový přístup naprosto nevhodný, je třeba otevřená veřejná soutěž," opakuje ParlamentnímListům.cz Volf.

Hlavně ne trhovce a levné podprsenky

Jícha opět oponuje. Redex totiž nepředložil vizualizaci stavby, ale jen její hmotovou studii. "Ta přeci neukazuje, jak to bude celé vypadat," obhajuje přibližnou podobu budoucí stavby. Jeho záměrem prý není prosazování jediného investora, konkrétně Redkova Redexu, jak se prý snaží tvrdit VpK, která si prý z možné výstavby Nového Kladna udělala politické téma pro zviditelnění.

"Mně jde jen o to, aby město vzkvétalo. Aby se na Náměstí Svobody prodávaly podprsenky a jiný brak, naráží radní na současnost místa v podobě trhovců s levným zbožím, to je pro mne neuvěřitelný argument. Pan radní přeci musí nejlépe vědět, že k odstranění tržiště stačí mnohem méně, než prostor zastavět," říká opoziční zastupitel Volf.

Podle architekta Karla Albrechta je s podivem, že zájemce o tak lukrativní a důležité místo spoluutářející podobu městského centra poskytl nikoliv architektonický návrh stavby, ale pouze hrubou hmotovou studii. Ta například nezachycuje podobu fasády či tvar a rozmístění oken. "Když jsem měl možnost vidět výsledky studentské soutěže, minimálně dva návrhy bych pro realizaci podpořil. Pokud se bavíme o tvarovém členění a koncepci zastavění, studenti to vymysleli geniálně. Hmota stavby, v návrzích členěná, jde napříč severojižně takže stavba jako taková nestíní celý Podprůhon, ležící v údolí pod Náměstím Svobody. Redex ale prezentuje desku, zastiňující celý Podprůhon," říká architekt Albrecht s tím, že nechápe, jak investor, který chce pozemek vysoutěžit, může přijít s tak odbytým návrhem stavby, zatímco student bez vidiny realizace svého návrhu odevzdá práci, s jejímž pojetím prostoru a citem pro okolní panelovou výstavbu dokáže jako odborník z praxe souhlasit. "Zvlášť když jde o tak cennou lokalitu," dodal pro ParlamentníListy.cz architekt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…