Blažek nechce zákon o státním zastupitelství. Pospíšila to mrzí

03.07.2012 9:47

Místopředseda ODS Pavel Blažek, který se dnes stane ministrem spravedlnosti, se chce co nejdříve sejít s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Probere s ním kromě jiného jmenování Lenky Bradáčové vrchní pražskou žalobkyní. Ve jmenování Lenky Bradáčové věří i odvolaný šéf resortu a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Ten podrobnosti k tomu uvedl ráno v rozhovoru pro Radiožurnál.

Blažek nechce zákon o státním zastupitelství. Pospíšila to mrzí
Foto: ods.cz
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Sám odvolaný Jiří Pospíšil (ODS) počítal v čele resortu spíše s šéfem ústavně právního výboru sněmovny Markem Bendou nebo náměstkem ministra spravedlnosti Danielem Volákem. Jak však zmínil pro Český rozhlas, ani Blažka  nepovažuje za špatnou volbu. Zná ho z vedení ODS.

"Nejsme žádní přátelé, ale měli jsme korektní vztahy," podotkl Pospíšil dnes v Radiožurnálu. Sám mu tak prý včera volal, poblahopřál mu k funkci a nabídl mu pomoc. 

„Pokud nový ministr půjde tímto směrem a jmenuje Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní, pak já budu spokojený. Budu mít pocit, že můj odchod měl smysl a budu velmi rád. Jsem totiž přesvědčen, že Lenka Bradáčová je tou pravou osobou pro pokračování reformy státního zastupitelství a pro to, aby se vrchní státní zastupitelství uvedlo do chodu a dořešily se kauzy, které tam leží,“ uvedl dále Pospíšil pro Radiožurnál.

Ovšem s tím, že Blažek nový zákon o státním zastupitelství prý již nebude ve vládě prosazovat, má Pospíšil problém. Blažek totiž již řekl, že chce připravovanou novelu o státním zastupitelství z vlády stáhnout. Zákon přitom počítá se zrušením obou vrchních státních zastupitelství a vznikem nového protikorupčního útvaru. Podle Blažka je ale nemyslitelné, aby si státní zástupci psali zákon sami o sobě. 

Jiří Pospíšil s tím však nesouhlasí. „Byl psán skupinou expertů, kde byli jak zástupci ministerstva spravedlnosti, tak zástupci nejvyššího státního zastupitelství, takže je neplatné klišé, že by si to napsali sami státní zástupci,“ prohlásil Pospíšil. 

"Máme experty na státním zastupitelství, kteří přesně vědí, jak fungují státní zastupitelství v jiných vyspělých státech Evropy.  A právě jejich zkušenosti – třeba Pavla Zemana, který byl několik let v Eurojustu v Haagu a ví, jak funguje na západě klasické státní zastupitelství, tak tyto zkušenosti byly v návrhu využity,“ dodal Pospíšil.


reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…