Bleskový soud s odboráři. Šikana a zastrašování, odhalil předák Dušek

02.09.2011 14:26

Odboráři versus státní a vládní establishment. I tak by se dalo popsat dění posledních týdnů a měsíců, kdy se tyto dvě skupiny nemohou téměř ani vystát. Po červnové stávce v dopravě, kterou soud nejdříve zakázal, aby se její zákonností posléze začal znovu zabývat, je tu další spor, který odboráři prohráli. Podle jejich zástupců je česká justice spolčena s vládou a politiky, kteří jdou proti nim. Chtějí je prý "zašlapat".

Bleskový soud s odboráři. Šikana a zastrašování, odhalil předák Dušek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Demonstrace

Dokladem toho je i rozhodnutí v kauze druhé největší pekárenské společnosti v ČR, firmy  Penam. Její vedení zažalovalo řidiče téže firmy za to, že v červnu stávkovali. Důvodem protestu mělo být odmítání kolektivního vyjednávání ze strany zaměstnavatele. Soud žalobě vyhověl. A stávku opět označil za protizákonnou.

ParlamentníListy.cz sledovaly téma STÁVKA

Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumila Dufka rozhodnutí soudu zavání neobjektivností a jednotným postupem proti odborům. Zarážející je prý také to, jak rychle soud o celé věci rozhodl.

V souvislosti se soudním rozhodnutím v případě pekárenských řidičů a červnové stávky v dopravě se nabízí paralela. V obou případech šlo o spor stát versus odbory versus doprava. V obou celá věc skončila u soudu. Oba byly projednány velmi rychle, ač se mnohá jiná soudní řízení táhnou léta. A oba skončily prohrou odborářů.

Podle šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška celá věc zavání "soudní šikanou."

Soud vyhověl objednávce

"V případě červnové stávky soud jednoznačně rozhodoval na objednávku, byla tam jasně patrná oficiální linie ze strany státu a vlády, jak odboráře zašlapat," sdělil ParlamentnímListům.cz. Zda šlo o stejný případ i v kauze řidičů společnosti Penam si sice netroufá odhadovat, připouští však, že obraz odborářů v očích veřejnosti může poškodit stejně jako aféra červnové stávky v dopravě.

"Domnívám se, že v tom je úmysl odboráře poškodit. V lidech to zanechá obavu, byť plynoucí z nevědomosti," dodal odborář.

Soud zakázal stávku. Kalousek: Stávkujte a budete trestáni

Ten upozornil i na další aspekt problému.  Kromě státu a vlády totiž proti odborům stojí prý i sdělovací prostředky. Média podle něho o případech, v nichž figurují odboráři, referují tendenčně. Právě zástupcům odborů totiž dávají malý, nebo žádný prostor.

Média odboráře umlčují

V důsledku toho se k veřejnosti nedostávají objektivní informace, které v závěru mohou ovlivnit i smýšlení, jež se obrátí proti jinak velkou částí Čechů podporovaným odborářům. Nedostatek informací potvrzuje i Josef Středula z odborového svazu KOVO.

Soud označil stávku za nezákonnou. Odbory budou platit

"O kauze kolem společnosti Penam mám z médií velmi málo informací, nemohu si dovolit ji soudit, bylo by to velmi povrchní," sdělil redakci. Jistou paralelu s červnovým protestem v dopravě ale vidí i přesto, že o stávce řidičů příliš neví.

"Pokud jde o všeobecný pohled na problém stát  versus odbory versus doprava, jsem přesvědčen, že postup soudu byl - alespoň co se červnového protestu týče - nestandardní. Byla to naprosto účelová záležitost," dodal.

Sametová stávka

Červnová stávka v dopravě, která byla kvůli nezákonnosti prvního termínu odložena až na 17. června, proběhla navzdory očekáváním relativně v klidu. Po více než měsíci od její realizace se ale znovu dostala do hledáčku médií. Důvodem byla stížnost ministerstva financí. To na jejího iniciátora, tedy Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) podalo určovací žalobu.

Podle vedoucího právního oddělení ČMKOS Víta Samka je jde o zajímavý právní spor. Zato séf komunistů a právník Vojtěch Filip podobný postup nečekal. "Žaloba mě překvapila a doufám, že nemá šanci na úspěch. Bylo by to omezení základních politických a hospodářských práv," sdělil před časem ParlamentnímListům.cz.


Co není zakazáno, je povoleno

Také renomovaný právník Kolja Kubíček soudí, že žaloba ministerstva financí je nelogická. "Je to naprostý nesmysl, stávka jako taková není upravena zákonem. Co není zákonem zakázáno, je povoleno," uvedl pro ParlamentníListy.cz už dříve Kubíček. Resort tak žalobou podle něho chce zřejmě dosáhnout jediného - prorazit nedostatek zákonných úprav stávek. Těm se prý věnuje pouze zákon o kolektivním vyjednávání.

Poprvé stálo i metro

Členové dopravních odborů v červnu protestovali proti připravovaným vládním reformám, třeba penzijní nebo zdravotnické. Zastavili 17. června na celý den v České republice železniční dopravu a v Praze i dalších velkých městech omezili MHD. Poprvé v historii také nejezdilo pražské metro.

Odbory se nezastaví

Odboráři ale s výrazy nesouhlasu proti vládním počinům neustávají. O prázdninách protestovali proti zdravotnické reformě a nebrání se ani dalším nesouhlasným akcím. Tu další lze očekávat už brzy. V souvislosti s projednáváním rozpočtu.

Čtěte také:


Odborář si stěžuje na stávkující ministry. Nečasi, vyhoď je z práce
Protesty zatím nebudou, odboráři si chtějí ještě pár týdnů počkat
Kalousek překvapuje: Kvůli stávce žaloval i železniční odbory
Odboráři se hájí kvůli červnové stávce: Žádný zákon jsme neporušili

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…