Blíží se politický armageddon? Desítky tisíc lidí chtějí skoncovat s vládou

09.01.2012 4:30

Holešovská výzva, o které jako dosud jediné informovaly ParlamentníListy.cz, nabírá na intenzitě. Na webu, na kterém je zveřejněna, se z původní návštěvnosti pár set lidí denně, zvedl zájem lidí, kteří na něj klikli, v minulých dnech na 33 tisíc. Holešovská výzva se objevuje jako téma i v blozích autorů na různých zpravodajských serverech. Je zřejmé, že spolu s tím musí stoupat i aktivity organizátorů.

Blíží se politický armageddon? Desítky tisíc lidí chtějí skoncovat s vládou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

Ti to potvrzují. A zároveň poukazují i na to, že mají dosud největší problém se získáním podpory od jiných iniciativ, které se bouří a vyjadřují odpor proti současným poměrům v zemi. Přitom právě v tom je Holešovská výzva odlišná od dosavadních aktivit – jako jediná totiž vyzývá lidi k tomu, aby se ve vyjádření svého odporu spojili.

„Ano, zkoušeli jsem se obrátit na ČMKOS – i s prosbou, zda by nemohli pomoci při hledání pronájmu nějakého sálu pro konání Celostátní konference všech iniciativ a hnutí, plánované na 28. ledna. Nikdo se neozval. Nepříliš dobré zkušenosti máme i s dalšími skupinami – ať už je to ProAlt, Alternativa zdola či třeba SPAS. Ty jsme také oslovili s výzvou, aby se k nám připojili – nikdo z nich však tuto nabídku nepřijal. Cítím jistou separaci a vyvýšenost s hlavním mottem – kdo na tom bude mít tu hlavní zásluhu. Víte, nechci, aby se na mě zlobili, ale skoro to na mě působí tak, jako by jim šlo jen o to, kdo za tím a pod tím bude podepsaný a bude mít přičtenou aktivitu, než o to, aby se opravdu něco změnilo,“ povzdechl si pro ParlamentníListy.cz jeden z autorů Holešovské výzvy, Václav Princ.

Zdůraznil, že na rozdíl od jmenovaných skupin, lidé, kteří se v rámci Holešovské výzvy spojili, nedostávají odnikud žádné finanční prostředky. Vše dělají jen z vlastního přesvědčení, z vlastním přispěním. „Já jsem z Českých Budějovic, do Holešova, kde poté tato výzva na konci roku 2011 vznikla, jsem jel na svoje náklady – je to 280 kilometrů tam i zpět. Lidé, co se k nám připojují, nejsou příliš bohatí. Pokud jedeme na nějaké jednání do Prahy, opět si přitom platíme dopravu i jídlo sami, někteří jsou nuceni si brát volno z práce. Přesto toho nelituju, je prostě potřeba něco dělat. A vím, že všichni, co to děláme, to děláme s nadšením,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Princ. Podle něj bylo nejdůležitější si hned na počátku říci vše, čím se musí Holešovská výzva vyznačovat. A vyjmenoval: jednoduchost, aby ji pochopili všichni. A pak – ostrá jako nůž – aby mohla všechny dostatečně zasáhnout.

Chcete pomoci a chybí vám síly a prostředky?

„Vzhledem k tomu, že nejsme nikdo nějak politicky angažovaný, máme pro takovouto činnost minimální znalosti, zkušenosti a v neposlední řadě i málo kontaktů na lidi, kteří by nám mohli jakkoli pomoci, děláme prakticky vše takříkajíc „na koleně“. Tušili jsme, že nás sdělovací prostředky příliš nepodpoří, proto jsme využili toho, že lidé reagují i na různé emaily, které si vzájemně přeposílají, informují se a tak se lavinovitě šíří po celé zemi i bez přispění médií. Po článku, který u vás o našich snahách vyšel, se nám ale hlásí daleko více lidí než v minulosti. Denně odpovídám na 50, 60 emailů, v kterých nám lidé vyjadřují podporu a nabízejí i nějakou pomoc. Bohužel, vzhledem k tomu, že jde často o staré lidi v důchodovém věku, aktivní pomoc z jejich strany je mnohdy nemožná. Pak takovým lidem říkám: Tak alespoň tu informaci šiřte dál – i tím nám pomáháte,“ popsal autor Holešovské výzvy ParlamentnímListům.cz události posledních dnů.  

Jak ParlamentníListy.cz o víkendu zjistily, místo, kde se bude Celostátní konference konat, nakonec iniciátoři výzvy už našli. Zatím i bez pomoci jiných hnutí, iniciativ či odborů. „Ano, našli jsem sál v Praze 9, v kterém se budeme moci sejít. Dokonce u něj bude možné i zdarma parkovat, poněvadž parkovacími místy disponuje,“ řekl Václav Princ.

K vítězství zla stačí, aby slušní a dobří lidé nedělali nic, hlásají aktivisté

K Holešovské výzvě se tak připojují lidé z různých koutů Česka i různých profesí, vzdělání i věkových kategorií. Například Karel Fiedler je padesátiletý vysokoškolsky vzdělaný živnostník ze severu Moravy. A na stránky uvedl následující slova: „Připojuji se k Holešovské výzvě, protože, jak napsala už i jedna kolegyně v jednom z dřívějších komentářů tady, záleží mi na tom, v jaké zemi budou žít naše děti  - a s jakým dluhem... Ale nejen proto. Motto webu Slávka Popelky: "k vítězství zla stačí, aby slušní a dobří lidé nedělali nic" je, bohužel, hluboce pravdivé.  Je třeba začít znovu aktivovat sebe i své spoluobčany k takovýmto výzvám a akcím. Touženou změnu v naší zemi si můžeme přivodit pouze my sami, naši opravdu DRAZÍ politici si přece tento rybník sami nevypustí. A je jedno zda vystupují v dresu jakékoliv barvy (strany). Jak mohou naše zájmy hájit lidé, kteří se ani v nejmenším nestydí jak za "výsledky" své "práce" - zákony umožňující a hájící zlodějny, korupci a klientelismus, tak i nemravné prebendy, které si sami odhlasovávají a bezuzdně užívají..?“ ptá se ve svém příspěvku Fiedler.

I další namátkou vybraný diskutující je vysokoškolsky vzdělaným mužem. „Připojuji se k výzvě, protože žijeme v totalitě zločinů, lží, podvodů, korupce, praktik politicko - podnikatelské mafie. V totalitě zkorumpovaných politiků, úplatných soudců a státních zástupců, úplatky beroucích policejních ředitelů, takzvaných soukromých exekutorů, což jsou státem posvěcení a zlegalizovaní lupiči a bandité. Připojuji se k výzvě, protože nesouhlasím s dalším novodobým budováním kultu osobnosti (tentokráte) Havla. Kult osobnosti je totiž jedním z hlavních znaků nikoli svobody a demokracie, nýbrž tvrdé totality a diktatury! Připojuji se k výzvě, protože mám k tomu další a další velice závažné důvody. Připojuji se k výzvě, protože jsem nesmírně zklamán činností  - lze-li její konání považovat za činnost – vlády. Jsem zklamán i prezidentem ČR, za kterého se stydím a nemůžu si ho vážit,“ píše Petr Michalů.

Výzvu zaznamenali i politici

Jisté je, že Holešovská výzva nenechala lhostejnými ani politiky. Zaujala nezařazeného poslance Stanislava Humla natolik, že o ní informoval dokonce i na svém profilu na sociální síti s komentářem: "Že by se to konečně začalo v dobré obracet?" Následovalo několik desítek diskusních příšpěvků. A v jednom z nich ještě Huml uvedl dále toto: "Ano, ještě je brzo to hodnotit. Jedno je jisté, musí se všichni propojit. Co jsou platné roztříštěné odborové centrály, když jedna demonstruje v pondělí a druhá v pátek. To je k ničemu."

Na dotaz ParlamentníchListů.cz připustil, že o existenci výzvy ví, i když si od ní příliš neslibuje, ale například i senátor ODS Jaroslav Kubera. „Ano, četl jsem o ní. Podle mého jde o pouhý jediný výstřel do tmy. Vždycky tu takové skupiny byly, ale ukázalo se, že to prostě nemůže takto fungovat. Navíc stále opakuji jediné – že vůbec nemá většina z nás absolutní představu, co to je bída a špatné životní podmínky. I proto mluvím v těchto souvislostech o výstřelu do tmy,“ řekl Kubera.

Neznámou pak není zmiňovaná výzva ani pro poslance ČSSD Jiřího Koskubu. „Ano, slyšel jsem o ní. Ale neznám podrobnosti. Je to rozhodně právo těch jejich iniciátorů. Osobně si vážím jakékoliv slušné aktivity slušných lidí se slušným cílem. Pláčeme a nadáváme mimo jiné nad tím, jak naše společnost zhrubla. Je to však hlavně proto, že mlčící slušná většina je opravdu mlčící. Přesto si bohužel nejsem jist efektem podobných aktivit. Byl bych nerad, aby to vyznělo jako neúcta. Ale neděje se tak poprvé a ani naposled. Kupříkladu vzpomínám na protesty typu "děkujeme, odejděte". Fandil jsem jim. Ale nic z toho nakonec stejně nebylo. Nebo nedávné zoufalé protesty lidí z jistého výběžku na severu Čech! Slibů dostali. A skutečnost? Mně stačily televizní zprávy v minulém týdnu. Žádná tiskovka ty lidi před jejich trampotami neochrání. Přeji proto i těmto organizátorům, aby jim taky nakonec hlavní viditelnou roli nevyfouknul nějaký "Lukáš Kohout". Nu a jestliže Čechové překvapivě po takřka 600 či 400 letech opět sáhnou k defenestraci, budu doufat, že nebudu patřit mezi ty k letu vyvolené,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz snahy autorů výzvy Koskuba.

Holešovská výzva vybízí, aby se občané spojili proti lžím. Požaduje demisi vlády, jinak hrozí protesty a stávkami. Aby vše neskončilo fiaskem, vyzývá taktéž k tomu, aby se různé iniciativy ve všech koutech Česka spojily. V plánu je i již zde zmiňovaná Celostátní konference občanských iniciativ a odborů, která se má uskutečnit v Praze 28. ledna. Měla by se zabývat současnou politickou situací v zemi.

Podle iniciátorů aktivity je dobré mít na paměti, že v ČR působí v současné době několik desítek, možná i stovek protivládních iniciativ a sdružení. Jednotlivě však žádné z nich nemá sílu k prosazení záměrů a dosažení obratu k lepšímu v naší zemi.

„Proto jsme se rozhodli nabídnout těmto hnutím iniciativám, sdružením, možnost setkání na celostátní konferenci, kde by jejich zástupci projednali, jak postupovat, aby tento korupční režim byl svržen, a tím se otevřela cesta k zahájení pozitivních změn,“ uzavřel pro ParlamentníListycz jeden z aktivistů, předseda politického hnutí Občané 2011 Ludvík Adámek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…