Blob? Nejde o populismus ODS, vzkázali Nečas i Šťastný Bémovi

09.10.2010 7:26

Primátor a bývalý pražský primátor Pavel Bém v pátečním rozhovoru pro HN zkritizoval obrat pražské ODS ve věci podpory stavby Kaplického blobu a označil ho za populismus. ParlamentníListy.cz zjišťovaly reakce Bémových kolegů z ODS.

Blob? Nejde o populismus ODS, vzkázali Nečas i Šťastný Bémovi

„Je to druh politického předvolebního populismu, ke kterému bych se nikdy nesnížil. Současnému vedení jsem to i řekl. Dnes nikdo nesežene na tak nákladnou stavbu peníze," řekl Bém.

Chobotnice je otázka vkusu, míní Nečas 

„Nikdy žádný politický postoj ODS k blobu nebyl. Vždy se jednalo o individuální otázku vkusu. Tudíž se nemůže jednat o populistický obrat," reagoval pro server ParlamentníListy.cz premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Předseda pražské ODS Boris Šťastný s Bémem rovněž nesouhlasí. „Pan primátor Bém měl k blobu vždy svůj specifický a osobitý postoj, který respektuji. Jsme demokratická strana, ve které zaznívají různé názory. My jsme udělali, co jsme považovali za správné. Tedy vyvolat diskusi a oslovit širokou veřejnost, aby se k tomu vyjádřila. A k výsledky průzkumu na facebooku budeme reflektovat. To, že se chceme ptát občanů, za populismus nepovažuji," řekl ParlamentnímListům.cz Boris Šťastný.

Janeček si myslí, že konzervativní strana si má stát za svým

S Bémem spíše souhlasí pražský radní a bývalý místopředseda pražské ODS Jiří Janeček. Podle něho je ODS konzervativní strana a taková strana by podle něho měla stát za svými dlouhodobými postoji.

„Pana docenta podporuji, ale každý dnes ví, že na novou budovu Národní knihovny v době celonárodních úsporných opatření nejsou peníze a současné kapacity Klementina jsou na několik let dostačující. Chápu, že postoj pana Svobody je odlišný, protože do ODS nastoupil nově, ale nemělo by být naším cílem snažit se zalíbit za každou cenu. Podle mě skalní příznivci blobu stejně asi ODS volit nebudou, ale můžeme takto možná ztratit důvěru svého tvrdého jádra. Čili nepovažuji podporu blobu za dobrý nápad," řekl redakci Janeček.

Podle Kalouska Praha potřebuje moderní architekturu

Garant programu ODS pro kulturu a jeden z volebních lídrů Honza Kalousek uvedl, že Bém má na svůj názor právo. „Já ale zastávám názor, že Praha potřebuje moderní architekturu. Naše generace by stejně jako předešlé generace po sobě měla zanechat otisk stejně tak, jako svůj otisk v Praze udělala gotika či renesance. Taková stavba nemá jen účel například knihovny, ale má širší význam. Může například přilákat i turisty," řekl redakci Kalousek.

Starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová s názorem Pavla Béma nesouhlasí. „V době diskuse o blobu byla i v pražské ODS řada lidí, která vedení pražské ODS za odmítání blobu kritizovala. Vím to i ze své zkušenosti z ODS na Praze 2. Nejedná se tedy podle mě o žádný populistický obrat," řekla ParlamentnímListům.cz Černochová.

"Skoro všechno, co kdy bylo řečeno k blobu, včetně obratu pana primátora Béma před dvěma lety, bylo vždy vedeno populistickými cíli. Je třeba se o celé stavbě a jejím umístění bavit racionálně," míní pražský poslanec Marek Benda.

"Jde buď o populistické gesto, nebo o zásadní změnu pohledu na věc. V případě blobu nevím, co je horší," řekl redakci europoslanec a člen Výkonné rady ODS Ivo Strejček.

Proti blobu nic, ale veletoče jsou špatné, myslí si europoslanec

Europoslanec Edvard Kožušník uvedl, že nikdy proti blobu nad Prahou nic neměl. To však podle něho nemění nic na tom, že veřejná správa by měla být ve svém jednání konzistentní a kontinuální. Veřejné správě dle jeho názoru nesvědčí, když jedna politicka reprezentace vydá jeden uzemní plán a nastupující reprezentace jej chce ihned měnit.

„O to horší to pak je když tyto veletoče probíhají uvnitř jedné strany za účasti lidi, kteří před tím obhajovali opačné rozhodnutí. V takovýchto případech se politika stává směšnou. Mimochodem není to tak dávno, co manželé Kapličtí podporovali Jiřího Paroubka za to, že jim slíbil stavbu blobu. Dnes manželka zesnulého architekta podporuje opačný politický tábor. A to jen proto, ze slíbili stavbu blobu," řekl Kožušník.

„U paní Kaplické jsou tyto pohnutky pochopitelné, neboť chce dosáhnout svého cíle. U politiků je to vsak neomluvitelné. Naposledy se takto choval Jiří Paroubek a stačí si vzpomenout, kolik ostudy tímto svým korouhvičkovým jednáním České republice způsobil," dodal Kožušník.

Prezident bojuje s chobotnicí

Redakce se také pokoušela získat i reakci starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy. Ten však nereagoval. Dříve uvedl, že je dobře, že došlo k reinkarnaci diskuse o stavbě kontroverzní nové budovy Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického, ale že problémem je finacování. Odpůrci budovy by podle něj neměli být označováni za pitomce a komunisty.

Dlouhodobým odpůrcem stavby blobu je například prezident Václav Klaus, který měl podle MF Dnes ve svých smskách kritizovat Borise Šťastného za změnu postoje pražské ODS .

ODS spouští stránky o blobu. Rozhodnout mají voliči

Chobotnice u Stalina? Šílenství a zoufalství ODS, míní TOP 09

Kaplický v kurzu. Odpůrci prý nejsou komunisté a pitomci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…