Bobošíková: Copak jsou Kalousek a Kocourek noví? Změnu nečekám

21.07.2010 2:06

Utvořená koaliční vláda zřejmě nevyslyší předvolební volání bloku Suverenita, aby bylo odvoláno vedení ČEZ zodpovědné za výcvik a zásahy ozbrojených komand proti neplatičům.

Bobošíková: Copak jsou Kalousek a Kocourek noví? Změnu nečekám

Před volbami se blok Suverenita Jany Bobošíkové ostře postavil proti nezákonným praktikám společnosti ČEZ při odhalování černých odběrů a kvůli akcím vycvičených a ozbrojených komand proti neplatičům dokonce požadoval odvolání dozorčí a správní rady společnosti ČEZ. Tehdy nepomohly u poslanců a členů vlády ani podpisy pod peticí za odvolání špiček ČEZ, požadavky Suverenity zřejmě nevyslyší ani nová vládní garnitura.

„Neříkejme nová vláda," reaguje Jana Bobošíková pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda od kabinetu Petra Nečase čeká nějaké kroky vůči vedení ČEZ tak, jak to Suverenita před volbami požadovala. „Copak jsou pánové Kalousek a Kocourek noví? To jsou lidé, kteří z titulu svých funkcí mohli konat - jeden jako ministr financí a druhý jako šéf dozorčí rady ČEZ - a nekonali. Proto odvolání špiček ČEZ nepředpokládám, byť by mě to potěšilo," říká nejpopulárnější česká politička.

Na straně neplatičů nestojí, ale výcvik ozbrojených komand odmítá

Stále si stojí za svým tehdejším postojem, že není možné, aby někdo bral v demokratické zemi právo do svých rukou. „My neobhajujeme neplatiče, nám vadil postup ozbrojených komand, které cvičili zahraniční experti," říká Bobošíková a připomíná, že celá věc se začala medializovat, až když se do ní zapojila právě Suverenita na pomoc advokátu Janu Rytířovi, který dlouhodobě zastupoval klienty bránící se vymahačským praktikám ČEZ.

V Nečasově vládě kromě ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, dlouholetého předsedy dozorčí rady ČEZ, usedl nově i ministr životního prostředí Pavel Drobil, který se hned po nástupu zbavil dosavadních náměstků a obklopil se bývalými pracovníky ČEZ. Nově jmenovaní náměstci Rút Bízková i Ivo Hlaváč mají za sebou angažmá v energetickém gigantu.

Vláda by měla veřejně deklarovat, jak se bude vůči ČEZ chovat

I proto panují obavy z toho, zda už takhle velký velký vliv energetické společnosti novým rozložením politických sil ještě neposílí. „Já doufám, že se hlavně dozvíme, jak chce stát uplatňovat svá akcionářská práva ve společnosti ČEZ, aby se předešlo právě možným podezřením z uplatňování vlivu ČEZ," přeje si Bobošíková, aby vláda udělala všechno pro vyjasnění, jaká bude správa státních majetkových účastí v energetické společnosti.

Čtěte také:

Bobošíková: Suverenita boj proti ČEZu nevzdává 

Šéf ČEZu Roman se bojí voleb 

Suverenita: Roman dostal černou známku 

Bobošíková: Již stovky lidí požadují odvolání vedení ČEZ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …