Bobošíková: Kvůli Klausově straně Suverenitu nerozpustím

26.09.2011 8:02

V poslední době se spekuluje o tom, že by prezident Václav Klaus po skončení svého funkčního období na Hradě mohl založit novou pravicovou euroskeptickou stranu. V této souvislosti se hovoří i o tom, že by předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková mohla být jednou z hlavních tváří tohoto nového uskupení. Sama je však poměrně zdrženlivá.

Bobošíková: Kvůli Klausově straně Suverenitu nerozpustím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Bobošíková říká, že se ve státech Evropské unie se začíná etablovat naprosto legitimní politický proud, který klade důraz na národní zájmy, ekonomickou reálnost a který varuje před přehnanou shovívavostí k masové imigraci. Suverenita je podle ní součástí tohoto proudu. Tento proud se prosazuje ve Finsku, v Dánsku a dokonce i v Německu, kdy má proti sobě silnou opozici Angela Merkelová.

Psali jsme: Slovenské Romy musíme živit jako sebe. Nařízení EU, říká Bobo

Bobošíková Suverenitu nerozpustí. Má vést

„Suverenita i Václav Klaus jsou součástí tohoto proudu, i když tím neříkám, že se shodneme ve všem. Styčné body jsou ale velké. Suverenitu budujeme jako silnou celostátní stranu s pevnou strukturou a ta je připravena se stát vůdčím prvkem a být v čele tohoto proudu u nás. Je připravena, aby tento proud promlouval i z parlamentních lavic. Ale budoucí institucionální uspořádání, to opravdu neumím předvídat. Já jsem předsedkyní Suverenity, která má své jasně zvolené orgány. Rozhodně říkám to, že v okamžiku, kdy by si Václav Klaus založil novou stranu, tak bych určitě neponechala Suverenitu svému osudu a neběžela do strany Václava Klause," řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

Čtěte také: Bobošíková píše řeckému premiérovi. Měl by se omluvit Klausovi

Šéfka Suverenity ale míní, že je potřeba, aby po skončení Klausova prezidentského období jeho hlas nadále zazníval. „Moje přání je, aby zůstal, nechci říkat zda přímo či ne v politice, ale obecně ve veřejném prostoru a prezentoval své zdravé a rozumné názory, které se před pěti lety mohly zdát někomu provokativní, před deseti lety opovrženíhodné a dnešek ukazuje, že ty názory byla naprosto realistické. Byla bych tedy velice ráda, aby ještě dlouho k problémům současnosti hovořil, ale je jen a jen na něm, zda to bude z akademické půdy či z politické funkce, ale rozhodně si myslím, že jeho názory by rozhodně měla slyšet jak Česká republika, tak Evropská unie," vysvětluje Bobošíková.

Programové shody - suverenita

Z programu Suverenity by určitě některé body mohly Klausovi silně konvenovat. Tato strana považuje za základní politickou územní jednotkou mezinárodního uspořádání suverénní stát a hlásí se ke křesťanským kořenům evropské civilizace.

„Nejsme stranou chránící zájmy nadnárodních uskupení typu EU, globálních firem, nelegálních přistěhovalců a lobbistických skupin. Odmítáme federalizaci EU...Doposud se vyrovnáváme s důsledky čtyřicetiletého mocenského diktátu Moskvy a nyní se po nás žádá, abychom svou suverenitu odevzdali dobrovolně do Bruselu," píše se v programu Suverenity.

Čtěte také: Bobošíková: Kníže, sbal se, odjeď na Orlík a dej si do znaku krtečka

Podle Suverenity se v dnešní EU otevřeně neválčí ani nepřikazuje a její hybatelé si zakládají na demokratické vizáži, avšak pod touto fasádou klíčí totalitní tendence koncentrované a od občanů oddělené moci. „Jazykem politické korektnosti se tomu říká demokratický deficit. Ve skutečnosti jde o závažné nebezpečí pro každého občana zemí EU, žijícího ve státě se suverenitou omezenou ve prospěch této demokraticky deficitní centrální bruselské moci," tvrdí Suverenita.

Klaus: úsilí Suverenity je důležité

„Zachování státní suverenity, jako dědictví vykoupeného krví našich předků, a prosazování zájmů České republiky a jejích občanů, považujeme za svorník všech demokratických politických směrů, kterým záleží na budoucnosti vlastní země. Jen důsledným prosazováním suverenity můžeme zabránit tomu, aby mocné země přenášely důsledky svých nerozvážných rozhodnutí, vlastních chyb a vlastních zájmů do ekonomik menších partnerů," zdůrazňuje strana Jany Bobošíkové.

Čtěte také: Všechno špatně. Bobošíková nenechala na vládě nit suchou

Boj Suverenity za národní suverenitu také Klaus patřičně ocenil. „Věřím, že slovo obsažené v názvu Vaší strany pro Vás není jen reklamním sloganem. Jsem - spolu s Vámi - přesvědčen, že suverenita českého státu je hodnotou, která si zaslouží, aby se o ni usilovalo, abychom ji bránili a aby se dnes a denně naplňovala reálným obsahem. V době programové vyprázdněnosti mnohých politických stran a v době politických projektů na jedno použití považuji Vaše úsilí za velmi důležité," vzkázal před časem ve své zdravici Klaus.

Klaus, Bobošíková, Bátora

Jana Bobošíková pracovala v době, kdy byl Klaus předsedou sněmovny, jako jeho poradkyně. Podporovala ho v jeho odporu k Lisabonské smlouvě a dokonce zajistila přítomnost Klausových obhájců, včetně předsedy svobodných Petra Macha a irského podnikatele a odpůrce Lisabonu Declana Ganleyho či Ladislava Bátory, během jeho projevu v Evropském parlamentu.

Za Suverenitu kandidoval do Senátu i předseda konzervativní vlastenecké euroskeptické Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora, který je v současnosti vicekancléřem ministra školství Josefa Dobeše. Tato iniciativa má sympatie prezidenta Klause i jeho spolupracovníků Ladislava Jakla a Petra Hájka. Bobošíková se akcí iniciativy D.O.S.T. pravidelně zúčastňuje. Rozhodně odmítá, že by byl Bátora neonacistou, jak ho třeba nazval ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Kalouskova záminka

„On rozhodně není neofašistou, neonacistou ani nic z tohoto ranku. Pan Bátora je konzervativní člověk, vlastenec, euroskeptik, nesmírně vzdělaný člověk s velkým rozhledem, ale rozhodně to není extremista. Ta kauza už v podstatě vyšuměla," řekla k tomu Bobošíková.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora 

Podle ní se v kauze Bátora jednalo pouze o zastírací manévr a snahu Miroslava Kalouska uchopit větší moc ve státě. „Kauza Bátora byl umělý zástupný problém, který měl eskalovat koaliční spory a posunout mocenské ambice. Miroslava Kalouska nelze podezírat ani z altruismu, ani z touhy po slušnosti. Pokud po Praze běhal s tričkem s nápisem, který slušný člověk nepřečte, nelze jeho záchvatu slušnosti věřit. Jedinou jeho ambicí bylo uchvátit více moci. Nevím, zda chce vládnout s Bohuslavem Sobotkou. Včera to byl pan Bátora zítra může být záminkou někdo či něco jiného," říká Bobošíková.

Čtěte také: Schwarzenberg také urážel. Bobošíková mávla nad Bátorou rukou

Akce D.O.S.T. jako základ strany?

Akce D.O.S.T., která je ideově blízká Hradu, pořádala například demonstrace proti Lisabonské smlouvě a sexuální výchově ve školách. Na akcích proti EU spolupracovala Strana svobodných občanů Petra Macha, Bobošíkové Suverenita, několik politiků z ODS jako například europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon, senátor Jiří Oberfalzer či bývalí poslanci Eva Dundáčková a Jan Schwippel a další občanská sdružení.

D.O.S.T. má také sympatie Hradu, především Ladislava Jakla a Petra Hájka, kteří na podobných setkáních také hovořili. Sám prezident Václav Klaus šel pozdravit odpůrce Lisabonu na akci D.O.S.T., která se konala po druhém irském referendu před Hradem a nedávno zástupce iniciativy přijal ve své kanceláři.

Je tedy zatím otazníkem, zda prezident Klaus nějaký projekt chystá. Nedávno uvedl, že nic aktivně nepřipravuje. Na druhou stranu také před časem řekl, že se po skončení svého působení na Hradě z veřejného působení nestáhne.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…