Bobošíková knížeti: Jsi protičeský eurofederalista, odejdi z vlády

12.01.2012 21:27

TOP 09 je protičeská strana, vedená dlouhodobých eurofederalistou Schwarzenbergem. Takto okomentovala nejnovější návrh předsedy TOP 09 a místopředsedy vlády šéfka Suverenity (SBB) Jana Bobošíková. Proto by podle ní neměl nikoho takový postoj překvapovat.

Bobošíková knížeti: Jsi protičeský eurofederalista, odejdi z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Karel Schwarzenberg totiž dnes v LN jasně prohlásil, že se Česká republika musí co nejdříve připojit k plánované fiskální unii, čímž by ztratila suverenitu nad rozhodováním o vlastním státním rozpočtu. Jinak se podle něho ocitneme mimo hlavní evropský proud a nebudeme mít takovou možnost do dalších chystaných změn mluvit.

Kníže je protičeský eurofederalista

Schwarzenbergův postoj bývalou europoslankyni nijak nepřekvapuje. „My dlouhodobě tvrdíme, že TOP 09 je strana, která je protičeská, a která dělá všechno proto, aby poškozovala Českou republiku a toto je zcela v souladu s politikou TOP 09 a s dlouhodobou politikou Karla Schwarzenberga. Takže to určitě není překvapení,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

„Podle toho, jak jsem měla možnost poznat názory Karla Schwarzenberga, tak on je dlouhodobý, a slovo dlouhodobý zdůrazňuji, eurofederalista. A opětovně říkám, že on se těmito názory nikdy netajil. Včetně toho, že první země, kam by se jel jako prezident představit, je Německo. Takže on se svou afinitou k evropskému prostoru, v pojetí současného dua Sarkozy – Merkelová, nikdy netajil a já si myslím, že by to ani nemělo nikoho překvapovat,“ konstatovala předsedkyně Suverenity.

Škodí Čechům, to je jeho dlouhodobý cíl

Redakce ParlamentníchListů.cz se také Jany Bobošíkové ptala, zda se dá říci, co podle ní šéfa TOP 09 k prosazování takových postojů vede. Může to souviset s jeho angažovaností v některých nadnárodních organizacích, jak upozorňují jeho kritici?

„Jestli za prosazováním těchto jeho postojů stojí nějaká jeho činnost v různých nadnárodních organizacích, to skutečně nevím. Ale jak já Schwarzenbergovy názory znám, tak toto je jeho dlouhodobý záměr a cíl, se kterým se nikdy netajil a toto je jeho politické vidění světa a podle mého názoru je to škodlivé pro Českou republiku,“ uvedla Bobošíková.

Žádný další „Lisabon“ už nepodepíšu, slíbil prezident

Zda kvůli tomuto názorovému rozkolu padne vláda, podle ní není vůbec jednoznačné. „Toto je ale velmi zásadní záležitost. Onen případný podpis pod takovouto smlouvou je zásadnější než řada problémů, které se řešily doposud. Z celého srdce si přeji, aby prezident tuto smlouvu nepodepsal, protože jsem přesvědčena, že je škodlivá pro občany České republiky, protože je vtahuje do problémů, které si sami nezpůsobili a vtahuje je svým způsobem do nesvobody. Ovšem jak se to bude vyvíjet, to si netroufám vůbec předpovídat,“ uvažovala dále někdejší poslankyně Evropského parlamentu.

Sám prezident Václav Klaus ve své nejnovější knize Evropská integrace bez iluzí napsal, že už žádnou další smlouvu, která bude brát naší zemi další pravomoci ve prospěch Evropské unie, nepodepíše. „Podpisem Lisabonské smlouvy jsem se již provinil dost,“ sypal si v knize prezident republiky popel na hlavu.

Vláda TOP 09 a ČSSD? Raději nové volby

Podle Bobošíkové tu v případě pádu Nečasovy vlády sice jsou nejrůznější možnosti dalšího vývoje, toho se však ona spíše obává. „Existuje tu samozřejmě varianta, že zde vznikne jakési souvládí dvou europeistických stran, což je ČSSD a TOP 09, kdy jeden bude vládnout a druhý ho bude podporovat a přitom budou všichni hovořit o záchraně Evropy. I toto všechno je možné a já opravdu nejsem prognostik,“ brání se předsedkyně euroskeptické Suverenity odhadovat budoucí vývoj.

„Nejvíce bych si přála, aby tato vláda padla, a aby pan Schwarzenberg odešel, a aby byly nové volby. Protože jakkoliv načrtnutý půdorys, podle toho, jak voliči v minulých volbách rozdali karty, bohužel neumožňuje vytvořit takovou vládu, která by mohla zcela rozhodně tyto šílené nápady z Evropy odmítnout,“ uzavřela pro server ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…