Bobošíková v ČT: Na kytici pro Husáka jsem hrdá. A antikomunistům se směji

18.12.2012 21:42

Hostem pořadu Hyde Park byla kandidátka na prezidentku a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. Mluvila hlavně o své ostré kritice Evropské unie, odmítla, že by kandidovala na každou funkci, která se naskytne, nebo zavzpomínala na své mládí.

Bobošíková v ČT: Na kytici pro Husáka jsem hrdá. A antikomunistům se směji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Bobošíková hned na začátku zdůraznila, že není jen politička, ale i manažerka, která řídí rodinné firmy. „Můj program se zcela odlišuje od všech kandidátů na prezidenta. Já dlouhodobě říkám – stop Bruselu,“ odmítla dotaz, komu by dala hlas, kdyby sama nekandidovala. „Miloš Zeman je člověk, kterého si vážím, ale deklaroval, že je eurofederalista,“ vysvětlila, proč by nepodpořila ani Zemana, kterého dříve prosazovala.

Klaus neměl podepisoval Lisabonskou smlouvu

„Václav Havel udělal pro Českou republiku velmi mnoho, hlavně pro její renomé. Václav Klaus se za ni pere,“ odpověděla, co říká na své porevoluční předchůdce. Havlovi vyčítá, že zlikvidoval zbrojní průmysl a prosazoval nepolitickou politiku. Klausovi zase, že podepsal Lisabonskou smlouvu.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Někteří lidé Bobošíkové vyčítají, že v poslední nepřímé volbě přijala nominaci KSČM. „Já jsem tehdy chtěla, abych přispěla tomu, aby prezidentem byl Václav Klaus,“ vysvětlila. Jako důvod uvedla to, že Klausův protikandidát Jan Švejnar mluvil o tom, že podepíše Lisabonskou smlouvu.

Uvedla také, že je fakt, že Ministerstvo vnitra ji poškodilo, když byla nejprve z prezidentské volby vyřazena. Soudit se ale nebude. „Cítila jsem nespravedlnost Henychova vzorce,“ prohlásila s tím, že by ani v případě, že by ji Nejvyšší správní soud do volby nevrátil, ústavní stížnost pravděpodobně nepodala. Odložení přímé volby by jí za to nestálo.

Když neuspěji? Budu kandidovat dál

Jednoho z diváků pak zajímalo, proč byla v Evropském parlamentu, když proti EU bojuje. „Já bych považovala pro Českou republiku za naprosto smrtelné vystupovat z Evropské unie,“ zdůraznila kandidátka, že takto extremistické názory nemá. Je však prý třeba za ní v rámci Unie bojovat. Totéž prý pokrytecky dělají i všechny ostatní členské země. „Já jsem zjistila, že v Bruselu je to jedno velké pokrytectví," vysvětlila.

Uvedla také, že církevní restituce by v současné podobě vetovala.

Další divák se kandidátky ironicky ptal, zda si myslí, že je tak geniální, když kandiduje na všechny nabízející se funkce. „Já nekandiduji na všechny funkce, které se uvolní. Nevím, zda jsem geniální, ale považuji se za svobodného člověka žijícího v demokratické společnosti,“ odpověděla Bobošíková.

„Jednoznačně říkám, že pokud neuspěji ve volbě prezidenta, budu kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny spolu se stranou Suverenita,“ uvedla Bobošíková jednoznačně. Své dřívější prohlášení, kdy před jedněmi volbami tvrdila, že je to její poslední kandidatura, vysvětlila, že to „byl úlet".

Zavzpomínala i na svou novinářskou minulost. Z novinářské profese podle svých slov odešla proto, že už ji novinařina přestala bavit. Jako moderátorka pořadu Sedmička na TV Nova prý už dokázala předvídat, co budou politici říkat, a to ji nebavilo.

Současný antikomunismus je směšný

Jednoho z diváků zajímal názor Bobošíkové na jmenování Karolíny Peake ministryní obrany, kterou označil za podvodnici, a ptal se, co by na místě prezidenta Klause udělala ona. „Já nevím, zda paní Peake je podvodnice, i když mi svými činy není sympatická. Já  bych trvala na tom, aby premiér Nečas veřejně obhájil, proč je paní Peake nejlepším kandidátem na post ministra obrany České republiky. Třeba bychom se dozvěděli něco o jejích kvalitách,“ řekla.

„Velmi se směji současné vlně antikomunismu. Nevím, kde byli tito antikomunisté, když prezident jmenoval čtyři bývalé členy KSČ premiéry,“ odpověděla Bobošíková na otázku, zda je prokomunistka, nebo antikomunistka. KSČM podle svých slov respektuje jako součást demokratického systému, přestože ji nevolí. Na to, že předávala kytici prezidentu Gustávu Husákovi, je hrdá. „Pro mě to byla čest,“ přiznala. Pak vzpomínala, jak večer s celou rodinou seděla doma u televize a čekala, zda se její záběr s Husákem objeví v televizním zpravodajství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…