Bobošíková vzpomíná na Mnichov 1938. Nečasi, neposílej miliardy, říká

17.12.2011 10:57

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková apeluje na premiéra Nečase (ODS), aby neustupoval tlaku TOP 09 a ČSSD, a neposílal miliardy do Bruselu. Námitku, že se tím Česko vyčleňuje z Evropy, označuje Bobošíková za falešnou. Neodstěhují nás prý kvůli tomu do Afriky. Naproti tomu současnou situaci srovnává s Mnichovskou dohodou z roku 1938.

Bobošíková vzpomíná na Mnichov 1938. Nečasi, neposílej miliardy, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

Suverenita, v jejímž čele stojí bývalé europoslankyně Jana Bobošíková, pořádala demonstraci, na které českou vládu vyzývala, aby neposílala devadesát miliard korun na půjčku problémovým státům eurozóny. Nejde jen o samotné peníze, prý jde především o zachování českého státu.

Půjčíme vám je, když se vrátíte k národním měnám

„Někteří politici, zejména TOP 09 a ČSSD chtějí poslat 90 miliard korun jako půjčku krachující eurozóně. Všichni víme, že nejde o půjčku, ale o dar. Miliardy pro krachující země eurozóny jenom prodlouží jejich agónii, stejně jako agónii jejich společné měny. Jedinou půjčku, kterou můžeme poskytnout, by byla na tisk bankovek národních měn států eurozóny. Jedině tehdy bychom měli naději v reálnou návratnost,“ hřímala Bobošíková na demonstraci.

Projev Jany Bobošíkové ZDE

Vládní TOP 09, v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem označila známá kritička EU za zhoubný novotvar v české politice. Schwarzenberg je totiž jedním z politiků, kteří nejhlasitěji volají po tom, že půjčku je třeba poskytnout, a tvrdí, že pokud ji neposkytneme, vydáváme se všanc Rusku.

Podobnou argumentaci ovšem předsedkyně Suverenity striktně odmítá s poukazem na to, že Česko bylo vždy součástí Evropy a neposkytnutí půjčky ho neodstěhuje někam na Sibiř či do Afriky. Naopak, poskytnutí půjčky považuje za nezodpovědné, neboť nelze staré dluhy splácet novými. Některé evropské země už prý navíc prokázaly, jak špatně dokážou se svěřenými prostředky hospodařit.

Nakonec současnou situaci Bobošíková přirovnala k Mnichovu 1938. „Současné strašení a vyhrožování velmi připomíná rok 1938, kdy každý kdo odmítal Mnichovskou dohodu vnucenou nám mocnostmi západní Evropy za válečného štváče a nerealistického válečníka. Kritici odmítačů Mnichova používali podobná slova a propagovali všude Mnichovskou dohodu jako tu jedinou záruku míru v Evropě. Jak to dopadlo, všichni víme. S jejími následky se potýkáme dodnes,“ uzavírá Bobošíková.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …