Boháč Bernard: Nechal bych se zdanit víc. Házel bych ale peníze do žumpy

27.07.2011 20:50

Větší daňovou zátěž pro bohaté. To kupodivu propagují někteří němečtí a američtí milionáři, aby pomohli svým vládám se státními rozpočty. V Česku se tahle myšlenka s dvakrát velkým nadšením nesetkává. Zámožní lidé, co si vydělali vlastním přičiněním, by možná i dali více peněz do společné kasy. Při dnešním stavu stání správy to je ale zbytečné, protože peníze někdo rozkrade. Podobné mínění mají jak kapitán cestovního ruchu Tomio Okamura, tak i pivovarník Stanislav Bernard.

Boháč Bernard: Nechal bych se zdanit víc. Házel bych ale peníze do žumpy


V některých západních zemích se chtějí bohatí lidé přímo zapojit do finanční pomoci vlastní zemi a nabízejí svým vládám pomoc s ulehčením veřejným financím. V Německu kvůli tomu založili Klub bohatých, v USA zase napsali otevřené dopisy za vyšší daně a zrušení daňových úlev pro lidi s výdělkem nad milion dolarů ročně. V Česku se tyto příklady setkávají s minimální odezvou, protože vládne nedůvěra, co by se s takto vybranými penězi dělo. Podle některých by skončily ve stoupě zlodějského a zkorumpovaného systému.

Politici proti milodarům

Postoj otevřené peněženky ze strany světových milionářů v Česku moc sympatií nesklízí. Na obou stranách politického spektra mají poslanci podobné názory, byť samozřejmě s jinými důvody. „Lepší než spektakulární milodary je progresivní zdanění," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD). Jeho strana navrhla zvýšit daně z příjmu právnických osob ze současných 19 na 21 procent a pro velké firmy ze sektorů finančnictví, energetiky a telekomunikace druhou sazbu ve výši 30 procent. U fyzických osob by sociální demokraté chtěli progresivní zdanění.

„Kdyby v tom byl vlastní dobrovolný altruismus, je to hodné úcty.  Ale přestože navrhuje zdanění bohatých chudý nebo bohatý, ještě to neznamená, že to je správné. Zdaňovat bohaté pokládám za nesprávný krok vycházející z lidské závisti. Oni už nyní platí výrazně více. Už nyní je daň progresivní a zavádět milionářské dávky povede k tomu, že všichni bohatší lidé odtud utečou jako ze Švédska v osmdesátých letech a budou zdaňovat v daňových rájích," vysvětlil poslanec Marek Benda (ODS) s tím, že takové návrhy milionářů diktuje vysoká míra pokrytectví.

Související:


Kapitán cestovního ruch
u

„Pokud jde o myšlenku, že by bohatí či firmy podpořili dobrovolně stát, tak v Česku narážíme na dva problémy. Málokdo rozumný bude lít vodu do cedníku. Sponzorovat firmu, která bezhlavě rozhazuje miliony, stamiliony i miliardy. To je prostě nesmysl. Ekonomický i morální," uvádí pro ParlamentníListy.cz podnikatel v oblasti cestovního ruchu a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura s tím, že u nás stát bohaté firmy nevídanou formou dotuje. Přímými dotacemi, daňovými odpustky či supervýhodnými privatizacemi.

Ministerstvo financí podle Okamury vyplácí každý rok pod nálepkou veřejně prospěšných účelů z republikové pokladny mnohamilionové dotace bohatým soukromým firmám, aniž by kontroloval, jak jsou využity. „Uherskohradišťskému Synotu tak stát a město postavily stadión za dvě stovky miliónů korun. Klub, který patří mezi nejbohatší pětici v první lize, se na stavbě podílel osmnácti milióny. Řekněte mi proč stát a město jednomu z pěti nejbohatších fotbalových klubů daroval 180 milionů korun na super komerční činnost," uvádí příklad Okamura. Nakonec ale podotýká, že firmy a podnikatelé v Česku svou odpovědnost ke společnosti mají, protože podle ministerstva financí věnují firmy na obecně prospěšnou činnost ročně 2,3 miliardy korun. Skutečná částka však bude ještě vyšší.


Pivovarská osobnost století

Bohatí lidé jsou podle podnikatele v pivovarnictví Stanislava Bernarda zdanění stejně jako jiní, a tudíž přispívají daleko více, než méně movití občané. Problém je podle něho v tom, jak člověk ke svému bohatství přišel. Někdo si to vydělal vlastní tvrdou prací, jiný méně poctivými prostředky. „Progresivní zdanění, po kterém neustále volají sociální demokraté, do rozpočtu přinese pár jednotek miliard korun a při 180 miliardových schodcích je to kapka v moři. Nad poměry si v Česku žijeme už léta. Když nyní při dvouprocentním růstu nebude vyrovnaný rozpočet, ale třeba sto miliardový schodek, tak je ekonomika i společnost nemocná," dodává pro ParlamentníListy.cz Bernard, jenž byl mimo jiné vyhlášen za pivovarskou osobnost století.

Dovede si představit, že by státu odváděl ještě více, než dnes. Tedy nějakou symbolickou daň pro bohaté, ale s rozumem. „Za situace, která zde dnes je, že velká většina peněz je obhospodařována naprosto neefektivně a část peněz se ročně rozkrade, odhady mluví o 120 miliardách za rok, tak je jakákoliv koruna navíc od bohatých do tohoto zkorumpovaného a rozkrádajícího se systému, jako kdybyste ty peníze hodil do žumpy nebo do černé díry. Vždyť teď nejsou třeba schopni říci, kam jde povodňová stokoruna, což je teda bordel," podotýká s tím, že zdravému systému má cenu pomáhat, ale současnému tuzemskému ne.

Odpustky od milionářů

Politolog Zdeněk Zbořil míní, že milionáři začínají být vylekaní. V Česku jsou postrašeni především pobírači enormních odměn jako ředitelé státních či polostátních podniků, kteří mají nečisté svědomí a bojí se, aby se údaje o jejich platech neobjevily na veřejnosti. „V USA ani Německu to nebylo myšlené tak, aby zachránili v době krize ekonomiku. Přestože jde o bohaté, seberou se jen malé peníze. Jde o hru na mezitřídní solidaritu a odpustky. Bojí se sociálního konfliktu a chtějí dát najevo, že mají zájem na jeho řešení. Aby je společnost neviděla jako vydřiduchy. U nás jsou dost oprsklí, mluvím hlavně o těch rychlozbohatlících, aby si to připouštěli. Třeba jim to dojde a udělají stejné gesto, uvidíme," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Loni v Německu skupina milionářů a miliardářů založila Klub bohatých a kancléřce Angele Merkelové navrhla, že se určitou formou daně pro bohaté vzdá po deset let deseti procent svých příjmů ve prospěch rozpočtu země. Hned potom v USA boháči kvůli rekordnímu rozpočtovému schodku sami navrhli zrušit daňové úlevy pro lidi s výdělkem nad milion dolarů ročně, které ve Spojených státech platí od roku 2001, kdy je zavedl prezident George Bush. V jedné z iniciativ podepsalo pětačtyřicet milionářů otevřený dopis za zvýšení daní. Další podobné iniciativy na sebe nenechaly dlouho čekat. K problému se podobně postavil i jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett. Pro televizní stanici ABC News přímo reagoval: „Myslím si, že lidé na vrcholku, lidé jako já, by měli platit na daních mnohem více. Jsme na tom lépe, než jsme kdy byli."


Čtěte také:


Foto: bernard.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …