Bohatý politik: Kdyby lidi znali pravdu, vezmou klacky. Nebudou mít co jíst

14.05.2013 9:31

ROZHOVOR Chtěl opustit marast české kotliny a zbytek života prožít ve Francii. Krajský zastupitel a úspěšný podnikatel Jiří Zelenka ParlamentnímListům.cz prozradil, jestli již „rozdýchal“, že jím podporované hnutí Severočeši.cz, které zakládal, netvoří krajskou koalici, byť skončilo ve volbách do zastupitelstva Ústeckého kraje na třetím místě, jak vidí napřesrok parlamentní volby... A že Češi podle něj asi musí ještě více padnout na dno.

Bohatý politik: Kdyby lidi znali pravdu, vezmou klacky. Nebudou mít co jíst
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Podnikatel z Mostu Jiří Zelenka

Na přetřes přišla i otázka Romů, praktiky konkrétních zlodějských politiků ať zprava či zleva a jeho profesní doména: Stavebnictví včetně nešťastných veřejných zakázek a neschopných dělníků, kteří za komunistů makali lépe.

Těsně před konečnými čísly podzimních krajských voleb jste si byl téměř jist, že vámi podporované hnutí Severočeši.cz v Ústeckém kraji vytvoří koalici s komunisty. Už jste se smířil s tím, že se tak nestalo?
Na jednu stranu mě to mrzí, protože jsme chtěli udělat něco víc. Ale myslím si, že postupně se něco tvoří...

Dokonce vás před pár dny schválili do představenstva společnosti Krajská zdravotní.
Ano, odhlasovali mě velkým počtem členů, byl jsem překvapený. Nyní (úterý) se tam jdu poprvé podívat. Teď si říkám, jestli to vlastně není lepší takhle, protože mám víc času.

Já myslela, že řeknete: „Protože opozice má mnohdy lepší roli v tom, že může kontrolovat…"
Ono jak se to vezme. Samozřejmě jsme tam z pozice těch, abychom hlídali, aby se nedělo nic špatného. Všechno samozřejmě ohlídat nejde. Myslel jsem si na začátku, že se mě budete chtít zeptat, jestli bych se – s odstupem času – dal do politiky.

Co byste odpověděl?
Řekl bych: ne, nikdy v životě. Už bych to neudělal.

Jak to?
Protože přijdete na strašné věci. Kdyby lidé tady v Čechách viděli, co se děje, tak by vzali klacky a hodně politiků zmydlili.

Hodně lidí nebude mít co jíst a nebude je nikdo léčit

Oni by to lidé mnohdy rádi udělali přece i tak už teď, ne? A to ví možná desetinu toho, co vy.
Mě velice mrzí, že se lidé nestarají o to, jak bude. Tímhle tempem, jak se všechno ničí, se mi zdá, že hodně lidí nebude mít za pět, deset let co jíst. Nevím, co budou dělat. Ale zřejmě prostě to tak musí být. Zřejmě musí k něčemu dojít a budou muset přemýšlet, koho volí. Tady je každému jedno, jestli volí zloděje či nezloděje. Tohle musí přestat. Není možné, aby to takhle jelo.

Ale když voliči vidí, že si politici hrají dle svého scénáře a nelze je přímo odvolat například za nesplněné sliby a podobně, asi příliš dělat nemohou?
Z mého pohledu – ČSSD a ODS, to je pár lidí, kteří uchopili politiku a mají z toho nějaké prebendy. Tvoří se to, jede to a lidem je to jedno! Už nechtějí slyšet o politice, unavilo je to. Řeknou: Jo, tam se krade. A to je všechno. Ale že se z rozpočtu pere šílené množství peněz, to je nepříjemné. Ale lidi – dokud to nepotká je osobně... Třeba Krajská zdravotní - kde to vidím na konci roku s dluhy, nevím, kam se budou lidé chodit léčit za pět, deset let. Doktoři totiž, když nebudou mít dobré podmínky pro práci, tak samozřejmě budou utíkat z našeho kraje.

Nedovedu si představit, že lidé tady z těch paneláků budou jezdit k lékaři do Prahy. Je to asi čtyři roky, co jsem si v Rakousku zlomil nohu. Upozorňuji vás, že tam byla nemocnice v malém městečku, menším než je Litvínov vedle Mostu, ale nemocnice byla větší, než je zdejší mostecká (jedna z pěti krajských - pozn. red.). Jak se o mě starali, tak jsem koukal, to se nedá vůbec porovnat!  A přitom byl pouhých pět kilometrů Innsbruck, kde byly další nemocnice, kam se jel léčit i Havel. Všechny nemocnice se tam uživí, jsou nádherné a fungují! Zato tady u nás nic nejde. Okna nejsou vyměněná už snad od 70. let, zateplené budovy nejsou, takže provoz musí být energeticky náročný, lékaři spíš utíkají.

Ti, co to táhnou, jsou na oddělení jeden dva, někde možná žádný. Když se s tím nic nezačne dělat, tak nevím. Dcera měla lehký zákrok, slepák, ale nedovedu si představit, že bych s tím měl jet do Prahy. Tahle péče by zde měla být! Zdá se mi, že řádný systém, který by měl být, zde v tuhle chvíli nastavený není. Ti lékaři, co něco umí, tu nezůstanou a nebudou léčit místní obyvatele. A kazí se to různými politickými změnami.

Školství komunistům fungovalo, teď aby člověk vůbec pohledal zedníka

Co se týče těch oken – ony by možná peníze byly, kdyby ROP Severozápad nefungoval tak, jak fungoval, nemyslíte?
Jenže jestli někdo řekl, že do Mostu z toho nedá ani korunu – někdejší hejtman Šulc, který dělal, že je z Mostu, ale nebydlí tu – a staral se o to, aby sem opravdu ani koruna nepřišla, tak samozřejmě se to likviduje. Ale lidé to nevidí, neslyší, když stejně šli zase volit ty samé tváře. Lidi nevyléčíte, když se nebudou chtít vyléčit z tohoto sami. Až nebudou mít co do huby a co dělat. Vždyť se podívejte na školství.

Já tedy nejsem obhájce bývalého zřízení, ale jestli něco komunistům absolutně fungovalo, bylo školství. Kde dnes je? Já sháním zedníka – neseženu. Sháním malíře – neseženu. Opravit auto? Katastrofa. A nikdo nechce dělat! Nikdo se neučí. A jestli tyhle profese nebudou? Vždyť je to vše o tradici – mladý se učí od starého. Teď dvacet let vypadlo, ti staří odcházejí a mladí se nemají od koho učit. To se naučí z knížek, jak se staví barák, nebo co? Prostě hrůza.

Koneckonců město Most zrovna poslední dobou řeší čím dál častěji nepovedené stavby. Bohužel majitel firmy STAVAN EU, která je nyní dost na paškále, je zrovna členem hnutí Severočeši.cz, že?
To ani nevím, přiznám se, že toho člověka neznám (na kandidátní listině Severočechů.cz v podzimních volbách byl umístěn na posledním místě - pozn. red.). Ale dojímá mě, že zrovna v ulici Jakuba Arbesa, kde mám kancelář, to sleduji zrovna před mým domem. Firmě STAVAN tu zakázku někdo dal na základě toho, že měla nejnižší cenu. Ze zákona jí to bohužel musejí dát, pět let tady takhle vyhrávala. Ale to, že to vypadá takhle, to je běs (stavba parkoviště měla být původně dokončena už vloni v létě - pozn. red.). Jsem rád, že to nakonec dokončí jiná firma.

Když si vzpomenu, když jsem zde koupil budovu, tak první, co jsem zaznamenal, bylo její rozkrádání – najednou mizela střecha, zabezpečení, ukradli mi kamery, pak začali demontovat dveře, vypínače, tak jsem si řekl 'dost, já se tam nastěhuji'. To jsem zjistil, že není kde parkovat a že tu chodí ke škole děti a je jen otázkou času, kdy je někdo přejede. Tak jsem si začal dělat parkoviště za domem. Jen mě to stálo padesát tisíc pokuty, protože jsem začal o chvíli dřív s dlažbou a podobně, protože se to prostě už nedalo vydržet…

Ať jde o stavební zakázky či jiné oblasti, vy jste se v každých volbách výrazně a i konkrétně jmenovitě vymezoval vůči zlodějnám a korupci. Myslíte, že když se nakonec na kraji komunisté spojili s ČSSD, proti jejíž předešlé krajské vládě jste brojil, že se daří, aby tyto „nešvary“ vymizely? Nebo je to tou koalicí „zabité“?
Za prvé spousta věcí se dá kontrolovat. Takže kdyby někdo na něco přišel a veřejně to řekl, tak jsem přesvědčen, že pan hejtman Oldřich Bubeníček to nedopustí. Proto si myslím, že se ledacos udělat dá, i když jsou tam socani. Mám k nim samozřejmě výhrady – k tomu, co se dělo a jak to probíhalo. Ale koneckonců já jako osoba můžu mít výhrady, ale lidé je volili, takže mají, co chtěli.

Parlamentní volby? Doporučuji hlavně nová hnutí

Za humny jsou mimochodem parlamentní volby. Co říkáte na to, že se hovoří o levicové vládě?
Co na to říkám? Všichni podnikatelé a živnostníci by si měli uvědomit, že v případě vítězství sociální demokracie a komunistů se na dvojnásobek zvednou daně. Tak ať přijdou k volbám a rozhodnou se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jenže tady je to tak pokřivené, že i ten podnikatel jde kolikrát volit ČSSD v čele s panem Sobotkou, který má prsty v prodeji Škodovky. Z toho je mi špatně.

Jak se vy osobně chystáte na volby?
Přiznám se, že bych ze všeho nejradši odešel. Tady na kraji mi to stačí. Není nic připraveno v takovém stádiu, abych se v tom mohl angažovat. A jenom koukat, a aby to stálo peníze? Já jsem si to vyzkoušel – lidi jdou stejnak volit sociální demokracii, komunisty, takže aby mě to stálo moje soukromé peníze a nepřesvědčil jsem je? Prostě musí dojít k tomu, že jednou nebudou mít co do huby.

Takže není jistota, že Severočeši.cz budou usilovat o místa v Parlamentu?
Co se týče Severočechů.cz samotných, to se ptejte rovnou předsedy. Já jako Zelenka to úplně ujasněné nemám. Holt jestli je někdo okrádá a vymýšlí zlodějiny a oni ho nechaj' a dokola ho budou volit, no tak se musí spálit asi víc. Vždyť se podívejte, co se tady děje. Dokážete si třeba představit, že by Unipetrol kleknul a přestal vyrábět, tak jak to udělali s některými výrobnami někde jinde? Stane se, že střední vrstva se odtud vystěhuje, zůstanou tu lidé, kteří volí jenom sociální demokracii a komunisty. A Pražáci to také trochu odnesou, protože to tady budou muset dotovat.

Babiš a Okamura? Proč ne

Myslíte, že českou politiku spasí takové osobnosti jako Babiš nebo Okamura, kteří se na parlamentní volby připravují?
Každý, kdo se chce teď angažovat, dělá podle mého správně. Lidé by si měli uvědomit, že jenom změna přinese něco nového. Volba ČSSD a komunistů, do toho v čele země pan Zeman, to nic nepřinese. Model Švédska s padesátiprocentními daněmi také funguje, tak jestli si lidé myslí, že je to správně, tak jo, ať je jdou volit.

Takže doporučujete odpoutat se od tradičních stran a vsadit na novoty?
Jednoznačně. ODS, ČSSD a podobně jsou pořád stejní lidé, kteří žijí jenom z toho, že jsou právě v dané politické straně. O každém bychom měli zvažovat, jestli je schopen uřídit aspoň zeleninu. Pak zjistíme, že ve vládě není skoro žádný podnikatel a že nejsou schopni uřídit ani tu zeleninu. Podívejte se na Topolánka. Támhle nějaký vyučený instalatér z Chomutova koupí jeho dluhy v hodnotě asi dvaceti milionů, pak ho ovládá a koukněte, co se tady dělo. To že sice je dneska v base, to je jiná věc (Alexandr Novák - pozn. red.), ale je to směšné, celé ty kauzy. Ale že se volbami něco změní, moc nevěřím. Ti, co půjdou volit nejvíc, těm je šedesát let a výš. To je největší procento voličů. Bude to tu zdevastované.

Jsem pro švarcsystém

Ekonomové dnes radí, ať na horší časy kupujeme půdu, zbraně, a to více než zlato. Vy jako úspěšný podnikatel byste lidem nyní v době krize, která prý rozhodně není na ústupu, doporučil co?
Doporučoval bych všechno pro to, aby byli lidé zaměstnaní. Když můžou, tak ať dělají. Vysokému procentu mladých lidí vyhovuje, že nepracují. Berou podpory, a když rok dva nedělají, nebudou už nikdy, a hlavně se nic nenaučí. Tohle pár lidí, co pracuje, utáhnout nemůže. Takhle se to tu devastuje. Na to bych se zaměřil. A vůbec bych neřešil, jestli je tady švarcsystém! Naopak, vždyť na tom je to založené - kdo se uživí, tak se prostě uživí sám a nemusí ho stát platit, a tudíž nemusí zvedat daně.

Myslíte, že nepřizpůsobivé – vy bez okolků mluvíte o „cikánech“ – donutíte dělat?
Nebudou dělat, dokud jim budeme cpát takové peníze! Pokud jim ČSSD a komunisté budou platit takové příspěvky, tak to prostě půjde tímhle směrem. Jinak já jsem trochu háklivý na to, jestli cikán nebo někdo jiný…

No po vašem televizním vystoupení před krajskými volbami vás někteří označovali naopak za rasistu, který ani nepoužívá slovo Rom a rovnou mluví o cikánech…
Za rasistu se nepovažuji v žádném případě. Spíš bojuji proti tomu, kdo nemaká. Dám vám příměr: Kdo ukradne víc? Bývalý primátor města Mostu Vladimír Bártl nebo celý Chanov za rok? Jednoznačně mi 99 procent lidí odpoví, že společnost kolem Bártla za rok ukradla víc než celý romský Chanov. Co je horší? Horší v myšlení je pro mě, když taková společnost rozkrádá sama a nemá žádné vzory a ani je nechce. Obyčejní lidé pak sice nadávají na Romy, ale nikdo neřekne: "Ale vždyť já jsem volil ty zločince!" Takže spíš nad tím mi visí rozum.

To vám vadí nejvíc?
Ano, to mi vadí nejvíc! Že se umožní krást politikům. Pak je jedno, kdo krade, protože oni kradou ve velkém! Takhle tady žijeme.

Chanovské je nutné udržet tam, kde jsou

A bude hůř...
Ano, nedávno někdo podpálil v centru města nábytek Jamall, škoda za jedenáct milionů. Zanedlouho mi někdo vypáčil hliníkové dveře u další z mých nemovitostí. Někdo něco takového provede v podstatě každých čtrnáct dnů. Pak máte snahu dělat ploty, což samozřejmě vypadá blbě…Řítíme se jako stát, minimálně zde na severu, někam, kde jsme určitě být nechtěli. A co se týče Chanova, tam jsem strávil skoro rok jeden den v týdnu. Dal jsem ho do pořádku, to se nikomu jinému nepodařilo. Chodili tam novináři. Kvanta tun odpadků a podobně se podařilo jednoduchými pravidly dát do pořádku. Tam neležel ani nedopalek od cigarety na zemi.

Dá se to ohlídat, ale musíte ty lidi mít, jak se říká, v ghettu, já bych to nazýval jinak, uzavřená komunita. Když jsem začal bojovat o to, aby se tam snížil nájem, protože v Pařížské v Praze ho budu mít přeci také jiný než někde na okraji na sídlišti, tak jsem byl sociální demokracií napadán, že bráním cikány. Vždyť si představte, že v Chanově bylo jedno měřidlo na vodu, jedno měřidlo na topení. Když někdo ukradl trubky, tak teplá voda tekla někam do země. Romové dostali padesátitisícové faktury, byli z nich neplatiči, ale v životě tu teplou vodu neviděli. Ale účtovalo se to.

Jde o to, aby se to tam nezdevastovalo a Romové tam zůstali. Jinak si koupí byt ve městě, kde tu teplou vodu mít budou. To, že zničí celý vchod, protože mají trochu jinou mentalitu, to je jiná věc. Jedna čtvrtina Romů z Chanova ročně utíkala! Do Chanova šli místo nich další, teď se tam stěhují maďarští Romové, s kterými se už nedomluví nikdo! No prostě lidé stejně jdou a volí socany. Jen proto, že jim nájem nesnížím a Romům jo. S prominutím - ať si teda volí, co chtějí. Tady nefunguje normální rozum. Ale aspoň se mi podařila jedna věc: Když šel někdo v Chanově nahoře v bytě na záchod, skončilo to dole ve sklepě, do laguny vysoké tak půl metru.

Smrad, krysy. To mohl hygienik tam maximálně zavřít a mohli jsme si je do Mostu nastěhovat všechny. Nic jiného nezbývalo, než abych s tím něco udělal, protože jsem se bál následné devastace v Mostě. Zabránit se musí v Chanově nejdřív tomu, aby odtamtud neutíkali, ale aby se tam dalo žít. Jenže to bude pokračovat, protože s politiky se nedomluvíte – připadá mi, že když někdo nic neumí, jde dělat politiku!

Bylo těžké Vás sehnat na rozhovor. Je tedy nakonec pravda, že pendlujete mezi Francií a Českou republikou?
Velice málo - ježišmarjá, kdyby to tak mohlo být! Já jsem sice přijel, ale to jsem tam předtím půl roku nebyl a teď jsem tam byl čtyři dny! Takže teď jsem celý rok víc tady v Čechách než někde jinde.

Aha, už jsem myslela, že zapadáte do modelu novodobě emigrujících „mozků“…
V žádném případě. Já mám zde hodně nemovitostí, které dávám do pořádku. Mostečané vědí: V Mostě teď bud opravovat garáže u policie. Dali jsme dohromady a opravujeme první dům, co jsem koupil od MUSky – už se tam nastěhovala firma, je v podstatě celý obsazený. Dělali jsme několik parkovišť před našimi nemovitostmi, aby se více oživily. Je toho opravdu hodně. Mám v plánu něco dělat i v Praze – velkou akci zhruba kolem sta milionu korun…

Prostě se opravdu nedokážete od České republiky odtrhnout…
To jsem se snažil, máte pravdu, ale kdepak…

Tak já si vzpomínám, že už řádově tak před sedmi osmi lety jste mi v rozhovoru řekl, že to není jen o byznysu, ale že dát do kupy starý dům, dávat mu nový kabát a život, vás hodně baví – že je to vaše hobby…
To mě baví, přesně tak. Oživit to, obsadit to. A pokud možno dát to do takového pořádku, abych, až budu starý, už se o to nemusel starat. Teď je mi 57 let. Musím to dát všechno do pořádku, dokud mám sílu.

Kdo je Jiří Zelenka: (převzato z webu hnutí Severočeši.cz)

Narodil se 14. 1. 1956 v Mostě (v rodině Ing. Jaroslava Zelenky, Anny Zelenkové a sestry Jaroslavy).

V Mostě také trvale žije.

Má čtyři děti (syna a tři dcery).

Základní školní docházku absolvoval v rodném městě. V něm také vystudoval Střední průmyslovou školu, obor strojní. Studium na Vysoké škole strojní v Plzni, obor tepelná jaderná zařízení a konstrukce turbín, ukončil s výborným prospěchem, je nositelem titulu inženýr (Ing.).

Do prvního zaměstnání nastoupil v Chemopetrolu Litvínov. Pracoval na úseku strojní údržby. Zde prošel obrovskou praxí a nabyl širokých znalostí. Ve svém oboru se výrazně zdokonalil. Po nabytí zkušeností vykonával funkci šéfa montážního provozu. Řídil veškeré práce s funkcí související a odstraňoval většinu poruch a havárií.

Po sametové revoluci dal výpověď z pracovního poměru (v roce 1992) a založil vlastní firmu se čtyřmi dělníky. Ta se velmi úspěšně rozvíjela. V průběhu jednoho roku se rozrostla na 32 zaměstnanců. Firma každoročně zdvojnásobovala počet pracovníků – až se rozrostla do velikosti společenství několika firem zhruba s 1 300 zaměstnanci a ročním obratem 2 miliardy korun. Firma dodnes realizuje strojní opravy, montáže a výrobu v Unipetrolu a zajišťuje zakázky pro mnoho dalších zákazníků (jde např. o elektrárny, včetně jaderných, a o další chemické závody). „Tuto firmu jsem prodal nejprve z 51 procent a po šesti letech – před třemi roky – jsem odprodal zbylých 49 procent,“ popisuje Jiří Zelenka.

Dnes je tato firma součástí největšího systému servisních firem v Evropě.

„Před šesti lety jsem poprvé vstoupil do komunální politiky v Mostě s cílem, aby Sdružení Mostečané Mostu vyhnalo z vedení města zloděje. Před čtyřmi roky jsem se stejně motivován zúčastnil za Severočechy.cz krajských voleb,“ říká o sobě Jiří Zelenka.

Dnes se zabývá nemovitostmi – jejich koupí, opravami a pronájmem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …