Boj o Bátoru. Kulka v dopise a ďábel Dobeš vs. Černý Kníže a Mirousek

01.09.2011 19:01

DOPIS UVNITŘ Předseda konzervativní Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora by měl odejít ze všech veřejných funkcí. Za to přišlo protestovat zhruba tři sta přívrženců Strany zelených k budově ministerstva školství na Maltézském náměstí v Praze. Před ministerstvem u Pražského Jezulátka se naopak po sedmnácté hodině sešli Bátorovi příznivci.

Boj o Bátoru. Kulka v dopise a ďábel Dobeš vs. Černý Kníže a Mirousek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ladislav Bátora hledí na demonstrující

Atmosféra byla hustá. Pořadatel probátorovské demonstrace Michal Semín ParlamentnímListům.cz sdělil, že Bátora obdržel v dopise výhrůžku smrtí s vyfocenou nábojnici. Na obou stranách padala slova o levicovém i pravicovém extremismu, neomarxismu a fašismu.

Fašisté Semín, Joch a Bátora

Předseda zelených Ondřej Liška na protibátorovské demonstraci například prohlásil, že ministr školství Josef Dobeš je právoplatným nástupcem svého předchůdce z dob nacismu, kolaboranta Emanuela Moravce.

'Ministrův tým - pro školství splín. Nechceme devianty na ministerstvu. Bátora a Kikina, jedna velká rodina. Semín, Joch a Bátora, fašismus je potvora.' Taková hesla bylo vidět u budovy ministerstva školství na Malé straně v Praze. Strana zelených tam pořádala demonstraci namířenou proti vicekancléři ministra školství Ladislavu Bátorovi.


Konzervativec Slačálek a anarchista Kopal

„Scházíme se zde, abychom vyjádřili nesouhlas s přítomností Ladislava Bátory v nejvyšších státních funkcích. Nesouhlasíme s tím, aby na ministerstvu školství působil člověk, který kladně hodnotí antisemitskou literaturu," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška. Z davu se ozval megafon, do něhož nacionalista Jan Kopal anarchisticky provokoval vyřváváním: „Jste škodná." Na akci na podporu Bátory se naopak objevil anarchista Ondřej Slačálek, který se však choval konzervativně a spořádaně.

„Jestli tu má někdo tendenci k fašismu a nacismu, tak to jsou ti, kteří demonstrovali na Maltézském náměstí. Zde jsme si mohli přečíst transparenty typu: ´Bijte Bátoru´. Ten dnes ostatně obdržel v dopise kulku. Tohle je fašismus," kontroval Semín.


Dopis, který Ladislav Bátora obdržel



Zlí odpůrci EU

Podle Lišky funkce vicekancléře doposud neexistovala a byla vytvořena jako trafika prohnilého politického kompromisu. Bátora je podle něj hlavní představitel tuzemského šovinismu, odporu k EU a ultranacionalismu. Ostatně do jeho společnosti patří i Jana Bobošíková, Ladislav Jakl, Petr Hájek a Václav Klaus. Kvůli jejich vlivu prý proběhlo před pár dny na severu Čech něco, co by se dalo nazvat pogromem.

Čtěte také:


„Dobeš je v tomto ohledu nástupce kolaboranta s nacisty Emanuela Moravce," dodal a vyzval Bátoru, aby odešel ze všech veřejných funkcí a ministra vnitra Jana Kubice, aby nasadil všechny síly na boj s extremismem. V tu chvíli přišel k pódiu Kopal a položil na něj vlajku SSSR.

Řápková, Čunek a ti další

„Alespoň vidíte, jak si soukmenovci pana Bátory, včetně fašounka Kopala, představují svobodu projevu. Překřikují projevy a tak dále," řekl další z řečníků František Kostlán z romského sdružení Romea. „Politici z parlamentních stran jako Řápková, Čunek a další posouvají společnost směrem k extremismu. Jestli se do jejich čela postaví Václav Klaus a vytvoří vlastní stranu, tak to půjde ještě rychleji," dodal s tím, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Asi 300 demonstrantů mu hlasitě zatleskalo.

Pak se u mikrofonu vystřídali ještě herec a divadelní režisér Jiří Havelka či teolog Ivan Štampach. Mezi projevy přečetl Liška také vzkaz nemocného předsedy Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých Oldřicha Stránského, že v této zemi Komenského a Masaryka nemůžeme mít na ministerstvu školství člověka, jenž velebí antisemitskou literaturu.

Na demonstraci, které se účastnili i členové České pirátské strany, se rozdávaly samolepky, na nichž mladí přívrženci hitlerjugend zdraví zdviženou pravicí s nápisem „Pane ministře, nechci vztyčené pravice do školní lavice" a další.

Neomarxističtí zelení extremisté

Happeningu na podporu Bátory se zúčastnila necelá stovka lidí. Akci uvedl signatář iniciativy D.O.S.T. Michal Semín. Připomněl, že před rokem se před ministerstvem demonstrovalo proti povinné sexuální výchově.

„Demonstrovalo se proti extremistům na ministerstvu školství. Bohudíky extremisté jsou již z ministerstva pryč a spolu s nimi tyto programy i díky dobré vůli ministra Dobeše. Kvůli tomu v zelenorudém táboře začala panika, která se proměnila v hysterie a po roce 1989 v největší frontální útok na občanské svobody, a to nejen z řad zelených a neomarxistů, ale také stále více vyprázdněné ODS a zvláště pseudokonzervativní TOP 09. Pravdoláskové kruhy mají strach z D.O.S.T. a formování autentické pravice. Proto ta nehorázná obvinění z fašismu a nacismu, které s konzervativní pravicí nemají nic společného," řekl na úvod Semín.

Ten pokračoval, že za čtyři dny podepsalo petici na podporu Bátory více než sedm set osob a tu předal Semín společně se zpěvákem Pepou Nosem, který na akci hrál své písně, na ministerstvu školství Bátorovi. Ten prostřednictvím Semína shromáždění pozdravil.

Havlova nadace na podporu začleňování nepřizpůsobivých

Poté vystoupil předseda strany Právo a a spravedlnost Kryštof Kindler s parafrází povídky Šimka a Grossmana Jak jsem se stal nezaměstnaným. „Následující příběh je smyšlený. Všechny osoby, zvířata a jiné menšiny, které v tomto příběhu vystupují, nebudou zraněny ani jiným způsobem hanobeny," varoval na úvod vypravěč.

Pak již začal s povídkou. „Byl jsem ředitelem jednoho velkého strojírenského podniku. Kávu mi vařila sličná sekretářka, do práce jsem jezdil audinou. Jednou za mnou přišli, abych přispěl 10 milionů Havlově nadaci na začleňování nepřizpůsobivých do společnosti. Řekl jsem, že za zlomek té sumy je raději zaměstnám včetně nadace. A od té doby jsem pracoval jako ředitel malého podniku. Kávu mi vařila stará sekretářka, do práce jsem jezdil Škodou Octavia," vypravoval Kindler.

Rabující sociálně vyloučený narkoman

„Jednou za mnou přišli a chtěli, abych přispěl Amnesty International. Řekl jsem jim, že už jsem jednu Internacionálu zažil in natura a netoužím po druhé. Od té doby jsem náhle pracoval jako úředník. Do práce jsem cestoval vlastním autem a kávu jsem si vařil sám. Na zdi jsem měl obraz ministra a Mahátmá Gándího. Pak mi řekli, abych toho starého chudáčka sundal. Sundal jsem ministra a od té doby jsem pracoval jako dělník na stavbě. Do práce jsem chodil pěšky, kávu jsem si vařil v maringotce. Jednou za mnou přišli, že jako přísedící soudce budu soudit sociálně vyloučeného recidivistu narkomana, který raboval po povodních. A mrkali na mě a plácali mě po zádech, ať soudím spravedlivě. Dal jsem mu sedm let a povinnost nahradit škodu. A od té doby jsem nezaměstnaný," dokončil příběh Kindler.

Ten v příběhu narazil na to, že Bátora označil ministra Karla Schwarzenberga starým chudáčkem v reakci na to, že ten ho první přirovnal k osině v zadku. Bátorovi bylo také vyčítáno, že jako přísedící soudce po povodních odsoudil rabujícího romského narkomana.

Potom již proběhlo představení amatérského divadelního souboru Sluníčko. Zde vystupoval například zlý Černý Kníže a jeho zlý učeň Mirousek. Poté již krátký happening skončil.


Čtěte také:


Foto: Filip Jandourek  


Máte možnost ptát se i dalších politiků, Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…