Boj o bývalého arcibiskupa. Mluví se o spiknutí kvůli miliardě z restitucí

15.05.2013 16:35

Bývalý arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska pravoslavné církve vladyka Kryštof se zpět do čela eparchie nevrátí. Rozhodl o tom v úterý Posvátný synod (shromáždění) biskupů pravoslavné církve. A to i přesto, že obvinění o porušení celibátu, kvůli nimž sám rezignoval, se ukázala jako neplatná.

Boj o bývalého arcibiskupa. Mluví se o spiknutí kvůli miliardě z restitucí
Foto: russkie novosti
Popisek: Bývalý arcibiskup Kryštof

Podle informací ParlamentníchListů.cz však celý případ provází řada podivných okolností. Hovoří se například o tom, že za odstoupením vladyky může být převrat s cílem dostat se k restitučním penězům. To však synod popírá.

Duchovní Kryštof čelil obviněním z toho, že má několik milenek a s nimi děti, čímž měl porušit mnišský slib. Podezření však odmítal s tím, že má dvě dcery, ale to bylo podle něj ještě před tím, než složil slib mnišství. Až později se ukázalo, že jsou nařčení o porušení celibátu nepravdivá. Žena, která s tímto tvrzením přišla, totiž přiznala lež. To se stalo však až poté, co arcibiskup letos v dubnu dobrovolně odstoupil z funkce.

Na základě těchto událostí pak vznikla petice požadující Kryštofův návrat. Text petice upozorňuje na to, že původní vznesená obvinění se ukázala jako neplatná. Problém je podle tvůrců petice ale ten, že přibývají další účelová obvinění, když už se zdá, že je Kryštof očištěn. A na úterním jednání synodu v Olomouci se měla celá záležitost znovu posoudit. Biskupové však rozhodli, že nadále trvají na všech okolnostech, které vedly k arcibiskupově rezignaci.

Biskupové rozhodli na základě nových svědectví

„Biskupové jsou nuceni po vyslechnutí dalších svědectví ze dne 14. května 2013 konstatovat, že rezignace metropolity Kryštofa byla na místě a není tudíž možné splnit prosby těch, kdo se přimlouvají za návrat bývalého metropolity. Biskupové také potvrzují, že metropolita Kryštof se rozhodl dobrovolně odstoupit pod tíhou svědectví, a nikoliv pod nátlakem ze strany posvátného synodu, a potvrzují také, že emeritní metropolita Kryštof není kanonicky způsobilý, aby se ucházel o biskupský úřad v pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku,“ stojí v oficiálním prohlášení synodu.

Nová svědectví, na základě kterých takto rozhodli, jsou prý důvěryhodná. Biskupové dále uvedli, že v posledních dnech na ně byl vyvíjen nátlak spojený se zastrašováním ze strany osob usilujících o návrat někdejšího metropolity. „Vzhledem k těmto skutečnostem se členové posvátného synodu biskupů obracejí na všechny, kterým leží na srdci dobro a pokoj v církvi, aby uposlechli přání, které vyjádřil i metropolita Kryštof ve své abdikaci, a zachovali jednotu církve a vzájemnou úctu a lásku,“ tvrdí biskupové.

Komplot proti metropolitovi?

Aktuální vyjádření bývalého arcibiskupa Kryštofa ParlamentníListy.cz k dispozici nemají, jelikož se k dané věci již nechce vyjadřovat. Nicméně z několika důvěryhodných zdrojů má redakce potvrzeno, že za celou kauzou může být snaha dostat se k finanční kompenzaci ve výši téměř 1, 2 miliardy korun, kterou má církev získat v rámci restitucí. Podle těchto vyjádření se bývalý metropolita penězi z restitucí chtěl podílet na rozvoji duchovních aktivit a realizaci charitativních či humanitárních projektů. „To však nebylo po chuti jeho odpůrcům, proto přišli s plánem, jak vladyku odstranit, aby si mohli přilepšit ke svým platům, a předložili televizi Nova nepravdivé svědectví o porušování celibátu,“ upozornil nejmenovaný zdroj, jehož totožnost však redakce zná.

Podle něj je touha po restitučních penězích hodnostářů patrná zejména na jejich rozhodování v účetnictví a převedení projektu z úřadu na konkrétní osoby. Na samotném spiknutí se měli údajně podílet členové církve s problematickou minulostí. Mluví se o spolupráci s StB, napojení na ruskou nebo takzvanou severočeskou mafii.

O křeslo arcibiskupa v současné době usilují dva kandidáti. Prvním z nich je Marek Krupica, správce církevního účetnictví. Ten měl také údajně vést úterní olomoucké zasedání synodu, ačkoliv není biskup. Tiskový mluvčí synodu Roman Juriga však vyloučil jakékoliv nestandardní kroky v rámci jednání. Druhým kandidátem je Michal Dandár, který slouží v jurisdikci ruské pravoslavné církve v Německu. O tom, kdo v čele pravoslavné církve nahradí olomoucko-brněnského arcibiskupa Simeona, který dočasně zastoupil vladyku Kryštofa, se má rozhodnout v sobotu 18. května v Praze. Iniciátoři petice ale předpokládají, že při této volbě na eparchiálním shromáždění nebude nikdo zvolen a vznikne možnost povolání Kryštofa zpět do úřadu.

Církev informace o spiknutí popírá

Slova o komplotu synod ústy svého mluvčího v reakci pro ParlamentníListy.cz jednoznačně popřel. „Pokud jsem měl možnost poslouchat biskupy na minulém i tomto zasedání, rozhodně tam nebyla řeč o penězích z restitucí. Připravují se mechanismy, které by měly umožnit, aby peníze byly použity v souladu s posláním církve, ale rozhodně debata o penězích není s touto věcí v těchto dnech spojena,“ uvedl mluvčí Juriga.

Bývalý metropolita Kryštof (vlastním jménem Radim Pulec) v současné době údajně může dál působit jako vysokoškolský pedagog ve slovenském Prešově. Posvátný synod mu určil pobyt v malém klášteře ve vesnici Těšov v západních Čechách. K pravoslaví se ve světě hlásí nejvíce křesťanů po církvi římskokatolické, hlavně z Řecka a Ruska. V České republice se jejich počet odhaduje na sto tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…