Boj s kůrovcem se policii prodražil. Stál ji více než milion

05.09.2011 12:19

Policisté z Plzeňského kraje vystavili konečný účet výdajů, na které je přišly zákroky proti ekologickým aktivistům bránícím na Šumavě v těžbě stromů napadených kůrovcem. Mluvčí policie Martina Kohoutová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že celkové náklady Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje na bezpečnostní opatření na Modravě činily 1,04 milionu korun.

Boj s kůrovcem se policii prodražil. Stál ji více než milion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

 „Na platy policistů a občanských zaměstnanců šlo 780 247 korun, jedná se o výdaje na pohotovost, práci přesčas včetně zákonných příplatků, pojistného a zákonných odvodů. Na pohonné hmoty například vynaložili policisté 213 163 korun," řekla redakci Kohoutová.

Proti účastníkům blokády v lokalitě Na Ztraceném u Modravy zasahovalo denně po dobu tří týdnů kolem 50 policistů, jednalo se o policisty služby pořádkové policie, antikonfliktního týmu a do akce byli nasazeni i příslušníci cizinecké policie.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Pouze 3. srpna se počet zasahujících policistů zvýšil přibližně na sto, vzhledem k větší účasti aktivistů a jejich odpůrců z řad obyvatel šumavských obcí. Policisté ten den museli udržovat odděleně od sebe oba znepřátelené tábory, dál ovšem zasahovali i proti aktivistům, kteří vnikali do uzavřeného prostoru, kde probíhala těžba.

V průběhu zásahů policisté zadrželi 212 osob, které se dopustily celkem 253 přestupků. Čtyři aktivisté během zákroků fyzicky napadli policisty a nyní je proti nim vedeno trestní řízení pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě.

Došlo i na pouta

Ve 130 případech použili policisté proti aktivistům donucovací prostředky, jako jsou hmaty, chvaty a pouta. Ve všech těchto případech bylo jejich použití vyhodnoceno jako oprávněné a přiměřené.

Čtyři aktivisté nahlásili zranění způsobená při policejním zákroku. Tyto případy nyní prověřuje odbor vnitřní kontroly policie. Inspektorát bezpečnosti práce také vyšetřuje případ pracovního úrazu jednoho dřevorubce, který se zranil motorovou pilou, když mu jeden z účastníků blokády bránil v kácení stromu.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…