Bojím se o život i zdraví, říká obyvatelka Plzně. Radnici je to jedno?

18.09.2011 11:17

Veliké nadšení vyjadřoval starosta centrálního Městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach (ODS) nad tím, že Poslanecká sněmovna definitivně schválila novelu loterijního zákona a obce si tak nyní mohou samostatně regulovat hazard. Vzápětí však předvedlo poslední usnesení Rady obvodu zabývající se novou vyhláškou proti hazardu, že to s rušením heren nebude v centru Plzně až tak horké. Mezi obyvateli postup vedení města vyvolal vlnu nevole. Bojí se o holé životy.

Bojím se o život i zdraví, říká obyvatelka Plzně. Radnici je to jedno?
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

„Určitě je to pro nás pozitivní zpráva, protože proti hazardu se snažíme bojovat již dlouho," rozplýval se starosta Strobach nad výsledky hlasování v parlamentu. „Nečekané podpory se nám dostalo již v červnu letošního roku ze strany Ústavního soudu. Ten rozhodl, že snaha města o regulaci umístění videoloterijních terminálů nezasahuje do kompetencí ministerstva financí," řekl pro ParlamentníListy.cz starosta Strobach.

Radniční výmluvy

„Zpracováváme podklady pro mapu, která by monitorovala místa s videoterminály a hracími automaty na území našeho obvodu. Monitorování těchto podniků a heren je podle nás velmi důležitý krok v boji proti hazardu," dodal pro redakci místostarosta třetího plzeňského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD).

Více o Plzeňském kraji ZDE

Že to radnice ÚMO Plzeň 3 s rušením hazardu nemyslí tak vážně dokladuje usnesení Rady obvodu, které se zabývá postojem k připravované vyhlášce města k regulaci provozování výherních hracích přístrojů (VHP) Z usnesení totiž vyplývá, že vedení obvodu chce VHP zrušit jen v okruhu vzdálenosti do 100 metrů od budov škol, což se týká jen několika heren, dále že chce zakázat umisťování světelných poutačů na VHP mimo provozovny a zakázat označení provozoven názvem „Herna" včetně zákazu umístění grafických poutačů na loterie a jiné podobné hry.

Předseda kontrolního výboru za opoziční stranu TOP 09 Radoslav Škarda vysvětluje: „Jinými slovy herny chce Rada obvodu zachovat, jen by neměly být tolik vidět. To vnáší na postoj radních za ODS a ČSSD trochu jiné světlo," řekla Škarda, který patří dlouhodobě k velkým kritikům heren.

Boj s hazardem. Či spíše "boj"

Jeho kolega Pavel Podaný, předseda zastupitelského klubu TOP 09 Plzeň 3 k tomu dodává: „Takto si opravdu boj proti hazardu nepředstavujeme. TOP 09 své volební sliby plní, jsme pro zásadní omezování a rušení heren v centrální části města, za kterou považujeme zejména i lokality kolem Husovy a Kollárovy ulice. Doufáme, že stejně tak i ODS a ČSSD budou naplňovat svoje předvolební sliby týkající se omezení hazardu v Plzni," řekl Podaný.

Psali jsme:
Malé vítězství véček. Danit hazard již od příštího roku

Především Kollárova ulice je nechvalně proslulá tím, že je tam jedna herna vedle druhé. Žádná škola v jejím dosahu není na stovky metrů. Větší zajištění bezpečnosti nejen pro sebe, ale i pro své zákaznice požaduje po vedení města Plzně obchodnice Petra Potřebová, která v Kolárově ulici provozuje secondhand. I když se ulice nachází jen 400 metrů od centrálního náměstí, řada lidí se jí raději vyhýbá i ve dne, vzhledem k množství individuí, feťáků a gamblerů z množství heren.

Živly a individua

„Denně jsme v našich obchodech vystaveni útokům ze strany nejrůznějších živlů, které se pohybují v této ulici. Každou chvíli přijde do obchodu někdo, kdo se buď snaží ukrást nějaké zboží, nebo kdo si viditelně mapuje situaci uvnitř obchodu a čeká na vhodný okamžik, kdy by mohl krást. Několik individuí se zde snažilo platit za zboží falešnými bankovkami. Většina těchto lidí se pohybuje ulicí z jedné herny do druhé a v našich obchodech se snaží získat prostředky, které by následně utráceli v hernách na automatech," svěřila se redakci rozhořčeně mladá podnikatelka.

„Řada kolegů obchodníků zažila v posledních měsících na vlastní kůži přepadení se zbraní v ruce a loupež, nebo pokusy o loupežné přepadení. Mám vážné obavy o svůj život a zdraví, téměř polovinu pracovní doby chodím po obchodu s obranným sprejem v kapse. A to vše se odehrává za bílého dne v samotném centru města. Jsem přesvědčena o tom, že snahou vedení Magistrátu Města Plzně i ÚMO3 by měla být podpora podnikání a to i v této městské části. Herny by měly odtud zmizet," říká Petra Potřebová. Dodala, že si s dalšími obchodnicemi často volají v případě, že do obchodu vstoupí viditelně nebezpečná osoba, aby jí přišla alespoň její přítomností podpořit a odradit tak případného zločince od přepadení.

Slušní podnikatelé pykají

„Jsem přesvědčena o tom, že by si město mělo vážit každého slušného podnikatele, který zde vyvíjí jinou podnikatelskou činnost, než jsou herny a mělo by tyto podnikatele ochránit. Zákaznice, které mě náhodně navštívily se svěřily, že tuto ulici nenavštěvují z důvodu bezpečnosti, i když by zde rády nakupovaly. Vzhledem k tomu, že platím v obchodu drahý nájem, nerada přicházím o klientelu z takových důvodů," stěžuje si dále podnikatelka.

Sledujeme téma HAZARD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …