Bossové energetických společností prý žijí v bavlnce: Nám ale zdraží plyn i elektřinu

31.10.2011 14:45

Být v Česku šéfem energetické společnosti je ale terno! Alespoň podle bulváru. Mocný ředitel ČEZu Daniel Beneš má totiž byt ve vyhlášené Pařížské ulici. Hodnota? "Pouhých" 30 milionů korun, tvrdí bulvární deníky. Ve Špindlu si přitom Beneš staví další hnízdo, jehož cenu realitní makléři odhadují na 15 milionů. To ale není z výčtu jeho majetku zdaleka vše. A to přitom ani další dva generální ředitelé energetických gigantů za Benešem nijak nepokulhávají. Šéf RWE Transgas Martin Hermann je například majitelem nebytových prostor v pražské lukrativní čtvrti Nové Město. Milan Fafejta z Pražské plynárenské pak má v Praze dokonce tři byty. Majetek těchto ředitelů pro názornost vyfotografoval bulvární deník Aha! a opatřil jej i orientačními cenami.

Bossové energetických společností prý žijí v bavlnce: Nám ale zdraží plyn i elektřinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

V Česku mají lidé hluboko do kapsy, přesto si budou muset za energie připlatit: Za plyn až pět procent, zdražení elektřiny bude v průměru čtyřprocentní. V čelech firem, které energie dodávají, přitom stojí lidé, jejichž majetek narůstá do desítek milionů korun. Upozornilo na to bulvární Aha!.

Například šéf ČEZu Daniel Beneš má byt ve vyhlášené Pařížské ulici. „Luxusní obchody v okolí, nejdražší pražské restaurace, čtvrť plná prominentů. To je život nového krále české energetiky Daniela Beneše, který má byt ve vyhlášené Pařížské ulici," napsalo k tomu Aha!

Beneš podle deníku byt koupil před třemi lety za třicet milionů korun. A na schodech denně podle Aha! potkává sousedy z vybrané společnosti - úspěšné byznysmeny, advokáty, dobře placené lékaře...

Hrubá stavba Benešovy nové chalupy ve Špindlerově mlýně, pak bude mít obytnou plochu až 250 metrů čtverečních.

Dům v Chuchli koupil od Romana staršího

„Beneš navíc bude lyžovat v té nejprominentnější společnosti: kromě lobbistů Marka Dospivy či Romana Janouška se tam bude potkávat i s exšéfem Martinem Romanem, který si ve ´Špindlu´ pořídil za 13 milionů od vlády chatu Slunečná," připisuje k tomu Aha!

Ředitel CEZu ale vlastní ještě dům v Praze - Velké Chuchli. Jeho odhadovaná cena je 26 miliónů korun. Vilu přitom podle Aha! koupil od otce bývalého šéfa ČEZu Martina Romana. Jenže mu patří podle bulvárního deníku také dům v Petřvaldu za 12 miliónů. V objektu kdysi sídlila školka a bydlí v něm nyní Benešova maminka.

Jaký je plat Beneše? Aha! uvádí, že jeho měsíční příjem je přes milion korun, přesněji 1 386 000 Kč a souhrnná hodnota nemovitostí je pak 83 milionů.

Ředitel plynárenské velmoci má majetek za 30 milionů

Šéf RWE Transgas Martin Hermann patří také mezi nejlépe placené manažery v Česku. Jeho průměrný měsíční příjem je ale už "jen" v rovině stovek tisíc, přesněji 294 tisíc korun. Patří mu přitom majetek za 30 milionů.

Hermann ale prý neutrácí peníze za luxus, koupil budovy v pražské lukrativní čtvrti Nové Město jen proto, aby je pronajímal. Další peníze pak vložil do vily v Praze - Šeberově.  Tato nemovitost jej stála 15 milionů. „Víkendy si může užít s rodinou ve stylové chalupě za městem," poznamenává k jeho jménu Aha!.

Milan Fafejta z Pražské plynárenské má v Praze dokonce hned několik bytů: V Praze Ruzyni má byt v hodnotě pět milionů korun a v Břevnově vlastní bytovou jednotku za devět milionů. Patří mu podle bulvárního deníku i byt ve Strašnicích v hodnotě tři miliony.

V čele Pražské plynárenské je již 15 let

Fafejta je v čele Pražské plynárenské již 15 let a tak není divu, že k bytům přibyla i chata v Novém Kníně na Příbramsku za pět milionů. Fafejta si v Pražské plynárenské přijde na 183 tisíc měsíčně a souhrnná cena jeho nemovitostí pak dává cifru 22 milionů.

Aha! přišlo s informacemi o majetku šéfů energetických firem v době,  kdy obyčejní lidé odebírají jedny z nejdražších energií v Evropské unii a přitom jsou zároveň co do srovnání průměrných platů jedni z nejchudších.

„Jen pro příklad, z hlavních evropských měst je elektřina v Praze pátá nejdražší. Méně se platí v Londýně i v Paříži," dodalo k tomu Aha! ParlamentníListy.cz přidávají poznámku, že jen jeden měsíční příjem Beneše, či Hermanna by vyřešil na dlouhé roky problémy nejedné české rodiny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …