Bouře v ulicích: Přijde pravicová kontrarevoluce, těší se reakcionář Tomský

19.10.2011 14:32

ParlamentníListy.cz oslovily pravicového myslitele, politologa a nakladatele Alexandera Tomského, aby okomentoval vlnu protikapitalistických demonstrací na Západě, kde se objevují hesla proti kapitalismu, sociální nerovnosti, proti bankéřům. Ten se obává, že napětí se bude stupňovat.

Bouře v ulicích: Přijde pravicová kontrarevoluce, těší se reakcionář Tomský

Tomský se domnívá, že vlna, ale spíše vlnky demonstrací v hlavních městech Západu, nepočítáme-li mohutné nepokoje ve Španělsku, Portugalsku a Řecku, kde už státní výdaje klesají, proti kapitalismu, zvětšující se sociální nerovnosti a bankéřům je především výrazem obav z nejisté budoucnosti středostavovské mládeže. Dlouholetá historicky nebývalá prosperita Západu se zdá být podle Tomského na dlouho, ne-li navždy, ohrožena a tak jsou podle něho obavy z budoucnosti pochopitelné.

Čtěte také: Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

Marxismus z univerzit

„A protože jsou dnes mnohonásobně nafouklá humanitní studia západních univerzit stále zdrojem marxistické konspirační teorie dějin, je tvrdé jádro demonstrantů ovlivněné starou vírou, že za všechno může kapitalismus, čímž je míněn relativně svobodný, málo regulovaný, trh, který řídí kapitalisté a bankéři ke svému prospěchu na úkor společnosti. O skutečnosti, že dvacetileté období růstu a globální ekonomiky, které tak monumentálně zvýšilo životní úroveň musí mít na svědomí tentýž svět, kterému říkají kapitalismus, tito lidé nepřemýšlejí, stejně jako nereflektují známé příčiny dnešní krize," říká Alexander Tomský.

Čtěte také: Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie

„Vždyť to byl všude především neúprosný růst státní byrokracie, neúměrné platy státního sektoru, z principu špatné státní zakázky, nejrůznější (eko) i jiné dotace a nekonečný růst zbytečných humanitních vysokoškolských studií, nemluvě o státních dluzích eurozóny a levných penězích, který nakonec přidusil onen nenáviděný trh, jenž to už dnes nestačí všechno živit," dodal Tomský.

Čtěte také: Alexander Tomský: Evropská krize je krize civilizační

Kontrarevoluce a konflikt

Cesta zpátky je podle Tomského nevyhnutelná, padesátiprocentní státní otesánek (HDP) je prostě neudržitelný a žádné odbory státních zaměstnanců (jiné prakticky nejsou) to zastavit nemohou.

Psali jsme: Zažil stávky a rozvrat. Toto radí proti odborům a ČSSD

„Třetí cesta Blaira ,u nás Špidly, už dávno neexistuje. To neznamená, že se sociální demokraté, a nejen oni, nebudou pokoušet zvyšovat daně a zadluženost státu, a tím ještě víc přidusit, případně inflačně nafouknout, ekonomiku až do konečné fatální krize, jejíž politický scénář čeká na nové politiky. Je dokonce pravděpodobné, že po dnešních tzv. středově pravicových vládách v Evropě přijdou opět ke slovu socialisté, kteří to všechno z větší části zavinili. Takové už je automatické kyvadlo politiky," předpokládá Tomský.

K tématu: Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává

Sociální demokraté ovšem podle něho nebudou schopni či ochotni seškrtat státní výdaje a žádné zvýšení daní bohatším hospodářský růst nenastartuje. „Takže konflikt a nějaká konzervativní kontrarevoluce nastat musí. V Evropě je situace komplikovaná eurokrizí - potřeba masových dotací jihu znamená dluhy a nové daně (nebo inflaci) severu. Na konflikt je zaděláno," varuje Tomský.

Psali jsme: I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…