Boží Dar má Ježíškovu poštu a oblíbeného starostu-senátora

22.11.2010 9:22

Znovuzvolený senátor Jan Horník výrazně uspěl také v komunálních volbách a stal se opět starostou Božího Daru. S několika dalšími kolegy z jiných obcí dokázal porazit protivníky, kteří zaútočili na křesla starostů v atraktivních lokalitách Karlovarského kraje.

Boží Dar má Ježíškovu poštu a oblíbeného starostu-senátora

Jan Horník (Starostové a Nezávislí) patří vedle starostky Bečova Olgy Halákové (KDU-ČSL) nebo jenišovského Ivana Truksy (Sdružení nezávislých) k několika málo politikům, které si občané zvolili znovu a projevili jim tak důvěru. Zatímco jinde na Karlovarsku nezůstal kámen na kameni a samotné krajské město postihlo doslova křeslotřesení, v některých obcích se osvědčení zastupitelé udrželi.

Fenomén Horník

Jan Horník přitom patří k nejoblíbenějším a nejdéle působícím starostům v Čechách, v čele nejvýše položeného města v ČR je už dvacet let. Svůj post letos suverénně obhájil přesto, že kvůli senátní kampani čelil nefér útokům. Jeho hlavní protivník Josef Pavel (ODS) mimo jiné zneužíval fakt, že Boží Dar patří k nejzadluženějším obcím vůbec.

Horník ale vysvětluje, že skutečně vysoké dluhy jsou přímo úměrné dotacím z EU, na jednotlivé projekty totiž musejí dávat část peněz ze svého. A v získávání dotací je Boží Dar skutečně veleúspěšný, získal již více než sto milionů korun. Přes dluh ve výši 47 milionů je ale rozpočet obecního úřadu vyrovnaný a pohybuje se kolem deseti milionů ročně. Hlavní příjmy plynou z pronájmu pozemků.

Navzdory všem úspěchům však Horník nevylučuje, že možná na post starosty rezignuje. Jak prozradil novinářům, rozhodne se během půl roku. Kromě náročné práce senátora je totiž ještě také krajským zastupitelem. Jeho program je nabitý, ale kromě mnoha povinností má na starosti také řadu příjemných věcí a úkolů, souvisejících se specifickým postavením horské obce.

Na řadě je Ježíšek

Jak prozradil ParlamentnímListům.cz, tento týden si například připomenul oslavy výročí sametové revoluce: „Jsme hodně malé město s malým počtem obyvatel, takže se u nás žádná speciální akce nekoná, byť si uvědomuji fakt, že by stálo aspoň za zmínku, že ani tady na Božím Daru nás nenechaly události, které se odehrály 17. listopadu 1989,  v klidu.  Ba naopak, už v brzkých ranních hodinách 18. listopadu se podařilo nasbírat několik podpisů místních odvážlivců pod prohlášení proti tehdejšímu režimu. Většina oslovených obyvatel a chalupářů s podpisem vůbec neváhala a učinila tak naprosto spontánně, a to i při vědomí možných následků. Jejich otevřenost a spontánnost jim většinou zůstala zachována až do dnešních časů, to je naděje pro naši společnost. Ti, kteří nepodepsali nebo chtěli obsah prohlášení mírnit, jsou i dnes nejslabším morálním článkem naší malé horské komunity."

Přestože se na Božím Daru zvláštní oslavy nekonají, starosta Horník se každoročně zúčastňuje společně s dalšími pamětníky 17. listopadu 1989 neformálních oslav v Karlových Varech. Učinil tak letos, a jako vždy „sjel" z hor se svou rodinou, aby zavzpomínal na pohnuté časy, zapálil svíčku a uctil památku přítele Jindřicha Konečného, který se bohužel dalších výročí již nedožil.

To dobré zůstává...

Od revolučních dob se však na Božím Daru mnohé změnilo, ale rozhodně platí slogan s nímž šel Horník coby kandidát na senátora do letošních voleb: „V časech změn to dobré zůstává."

Někteří starousedlíci nelibě nesou, že se sem po vzoru Špindlerova Mlýna stahují bohatí podnikatelé a budují zde svá okázalá sídla. Ale malebnost oblíbeného horského střediska zatím naštěstí nijak výrazně nepoznamenávají a je nutné uznat, že některé nové objekty jsou architektonicky velmi zajímavé.

V Božím Daru se ale vše již připravuje na start zimní sezóny, i když zde zatím oproti jiným letům neleží žádný sníh. Přesto za chvíli začne úřadovat známá Ježíškova pošta, která Boží Dar v posledních letech proslavila snad nejvíce.

Letos již posedmnácté mohou lidé zaslat z Božího Daru svým blízkým vánoční přání, orazítkované Ježíškem. A děti, které se sem přijely rekreovat, se zase mohou vydat na Ježíškovu cestu, interaktivní projekt, který nechala obec vybudovat. Časem zde má dokonce vzniknout celý Ježíškův svět a jeho muzeum.

Související:

Vítězný Horník: Podpásovky nestačily, soupeř se porazil sám
Ve Varech začalo křeslo-třesení 

Foto: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…