Brutální hádka: Takhle tvrdě Klaus zpražil Babiše se Sobotkou i ČNB za zdražování

12.03.2014 18:20

REPORTÁŽ U příležitosti zasedání Vědecké rady Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze proběhla ve středu veřejná debata ke zhodnocení devizových intervencí České národní banky po čtyřech měsících po jejich zahájení.

Brutální hádka: Takhle tvrdě Klaus zpražil Babiše se Sobotkou i ČNB za zdražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s Miroslavem Ševčíkem

Debaty se zúčastnil rezolutní kritik intervence, exprezident Václav Klaus, staronový děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, který intervence hájil. Kdo čekal klidnou akademickou debatu, tak se ve svých očekáváních mýlil. Mezi Klausem a Hamplem došlo k ostrým vzájemným výpadům, kdy se navzájem obviňovali z arogance a ignorantství. Diskuse byla velice ostrá a emotivní.

Intervence poškodila domácnosti i firmy

Miroslav Ševčík se na statistických datech snažil dokázat, že intervence ČNB, která cíleně oslabila korunu a zdražila ze zahraničí dovážené suroviny a zboží, byla nesmyslná. Podle něho se Klausem jmenovaní členové bankovní rady ČNB až do intervence chovali protržně a rozumně a keynesiánským a protitržním zásahem ČNB byl nemile překvapen.

Ševčík poděkoval členům bankovní rady Kamilu Janáčkovi, Pavlu Řežábkovi a Evě Zamrazilové (ta již není nyní ve funkci), že hlasovali proti hloupé intervenci. Hampl na to reagoval, že hlasování je tajné a zveřejní se za pět let. Nicméně uvedené informace ohledně hlasování odpovídají i informacím ParlamentníchListů.cz (více zde).

Podle Ševčíka zásah ČNB snížil koupěschopnou poptávku domácností i firem a zvýšil náklady na dovoz surovin a mezistatků. Zlevnění některých komodit a zboží podle něho bylo přirozené a nebylo nutné strašit deflací. Zdražení se nejvíce promítlo u potravin. Spotřeba domácností je podle Ševčíka velmi nízká, pod úrovní roku 2008, a zásah ČNB tento problém nijak nevyřešil, spíše naopak. Ševčík zpochybnil i model, na jehož základě uplatňuje ČNB své centrální plánování. Mezi Ševčíkem i Hamplem proběhla hádka, zda je tento model veřejný. Hampl tvrdil, že ano. ParlamentníListy.cz se ČNB dotáží, kde je tento model zveřejněn.

Ševčík vyzval Hampla, aby ČNB intervence ukončila, neboť podle něho poškodily domácnosti i většinu firem. „Jsem zvědav, jak bude interpretovat ČNB makroekonomická data. Když budou dobrá, bude tvrdit, že to je její zásluhou, když budou špatná, řekne, že bez zásahu by byly ještě horší,“ rýpl si Ševčík.

Také jste naštvaní, když se vám zlevní zboží?

Václav Klaus na úvod svého příspěvku řekl, že ani po čtyřech měsících nemá na své kritice opatření ČNB co měnit. Řekl, že v médiích se bohužel probírala intervence jen z hlediska luxusních platů a vil členů bankovní rady ČNB, což není dobře. Klaus varoval před tím, že centrální banky vědomě rozpoutávají inflaci, aby smazaly astronomické dluhy svých států. Připomněl, že například v Británii bylo 80 procent poválečného dluhu do roku 1970 smazáno inflací – na úkor občanů, kterým se vše zdražilo.

Zdůraznil také, že euro jako měna nepasuje nikomu. Pro Německo je příliš podhodnocené (téměř jako čínská měna), pro státy jižní eurozóny je příliš silné, a ty jsou tlačeny k vnitřní devalvaci, tedy fakticky snižování životní úrovně.

Klaus vůbec zpochybnil to, že by deflace byla hrozbou. Budou lidé odkládat spotřebu, pokud budou očekávat, že nějaké zboží – třeba telefony či plyn budou za rok o procento levnější? Z hlediska technologického pokroku a konkurence označil snižování cen v řadě oblastí za přirozené a za pozitivní jev. Například DVD přehrávač stál v Británii v roce 2000 400 liber, v roce 2004 40 liber a v roce 2014 20 liber. Přesto lidé kupují tyto výrobky stále. Klaus řekl, že deflaci neočekával a že i kdyby nastala, konec světa by nepřišel. Lidem by se zlevnilo nějaké zboží.

Vláda propad ekonomiky a nerůst neřeší, rýpl si Klaus

Klaus řekl, že deflace není ekonomická porucha, která vyžaduje léčbu. Snahu o léčbu deflace označil za nepokorné keynesiánství, intervencionismus a regulátorství. Nikdo by si podle něho neměl zahrávat s makroekonomickými ukazateli a především s osudy lidí, jak to udělala ČNB.

Monetární opatření podle Klause blahobyt nemohou zajistit. Takováto opatření pouze oddalují nutné ekonomické reformy. Nerůst ekonomiky není způsoben deflací, nýbrž potlačovaním trhu a socialistickou ekonomikou.

„Takováto opatření oddalují reformy. Já jsem v programovém prohlášení vlády snahu řešit nerůst ekonomiky vůbec nezaznamenal a opatření ČNB tomu jenom napomáhá. Buď vláda o nutnosti řešit problémy ekonomiky neví, nebo spoléhá na oddálení díky opatření ČNB,“ rýpl si Klaus do vlády Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky.

Pavel Kohout pobíhá s virgulí

Poté vystoupil se svým velmi emocionálním a ostrým příspěvkem viceguvernér ČNB Mojmír Hampl a zásah centrální banky hájil. „Věci, které jsem zde zaslechl, jsou neuvěřitelné,“ rýpl si do předřečníků, kteří byli podle něho nekonzistentní. Podle něho zde nemáme „dobrou deflaci“ a zaútočil též na ekonoma Pavla Kohouta, kterého označil za lidového léčitele s virgulí, neboť prý nemá dokončenou žádnou vysokou školu a používá víceméně šarlatánské metody pro komentování ekonomiky.

Kritizoval Klause, že za něj byla po revoluci dvouciferná inflace. Ten se přitom chytil za hlavu. Pak na to Klaus reagoval s tím, že se liberalizovaly ceny deformované centrálně plánovaným hospodářstvím. Podle Hampla je debata o intervenci ČNB povrchní a nevědecká. Čekal více a podle něho probíhá mediálně-politicko-restaurační debata. Dále obhajoval inflační cílování s tím, že je to běžná věc v s námi srovnatelných západních zemích, aniž by argumentoval přímo k věci, proč je dobré cílování inflace dvě procenta an sich. Napadání intervence za keynesiánství označil za směšné. Podle něho se ČNB zachovala spíše monetaristicky.

Připomeňme jen, že monetarista Milton Friedman ve své knize Za vším hledej peníze kritizoval fixní kurs na příkladu Chile za Augusto Pinocheta, které se dostalo do recese. Podobně ekonomickou krizi v Británii vyvolalo stínování marky ministrem financí Nigelem Lawsonem proti vůli premiérky Margaret Thatcher. Ta sama označovala Lawsonův krok za snahu napálit trh. Hampl se pak vysmál Klausovi, že hovoří o spiknutí centrálních bankéřů, kteří chtějí mazat dluhy vlád. Podle něho je to nesmysl.

Nebuďte tak nafoukaný a arogantní

Pak na sebe reagovali jednotliví panelisté a chvílemi to propuklo v dost ostrou hádku mezi Ševčíkem a Hamplem a Hamplem a Klausem. „Očekával jsem od pana viceguvernéra měkčí hlas. Míru arogance, kterou jsme zde slyšeli, já neznám. Nebuďte tak nafoukaný,“ vzkázal Klaus Hamplovi. Podle něho Hampl nepoužil žádné argumenty kromě toho, že prý to, co aplikovala ČNB, je v ekonomických knihách, které Hampl jmenoval, či to udělali v jiné zemi.

Hampl Klausovi skákal do řeči. „Nešaškujte,“ zpražil ho Klaus. Podle něho bylo naprosto nedůstojné, že Hampl napadl Kohouta. Hampl kontroval, že sám Klaus označil před lety Kohouta za povrchního ekonoma. Hampl také řekl, že je pro něho poctou, pokud ho zrovna Václav Klaus označil za arogantního.  

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…