Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují

07.03.2011 13:54

Lidi se zdravotním postižením čekají zřejmě těžké časy. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) totiž připravil změny zákonů, které mohou razantně zasáhnout do jejich života. Například návrh zákona o zaměstnanosti, rozzlobil předsedu Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu. Podle něj jde spíše o zákon o nezaměstnanosti.

Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují

Republikový výbor Národní rady osob se zdravotním postižením schválil demonstraci proti zákonům navrženým ministerstvem práce a sociálních věcí. Uskutečnit by se měla v úterý 22. března v poledne.  

Václav Krása tak dnes po mimořádném jednání Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) oznámil, zákon, navrhovaný ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, je pro postižené lidi likvidačním.

"Na příspěvcích vezme handicapovaným až padesát procent jejich dosavadních příjmů tím, že budou zrušeny takzvané výhody - tedy průkazky ZTP. Tím přijdou postižení i o na ně navázané zvýhodnění. Například na nákup auta, parkování ve vyhrazených zónách, možnost daňových úlev. Proto jsme se rozhodli apelovat na ministerstvo a premiéra Petra Nečase, aby návrh zákona stáhl z legislativního procesu. Nedá se totiž vůbec připomínkovat," zdůraznil Václav Krása. I proto vzápětí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek oznámil, že je připraven vyjednávat.

Je to ponižující, dělají z nás žebráky

Krása doplnil, že návrh zákona je pro postižené lidi ponižující, protože z nich udělá žebráky, kteří budou muset prosit o každou jednotlivou dávku či příspěvek. "A to odmítáme, chceme žít jako rovní ostatním," dodal Krása.

Místopředsedkyně NRZP Jana Hrdá kritizuje na návrhu zákona to, že by se jeho platností snížila podpora i rodinám s malými dětmi do tří let. "Nejenom že jsou tyto rodiny izolovány společensky, teď by byly zcela i materiálně," uvedla. Připomněla, že to, co nyní postižení dostávají, není nadstandard, ale jen vyrovnání jejich handicapu. "Člověk není robot, aby své potřeby naprogramoval podle představ, máme potřeby jako všichni ostatní," shrnula Hrdá.

Likvidace chráněných dílen a nezaměstnanost

Zákon podle Václava Krásy představuje likvidací především chráněných dílen velké riziko nezaměstnanosti zdravotně postižených osob. Tyto dílny mají být totiž podle návrhu zákona nahrazeny tzv. chráněnými pracovními místy.

Zánik chráněných dílen by měl podle něho nedozírné důsledky pro tisíce lidí. „Ocitnou se nejen bez zaměstnání, ale také bez péče. Dnes jejich rodiny mohou chodit do práce a mají jistotu, že o jejich blízké bude v dílně postaráno," říká Krása. 

Čtěte také:
Bez reformy půjdeme do záhuby, říká Drábek 

I příspěvek pro zaměstnavatele postižených již nemá být sto procent mzdových nákladů, ale jen 90 procent. Snížit se má horní limit z 8000 na 6000 korun. To všechno jsou důvody, proč NRZP včele s Václavem Krásou doufají, že návrh, který jim byl zaslán původně jen k připomínkám, se podaří ještě změnit do lidštější podoby.

Je zarážející, že ministerstvo postupuje tak razantně

I podle Martina Vacka (VV) předsedy výboru pro sociální politiku je zarážející, že ministerstvo práce a sociálních věcí vystupuje tak razantně právě proti chráněným dílnám. "Nerozumím tomu, určitě by měly být nastaveny maximální kontrolní mechanismy, aby nedocházelo k jakémukoli zneužívání financí v tomto ohledu, ale jinak si nedokážu představit, že by novela tohoto zákona, tak, jak dnes leží na stole, prošla," sdělil ParlamentnímListům.cz Vacek.

Čtěte také:
VV opět vydírají. Pokud koalice reformu nevysvětlí, nepodpoří ji 

Může jít o zneužití zdravotně postižených v politickém boji

Bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) se k návrhu zákona o zdravotně postižených vyjadřovat nechtěla. "Neznám ho, neviděla jsem ho. Nevím, zda nedochází k nějakému vytržení určitých informací jen proto, aby byli zdravotně postižení využiti k nějakému politickému boji. Osobně za tím vidím skoro rétoriku sociální demokracie. Pokud bych se nemýlila, připadá mně to nefér, protože jejich bývalý ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach měl možnost se zákony pro zdravotně postižené něco udělat také," uvedla Filipiová pro ParlamentníListy.cz. 

Čtěte také:
Nevypadáte, že byste trpěl v jídle nouzí, řekl Moravec Škromachovi
Škromach vyčítal Drábkovi: Slibujete už pět let. Já? divil se ministr

Ona sama přiznala, že příliš nevěří tomu, že by bylo možné úplně zrušit průkazky ZTP, spíš věří v to, že se objevila snaha zjednodušit výplatu dávek, zavést opravdovou adresnost potřebným a zabránit zneužíváním jejich výplat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…