Bulvár odepsal Havla, následovala Livia Klausová v plavkách u moře

14.07.2011 12:11

Žádná nemocnice, místo stonání odjela první dáma na dovolenou do Chorvatska. Média totiž ve středu informovala o tom, že Livia Klausová leží v motolské nemocnici a ještě ke všemu na JIPce. Ovšem fotografie, které tentýž den pořídil čtenář Blesku, vyvracejí tyto fámy. Klausová odjela na dovolenou do Chorvatska. Fotografie v bulváru dokladují, jak se první dáma sluní u moře.

Bulvár odepsal Havla, následovala Livia Klausová v plavkách u moře

Choť našeho prezidenta by měla podle některých médií ležet ve Fakultní nemocnici v pražském Motole a to dokonce na jednotce intenzivní péče. Místo toho si ale paní Livie spolu s vnoučaty užívá slunce a koupání v chorvatském Staniči. Píší to oba bulvární deníky, tedy Blesk i Aha!.

Zprávy o tom, že paní Livia skončila na jipce, vyvrátil mluvčí Hradu Radim Ochvat. „Nebyla hospitalizována v Motole ani nikde jinde," řekl Blesku a dnes totéž Ochvat zmínil i pro ParlamentníListy.cz.

„V minulosti se v motolské nemocnici léčila s ramenem, je možné, že kvůli bolestem tam byla i v minulých dnech," uvedl pak Ochvat pro Aha!. Bližší informace prý nemá. „Mohu jen potvrdit, že paní Livia je s vnoučaty skutečně na zahraniční dolovené," uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Ochvat. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda ale do Motola první dáma dochází ambulantně.

Trápí ji údajně rameno. Chodí na rehabilitace

Blesk však referuje o tom, že motolskou nemocnici manželka prezidenta navštívila skutečně pouze ambulantně, a to kvůli akutní bolesti ramene. „Na rehabilitační kliniku dochází první dáma pravidelně k panu docentovi Pavlu Kolářovi. Léčí se tam s ramenem a páteří, ale její stav není nijak vážný. Jde o problémy běžného charakteru," sdělil pak Blesku zdroj z nemocnice.

Oba bulvární deníky pak spekulují o tom, že Klausová se cítila unavená kvůli hektickému běhu minulých dní. Už na oslavě manželových 70. narozenin, která proběhla téměř před měsícem, si totiž stěžovala na to, že má bolesti. Sílu ji také údajně vzal festivalový týden v Karlových Varech. „Noční party, které nebraly konce a dlouhá vysedávaní v kinosálech ještě víc unavily," připisuje k tomu Blesk.

Klausová údajně odletěla do Chorvatska se snachou Veronikou a vnoučaty Robertem a Barborou. K pobytu si vybrala malou turistickou osadu Staniči vzdálenou pět kilometrů od Omiše (město mezi Splitem a Makarskou). „Podle fotky našeho čtenáře se však zdá, že samotou netrpí ani ve chladných vodách Jadranu," doplnil k tomu Blesk.

SLEDOVALI jsme:


Odklon bulváru od celebrit? Asi ne, je okurka

Politici, expolitici anebo jejich protějšky na titulních stránkách? Jde o nový trend bulvárního periodika? Blesk i Aha! se totiž v minulých dnech zaobíraly nemocí exprezidenta Václava Havla a také podnikáním manželky expremiéra Jiřího Paroubka.

Mediální analytik Milan Kruml ale ParlamentnímListům.cz řekl, že lze těžko v těchto dnech vypozorovat odklon bulváru od takzvaných celebrit.

„Těžko říct, jestli to je dlouhodobý trend. Je asi obtížné v létě najít nějaké zajímavé události kolem celebrit, když je takzvaná okurková sezóna. To, co by prodávalo deník, není tak jednoduché najít," zmínil k tomu Kruml.

Související:


Podle jeho mínění jsou ale jak Václav Havel, tak i Livia Klausová dostatečně známí lidé, aby to oprávnilo redakci k tomu, že informaci o nich umístí na titulní stránku. „Havel i Klausová jsou lidé, kteří patří k nejznámějším v zemi. Takže asi to, že jsou i na titulce, je v pořádku. To léto je komplikované v tom, že se moc událostí neděje. Těžko říct, jestli to je ale nějaký dlouhodobý trend bulváru, to se pozná až po nějakých třech měsících," uvedl dále Kruml.

Že je Klausová v plavkách, je nešťastné

Analatytik se však pozastavil nad tím, že Klausová je na fotografiích deníků v plavkách. „To je otázka, zda je to vkusné. Tajně pořízené fotografie na pláži ale zrovna nepovažuji za šťastné," uzavřel.

Letos v dubnu ParlamentníListy.cz informovaly o tom, že deník Blesk změní šéfredaktora. A skutečně, novým ředitelem skupiny Blesk se stal Pavel Šafr, dosavadní šéfredaktor týdeníku Reflex.

„Politice chci věnovat o něco více prostoru, než měla dosud, ale nemůžu automaticky říci o kolik. Bude záležet na aktuálním dění. Ale v současné době jsou politická témata hodně relevantní," vysvětlil tehdy pro ParlamentníListy.cz Šafr. Údajně chce zachovat nynější stav, kdy se politice věnuje hned úvodní dvoustrana Blesku.

„Další se pak bude odvíjet od toho, co se bude v danou chvíli dít. Byl bych rád, kdybychom více sledovali politická témata, a ne jen přinášeli informace o událostech. Určitě budu dávat akcent na rozšiřování počtu reportérů z domácího zpravodajství," dodal Šafr.

Ke změně šéfredaktora Blesku došlo přitom v době, kdy se denně prodá přibližně 350 tisíc výtisků Blesku a jeho čtenost, suverénně nejvyšších ze všech deníků, atakuje hranici jednoho a půl milionu. Blesk tak proto ročně přispívá k zisku Ringieru stovkami milionů korun.

Bulvár je Klausovi nakloněn

Navíc vždy byla osoba Václava Klause pro vydavatelství Ringier zajímavá. V bulvárních denících například vycházely jeho úryvky z cest, či pro Blesk poskytl v den svých 70. narozenin obsáhlý rozhovor. V něm se mimo jiné svěřil s tím, že bude dál bojovat s "ohlupovači" kolem globálního oteplování a doufá, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. Kriticky se v rozhovoru prezident znovu vyjádřil i k Evropské unii.

Bulvární deník v červnu také sděloval, že Klaus jako správný příznivec tradičních zdrojů energie, uvedl v hnědouhelném dolu Bílina do provozu obří rypadlo velikosti Petřínské rozhledny. „Prezident si vyzkoušel i sezení v ovládací kabině stroje," napsal tehdy k tomu bulvár.

Loni v dubnu navíc, tak jako pravidelně, Klaus navštívil přímo osobně redakci Blesku. Deník, který tehdy slavil své osmnáctiny, o tom referoval na své webové stránce a také v papírovém vydání.

„V doprovodu Michaela Ringiera, majitele společnosti, Libuše Šmuclerové, generální ředitelky Ringieru ČR a šéfredaktora Blesku Vladimíra Mužíka, si prezident prohlédl budovu vydavatelství," uvedl k tomu Blesk.

Zatímco se nyní Klausová sluní v Chorvatsku, prezident pracuje. Již v minulosti se svěřil s tím, že na dovolené zásadně nejezdí. Jeho pracovní program je podle jeho tiskového mluvčího plný. Zítra Klaus například přijme premiéra Polska a příští týden bude přednášet v Austrálii.


Graf ukazuje poměr hodnotově zabarvené medializace Václava Klause v jednotlivých denících mezi lety 2003 a 2011. Zdroj: NEWTON Media exkluzivně pro ParlamentníListy.cz


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…