Byla to občanská povinnost, vysvětlil právník, proč "práskl" starostu

04.02.2011 6:49

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS) již vysvětlil policistům, proč na webu své radnice sepsal prohlášení o nepřizpůsobivých Romech, které jej i jeho město učinilo slavným. Právník Robert Pelikán, který na něj trestní oznámení podal, je přesvědčen, že splnil svou občanskou povinnost.

Byla to občanská povinnost, vysvětlil právník, proč "práskl" starostu

Městečko Nový Bydžov na Královéhradecku se dostalo do hledáčku médií loni na podzim. Důvodem je prohlášení starosty Pavla Loudy, kterým reagoval na zhoršující se bezpečnostní situaci ve městě. Tu má podle starosty na svědomí hlavně místní romská komunita, konkrétně nově přibyvší Romové ze Slovenska. Problémy podle místních začaly asi před dvěma lety.

TÉMA Romové v Bydžově

K rázným slovům, podle nevládních organizací rasistickým výrokům, přimělo starostu znásilnění jednadvacetileté ženy jedním z Romů. "Cikáni otravují, znásilňují a kradou," napsal starosta v reakci na to na radniční web a začal podnikat rozhodné kroky.

Po konzultaci s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS) začali strážníci ve spolupráci se sociálkou podnikat kontroly v místních hernách a gamblerům, kteří pobírají sociální dávky, tyto nemilosrdně odebírat.

ParlamentníListy.cz o situaci v Bydžově:
Bydžov po setmění: I pár metrů raději autem
Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů

O Novém Bydžovu se dozvěděl z článku v novinách

Šokem pro místní obyvatele pak bylo trestní oznámení, které na starostu podal JUDr. Robert Pelikán, právník pražské advokátní kanceláře Vrána&Pelikán. Novobydžovští jeho krok hromadně odsuzují, jak ParlamentníListy.cz zjistily přímo na místě. Sám advokát je toho názoru, že pouze splnil občanskou povinnost.

"O té věci jsem se dozvěděl z médií, četl jsem to v novinách a následně jsem se seznámil s textem pana starosty na stránkách novobydžovské radnice," řekl právník ParlamentnímListům.cz.

K podání trestního oznámení na Loudu jej prý přiměla nečinnost policie. "Jsem přesvědčen o tom, že žijeme v právním státě založeném na určitých hodnotách. Pokud někdo tyto hodnoty porušuje a je zároveň veřejným činitelem, pak je to pro mě dobrý důvod konat a splnit občanskou povinnost, pokud nekoná sama policie," uvedl Pelikán.

Dále čtěte:
Ujasněte si, co je rasismus, zastává se Řápková starosty z Bydžova

Je to podněcování rasové nenávisti

O tento krok jej prý nikdo nežádal, právník nekontaktoval nikoho ze zástupců novobydžovské romské komunity ani samotného starostu Loudu. Neměl prý důvod. "Pokud někdo rozlišuje lidi na tzv. slušné občany a cikány, pak je to podle mého právního názoru podněcování k rasové nenávisti," doplnil Pelikán.

Podle informací starosty Loudy jej Pelikán obvinil hned z několika věcí. "Na policii jsem se s tím měl možnost seznámit. Je tam výčet trestných činů, kterých jsem se měl dopustit, podal jsem vysvětlení, co mě k mým výrokům vedlo a nyní už vše záleží na státním zástupci," řekl ParlamentnímListům.cz Louda.

Nejde mu prý o žádné zviditelnění, chtěl jen upozornit na nesmírně složitý problém, který v Novém Bydžově mají, a dosáhnout toho, aby se v této věci konečně začalo jednat. Sám do Nového Bydžova na 14. února pozval starosty obcí na setkání, na němž by měli problematiku kriminality nepřizpůsobivých diskutovat. Účast přislíbila i poslankyně a bývalá primátorka Chomutova Řápková. Problém zaujal i Českou televizi a Otázky Václava Moravce by se měly o den dříve vysílat právě z Bydžova.

Obviněný starosta: Udělal bych to asi znovu

"Kdybych měl bilancovat, zda takovou věc po tom všem udělat znovu či ne, jsem přesvědčen, že bych to v podobném duchu napsal znovu," doplnil Louda. Opřít se může o masivní podporu občanů města. Z přibližně pěti tisíc obyvatel Bydžova podepsalo petici, požadující efektivní řešení romské kriminality ve městě, přes 3500 lidí.

Petici radnice podporují i místní podnikatelé, kteří mají své provozovny na Masarykově náměstí, Romové, posedávající v letních měsících ve velkém počtu na lavičkách prý odrazují ostatní občany zejména od návštěv restaurací ve večerních hodinách. Žalobou na "svého" starostu jsou pak místní pobouřeni.

"Dostalo mě, jak na pana starostu Loudu podala ta pražská právnická kancelář trestní oznámení. To zvedlo ze židle celé město. To, co se zde děje, je normální rasismus naruby. Skupiny Romů vás tady normálně vytlačí z chodníku," stěžoval si ParlamentnímListům.cz muž okolo šedesátky, který prý raději přes centrum jezdí na kole, má tak podle svých slov lepší možnost úniku, pokud by šlo do tuhého.

OBRAZEM Nepřizpůsobivý Bydžov

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…