Bývalý Švejnarův kancléř: Profesor slibotechna určitě není, jde o férového chlapa

21.08.2012 12:03

ROZHOVOR Ekonom Jan Švejnar se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat v přímých prezidentských volbách. Pořád je na pochybách. Jedním z mála spolupracovníků, jimž při minulých volbách, kdy byl protivníkem Václava Klause, naslouchal, je nynější ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman. Byl šéfem jeho kanceláře. O profesorovi Švejnarovi hovoří jako o vlastenci, férovém chlápkovi a dost ho brání.

Bývalý Švejnarův kancléř: Profesor slibotechna určitě není, jde o férového chlapa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Jedna z mála kritik na adresu Jana Švejnara se stále točí kolem toho, že je víc Američan, než Čech. Co vy na to?

Bude to znít frázovitě, ale takového vlastence, což je slovo, jemuž už málokdo rozumí, jako Jan Švejnar, jsem málokdy potkal. Někteří lidé říkají, že má lehký americký přízvuk. Mám řadu příbuzných v zahraničí, takže mi to přijde velmi blízké. Jeho srdce je stoprocentně české. Odcházel do exilu, neemigroval. To vždy připomíná. Vždy říkal, že know how, co v USA načerpá, chce vrátit své zemi. A to dělá. Mluvit o něm jako o Američanovi je vymyšlená legenda. Ostatně manželka Tomáše Masaryka byla opravdu Američankou a nemyslím si, že by to tehdy někomu vadilo. Pokud vím, tak skoro neuměla česky.

Prezident Václav Klaus studoval také v USA, ale domů se ještě za bývalého režimu vrátil. Proč Jan Švejnar nezačal alespoň po revoluci žít v zemském ráji tom napohled, jak se o Česku zpívá v hymně?

On tady ale žít začal. Také, pravda, bydlí v Americe. Navíc má rodiče ve Švýcarsku, takže tam také dost často pobývá. To znám u svých příbuzných. Tady žijeme pořád v přesvědčení, že by měl člověk bydlet na jednom místě a nehnout se z něj. Nicméně svět se otevřel. Jestli má někdo byt v New Yorku, druhý v Praze, třetí v Singapuru, tak kde vlastně žije? Profesor Švejnar žije v Praze, platí tady daně a má byt v New Yorku, protože učí na Kolumbijské univerzitě. Na konci roku 2009 náhle zesnula jeho žena Katy a jeho děti Laura i Daniel se přesunuly do New Yorku. Jako táta si velmi uvědomuje, že je hlavou rodiny a musí se o ně starat. Profesor Jan Kmenta, jeden z našich nejpřednějších ekonomů, který je členem naší vědecké rady ÚSTR, má byt v Praze, Sydney a USA. Je doma všude. Spousta lidí už to dnes má takto zařízené.

ParlamentníListům.cz Švejnar pořád sliboval odpovědi na otázky, ale nikdy tak neučinil. Proč tak kličkuje?

Pokud se něco takového událo, nezafungovala komunikace. Je fakt, že toho má hodně. Na prestižní Kolumbijské univerzitě rozjel nový studijní program. O tom, co říkáte, nic nevím, ale asi jde opravdu jen o špatnou komunikaci. To je mi záhada.

Nazvali jsme ho prezidentskou slibotechnou. Co vy na to?

Rozhodně slibotechnou není. Pokud něco slíbí, tak to splní. Je otázkou, jestli se o tom dozvěděl. Vidím to z druhé strany. Byl jsem léta tajemníkem pražského arcibiskupa a vím, že pracovat v takovéhle exponované pozici není jednoduché. Vedl jsem informační kancelář Ministerstva kultury, vedl jsem jeho kancelář, teď jsem dva roky tady v ÚSTR a vím, jak je někdy těžké zvládat masivní administrativu. Pravda, oslovený by měl sdělit, jak na tom je. Omluvit se, anebo jasně říci, že nemůže. Profesor Švejnar je velmi férový chlap. Když si s někým plácne, tak to platí.

K nám se tak nechoval…

To je mi moc líto. Podle mě nezafungovala komunikace.

Zapojíte se po jeho bok do předvolebního klání?

Je na panu profesorovi, jestli bude, nebo nebude kandidovat. Nevím to. Jsme přátelé. Vážím si toho, protože je slušný a férový chlap i odborník. Takový český profesor Mario Monti, což je italský premiér. A není jen prestižní ekonom. Má mnohem širší rádius. Uvědomuje si, že ekonomická krize je hlavně krizí morální a etickou. Pokud to nebudeme schopni řešit, těžko vyřešíme problém i z hlediska ekonomie. Jde o rozměry mně velmi sympatické a pokládám premiéra Montiho, současného německého prezidenta Joachima Gaucka, ale i Jana Švejnara za přední evropské osobnosti. Když mě požádá, pomohu.

Jak jste se s Janem Švejnarem vlastně seznámil?

Někdy na konci roku 2007. Souvisí to s mou předchozí profesí mluvčího České biskupské konference. Seznámili nás společní známí, jak to tak bývá. Chtěl se dozvědět co nejvíce o otázkách církve, státu a dalších záležitostech s duchovním aspektem. Je člověk, co si v USA, v době svých studií i profesionálního angažmá, velmi dobře uvědomoval, jakou roli tam hrají církevní univerzity. Sám mi říkal, že si uvědomil potřebnost jezuitských univerzit, kterých tam mají několik desítek. V socialistickém Československu jako dítě slýchal propagandu o páteru Koniášovi, přišel do USA a viděl, že to asi bude trochu jinak. Chtěl se o tom něco dozvědět a ptal se. Moc jsme mluvili o českoamerické osobnosti Jana Nepomuka Neumanna, což byl rodák z jihočeských Prachatic. Žil v letech 1811 až 1860. Byl čtvrtým biskupem v americké Filadelfii a zakladatelem do současné doby existujícího amerického farního školství. U nás není moc znám, ale v USA velmi. Profesor Švejnar šel tehdy do rádia na pořad Doteky víry, takže chtěl být v obraze. Padli jsme si do oka a spřátelili se. Dodnes jsme spolu v kontaktu. Dříve to fungovalo na pracovní bázi, nyní na přátelské.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…